• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    SADY:
    Tak to jdu zkusit. Ořechy tu nemám, ale chill i pepře mám dost!
    SADY
    SADY --- ---
    AIJA: chilli nebo pecene pekanove orechy s kajenskym peprem
    AIJA
    AIJA --- ---
    Čím ozvláštnit meruňkovou marmeládu? Mám nějak moc meruněk...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WERKA: marmelády používám tak 3x ročně na palačinky a zatím "spolehlivě" zplesniví jen fíková, různé značky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    od té doby, co jsem se tady na nyxu naučila propláchnout víčka a otřít vršek skleničky špatnou (nepitelnou, ne zkaženou) bílou pálenkou, mi nezplesnivělo nikdy nic :-)
    (víčka potom osušit, nervat to tam mokré)
    WERKA
    WERKA --- ---
    HANELA: Neotevřené marmelády skladuju na chalupě ve sklepě, doma v předsíni v nástavci běžné skříně. Marmeláda mi zplesnivěla akorát, když jsme přehlídli skleničku, které nechytlo víčko. Občas mi zplesniví nějaký kompot, ale není to moc často (a navíc kompoty ani moc nedělám). Loni mi zplesnivěly nějaké půlené švestky, ale tam vím, že jsem to trochu odflákla (málo času...)
    HANELA
    HANELA --- ---
    WERKA: to vím, že ty steriluješ, včera jsem filtrovala :D

Jde mi spíš o tu plíseň neotevřených skleniček, to je moje černá můra z mládí. Proto jsem nikdy nic nezevařovala :DDD říkala jsem si, tolik práce a takové krásné ovoce a pak se to stejně musí vyhodit.
    Ale snídám už mnoho let chleba s marmeládou, tak jsem se nakonec na stará kolena přemluvila :)
    FAT
    FAT --- ---
    Já tedy zavařuju jen okurky. V elektrické troubě. Mám 8 sklenic na plechu, troubu mám na 230°C a v okamžiku, kdy je ohřátá, tak vkládám pech s láhvema. Cca po 20 - 25 minutách vyndavám a otáčím dnem vzhůru. Ukládám do deky a nechávám pomalu chladnout. Okurky a)vždycky chytnou víčka a b) jsou vždycky křupavé.
    :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: tabulka 4 je ta, co jsem linkovala níž.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: elektrická nebo plynová?
    plynová je totiž na další stránce :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: já mám elektrickej zavařovací :-)
    chceš nafotit postup pro troubu?
    WERKA
    WERKA --- ---
    HANELA: Já mám otevřené marmelády v lednici hodně dlouho (třeba rybízovou používám jen na perník a lívanečky a ani jedno neděláme teda extra často) a plíseň mi žádná nechytla ani nepamatuji. Jediné, co dělám, je, že do nich hrabu čistou lžičkou. Ale já tedy marmelády sterilizuji ve vodní lázni (přijde mi to jednodušší než otáčení horkých skleniček na víčko. Ani nepoužívám teploměr - uvedu vodu k varu a nechám to chvíli vařit, pak vypnu a vychladnutí vyndavám (ti co zavařování rozumí, ať zavřou oči)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: od té doby, co vím, že obyč myčka stačí na ošetření nádobí pro dětské pacienty na imunosupresivní léčbě, mám v ni větší důvěru :-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: nesahala a bylo. tak doufám, možná se vybičuju a ještě přesterilizuji, ale nemám moc čas.
    Díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: sahala jsi dovnitř? bylo to těsně po umytí? jestli ne a jo, tak bych se nebála...
    ale jestli z toho nemáš dobrý pocit, tak je vždycky můžeš standardně sterilizovat v horké vodě. Tuším XMARGE používá výhradně tu vodní sterilizaci, kvůli nižšímu obsahu cukru v marmeládách bez konzervantů.
    HANELA
    HANELA --- ---
    Jdu se poradit. Jediné, co zavařuji, jsou marmelády. Vždycky jsem skleničky umyla a pak ještě prolila horkou vodou, stejně jako víčka.
    Letos jsem skleničky+víčka umyla v myčce a na horkou vodu se nějak zapomnělo...co myslíte? vydrží marmelády, nezplesniví?
    Vždycky jsem měla strach z plísně, tak marmelády do otevření skladuji hlavou dolů :-D, že se tam nedostane opravdu vzduch. zatím to vždycky bylo bez problémů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: máš štěstí, že trissie má v tuto roční dobu Balaštíka na stole vedle počítače :-)
    i když teda obecná pravidla jsou tady: [TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování]
    kde bych se řídila těmi 15+ minutami a teplotou 80-85C, při plnění zahorka a následném okamžitém zahájení sterilace v předehřátém hrnci můžeš ignorovat ten čas předehřevu.

TLDR: když to plníš zahorka a hned vrazíš do teplé vody, tak 15-20 minut při 80-85C je cajk.
    Když ta voda není úplně teplá, tak 15-20 minut od chvíle, kdy ti teploměr ukáže 80-85C.
    Když nezačínáš s úplně horkými sklenicemi (co si budeme povídat, zavařování pro mrňata obvykle probíhá s mrňatama, takže ne úplně vše jde podle plánu), tak aspoň těch 15-25 minut na předehřev vody+obsahu sklenic a pak začít počítat těch 15-20 na sterilaci.

Makes sense?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: nenicej 😉, ale konkrétní teploty a časy z hlavy nevím, zkus požádat @trissie, ta má doma Balaštíka, já ho mám k dispozici v práci popř. provizorní skripta, ale budu tam až v úterý, pokud mě zítra vezmou na transfuzce
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    Omáčku nezavařuju, Ph nehlídám...Horké naleju do sklenic a otočím víčkem dolů. Nechám vychladnout...obvykle to tu čučí přes noc, protože se mi to večer nechce uklízet.
    Zavařuju tak buď jen cukety, rajčata nebo celou tuhle omáčku.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: věřím, že to bude dobré ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam