• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: Banány.
    HANELA
    HANELA --- ---
    AIJA: to ne...to raději to chilli :-D
    AIJA
    AIJA --- ---
    HANELA:
    Do broskvové přidávám rum:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    AIJA: vidíš, já dělala několik skleniček broskvové a napadla mě akorát skořece nebo máta.
    AIJA
    AIJA --- ---
    SADY:
    Tak to jdu zkusit. Ořechy tu nemám, ale chill i pepře mám dost!
    SADY
    SADY --- ---
    AIJA: chilli nebo pecene pekanove orechy s kajenskym peprem
    AIJA
    AIJA --- ---
    Čím ozvláštnit meruňkovou marmeládu? Mám nějak moc meruněk...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WERKA: marmelády používám tak 3x ročně na palačinky a zatím "spolehlivě" zplesniví jen fíková, různé značky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    od té doby, co jsem se tady na nyxu naučila propláchnout víčka a otřít vršek skleničky špatnou (nepitelnou, ne zkaženou) bílou pálenkou, mi nezplesnivělo nikdy nic :-)
    (víčka potom osušit, nervat to tam mokré)
    WERKA
    WERKA --- ---
    HANELA: Neotevřené marmelády skladuju na chalupě ve sklepě, doma v předsíni v nástavci běžné skříně. Marmeláda mi zplesnivěla akorát, když jsme přehlídli skleničku, které nechytlo víčko. Občas mi zplesniví nějaký kompot, ale není to moc často (a navíc kompoty ani moc nedělám). Loni mi zplesnivěly nějaké půlené švestky, ale tam vím, že jsem to trochu odflákla (málo času...)
    HANELA
    HANELA --- ---
    WERKA: to vím, že ty steriluješ, včera jsem filtrovala :D

    Jde mi spíš o tu plíseň neotevřených skleniček, to je moje černá můra z mládí. Proto jsem nikdy nic nezevařovala :DDD říkala jsem si, tolik práce a takové krásné ovoce a pak se to stejně musí vyhodit.
    Ale snídám už mnoho let chleba s marmeládou, tak jsem se nakonec na stará kolena přemluvila :)
    FAT
    FAT --- ---
    Já tedy zavařuju jen okurky. V elektrické troubě. Mám 8 sklenic na plechu, troubu mám na 230°C a v okamžiku, kdy je ohřátá, tak vkládám pech s láhvema. Cca po 20 - 25 minutách vyndavám a otáčím dnem vzhůru. Ukládám do deky a nechávám pomalu chladnout. Okurky a)vždycky chytnou víčka a b) jsou vždycky křupavé.
    :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: tabulka 4 je ta, co jsem linkovala níž.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: elektrická nebo plynová?
    plynová je totiž na další stránce :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: já mám elektrickej zavařovací :-)
    chceš nafotit postup pro troubu?
    WERKA
    WERKA --- ---
    HANELA: Já mám otevřené marmelády v lednici hodně dlouho (třeba rybízovou používám jen na perník a lívanečky a ani jedno neděláme teda extra často) a plíseň mi žádná nechytla ani nepamatuji. Jediné, co dělám, je, že do nich hrabu čistou lžičkou. Ale já tedy marmelády sterilizuji ve vodní lázni (přijde mi to jednodušší než otáčení horkých skleniček na víčko. Ani nepoužívám teploměr - uvedu vodu k varu a nechám to chvíli vařit, pak vypnu a vychladnutí vyndavám (ti co zavařování rozumí, ať zavřou oči)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: od té doby, co vím, že obyč myčka stačí na ošetření nádobí pro dětské pacienty na imunosupresivní léčbě, mám v ni větší důvěru :-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: nesahala a bylo. tak doufám, možná se vybičuju a ještě přesterilizuji, ale nemám moc čas.
    Díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: sahala jsi dovnitř? bylo to těsně po umytí? jestli ne a jo, tak bych se nebála...
    ale jestli z toho nemáš dobrý pocit, tak je vždycky můžeš standardně sterilizovat v horké vodě. Tuším XMARGE používá výhradně tu vodní sterilizaci, kvůli nižšímu obsahu cukru v marmeládách bez konzervantů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam