GATTA_NERA: zvláštní ale je, že moji známí - spolužáci ze ZŠ - si tohle nevybavují, popř. jen mlhavě - něco jako když jsme měli např. "besedu s lidovými milicemi" :D
To mi přijde taky jako zajímavá otázka - jestli to, že každej z nás se bál jinýho druhu hrůzy - někdo upírů, někdo toho, že prostě umře, někdo války - je proto, že každej jsme jinej osobnostní typ, nebo - pokud by člověk bral i to, že existuje reinkarnace - tak každej umíral v minulých životech za nějakých okolností a často právě násilně - takže jeden se děsí zvířat, druhej zbraní atd.
Já třeba mám vlastně doteď fobii z uzavřenejch místností, kde je hodně lidí. Jednou (už hodně dávno) na jedné vyhlídkové věži, jsem dostala hysterickej záchvat, protože bylo vedro a lidi po úzkým schodišti proudili jak nahoru, tak dolů, v jednom úseku ale tam bylo takový odpočívadýlko, kam jsem se omylem dostala, a právě jak tam kolem byla spousta lidí a nebylo tam okno, tak jsem začala vyšilovat, že se tam všichni udusíme:) Stejně jako nesnáším, když se zastaví metro v tunelu a okolo je hodně lidí - v poloprázdným se to dá snýst.
Takže by bylo zajímavý vědět, kde je příčina a následek. Jestli pokud jsem se v dětství děsila koncentráku, takže když se teď dostanu do nějaké situace, která odpovídá té mé představě, tak začnu panikařit - anebo ejsli člověk má fakt zkušenost z minulýho života - že třeba se fakt někde udusil - v plynové komoře, v dole, atd - takže tyto situace ho nejvíc děsí ze všech životních situací.
No, asi to nezjistíme :)