FRENNET: to bych neriskovala, jeslti to někdo načal a přesypal, mohly se vlastnosti docela změnit.
Tady je popis :
Geliermittel 4:1
With Dr. Oetker Gelfix 4:1 you conjure up wonderfully fruity jams and jellies on the table - almost without sugar! One bag of Gelfix 4:1 is sufficient for 1kg of prepared fruit (850 ml fruit juice for jellies) and only approx. 250 g sugar. Sugar can be replaced by cane or brown sugar.
Dr.Oetker Gelfix 4:1 contains the plant-based gelling agent pectin, which is obtained from apples and citrus fruits. This guarantees the success of your preserving treasures.
A všechny gelfix se používají takto:
1 kg očištěného pokrájeného ovoce přivedeš k mírnému varu.
Odvážíš cukr - zde 250 g
Přípravek smícháš asi s 50 g cukru z toho odváženého množství a vmícháš do vařícího se ovoce.
Minutu až dvě provaříš, mícháš.
Přisypeš zbytek cukru, přivedeš k varu (pokud přestalo) a vaříš 5 minut.
Pokud netuhne (kápneš na talířek vedle), přidáš lžičku kyseliny citronové a ještě chvíli povaříš.
Liješ do umytých sklenic, zašroubuješ, necháš vychladnout. Já neotáčím hlavou dolů, někdo ano.
Někdo to ještě zavařuje.