• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ETERNITY: do té konzistence, jak půjdou do oleje. Nenatahnou vlhkost moc. Úspěšně dělám z 1 kg dle Prima Fresh (v troubě ususit), přidat pak česnek, bazalku, Oliva a sůl.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ETERNITY: kousek před křupavo
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Susili jste nekdy nekdo rajcata do oleje? Mam je ususit uplne "dokrupava" a olej si natahnou, nebo do te konzistence, v jake kupuju bezne rajcata v oleji?
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Objevila jsem ameriku! Nakladane redkvicky!
    Dozravaji mi ze tretiho vysevu a moc je uz nikdo nechtel jist, tak jsem je zavarila, na kyselo.
    To je tak boziiiiii!
    Uz je jinak delat nebudu!
    IKA
    IKA --- ---
    FUNTL: robila som len zo samotných drienok, bola výborná.:)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TRISSIE: Diky! Nakonec tu mam sirupu na celou sezónu. Jeste sice zbylo cca 10l mostu, ale z toho se pokoušíme udelat vino :D
    HANELA
    HANELA --- ---
    WERKA: také potvrzuji, dostala jsem několik skleníkem od kamarádky a použila do perníku 😉
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    Kombinovali jste někdo do marmelády dřínky s něčím dalším? Mně to loni vyšlo tak, že na zahradě zrovna byly přebytky dřínek, jeřabin a hrušek, tak jsem to zmarmeládovala a výsledek byl dobrý. Teď jdu sklízet dřínky a říkám si, jestli to zase takto nakombinovat, nebo jestli neudělat nějakou jinou verzi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a samozřejmě teda před plněním odpěnit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRENNET: na litr šťávy 1,5 litru cukru (já teda vzhledem k tomu, kolik se toho u nás vypije, vylisovanou šťávu ředím, takže 1 litr šťávy, 1 litr vody, 3 kg cukru) + 25g kyseliny citronové, přivést společně k varu (pokud máš ovoce, které rádo želíruje, což by víno možná mohlo, tak svařit šťávu bez cukru, pak přidat cukr a společně zahřát na 80C - odhadem až se všechen cukr rozpustí a šťáva začne při přejetí placatou vařečkou po dně dělat takový divný hučivý zvuk - fakt je to poznat), přelít do vypařených lahví, 10minut nechat ležet na boku (aby víčko zevnitř bylo zalité) a pak dochladnout vestoje.

    ještě obvykle víčka zevnitř a plochu kolem setřu ubrouskem namočeným v kořalce, ale nevím, jak dalece pro svůj dobrý pocit. Ale očistí je to kdyžtak od vylitého sirupu :-)

    citronovky dle chuti (testovat rozmíchané s vodou, samozřejmě) - finální dávkování u nás je cca 4mm na dně do 40cl sklenice, takže něco jako 1:30? Děti to pijou teda sladší, mně to tak stačí :-)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: Aha, a nejaky ověřeny recept?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: co to zavařit jako jinou šťávu (rybízovou a pod) a v zimě to míchat se sodovkou na domácí vineu?
    Ale jestli jíte hodně marmelády, ujme se i tahle.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    A tak teda co s vylisovanou šťávou? Je lisovana mixerem, takze je to takove trpcejsi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: já už mám v mrazáku hrušky pečené v gloggu, likvidace přebytků 🤷
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tý jo, svařáková marmeláda! :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Použila jsem jednou hroznovou šťávu na ředění borůvek a tam to šlo, samotné mi to přijde divné. Možno přidat trochu vína daného druhu,
    WERKA
    WERKA --- ---
    BALAENA: Souhlasím, že hroznová marmeláda není chuťově nic extra - mně ji někdo donesl z farmářských trhů a nějak mne nenadchla.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FRENNET: upřímně, zkoušeli jsme ji a moc úspěch neměla, neměla moc vlastní chuti a byla spíš jen sladká
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Hroznové marmeláda, je neco čemu věnovat pozornost? Nebo muzu postupovat klasicky: cukr, pektin, stává z hroznu?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: není absolutně důvod, aby to vadilo, stejně to musíš rozmělnit, takhle to aspoň půjde snadněji
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: proč by nemohla být, že byly zmrazené, nebo proto, že ryngle?
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    MOIRAIN:
    WERKA: děkuju vám. Myslela jsem si, že by to neměl být problém, ale nechci ztrácet čas vařením a zavařováním pokud bych to měla pokazit v posledním kroku. Babička zavařovala v klasickém zavařovacím hrnci na chatě na kamnech. Šla jsem po tom, co si pamatuju.

    Dotaz :čtu tady v historii, že přes zavařené a otočené skleničky se dává utěrka. To proto, aby to chladlo pomaleji nebo jiný důvod? Vzpomínám si jak babička vždycky pokládala ty sklenice na studenou podlahu víčkem dolů a konec. Žádné přikrejvání.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam