• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SIRIEN: náhodou já jsem rád žes to vybylil, je to zajímavej pohled na věc. Pravdou je, že podprůměrnej inženýr nebo programátor má pořád (reálný) společenský uplatnění. Podprůměrnej filosof je úplně k hovnu, ono asi i průměrnej. Hezkej nepoměr.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    87HIGHFLYER: problém je v tom, že hodnota humanitních oborů je v synergii mezi předanou kvantitou vědomostí a vybroušenou kvalitou myšlení, přičemž to, co je na nich náročné, je to druhé - našprtat se X knížek zvládne i kdejakej idiot, ale naučit se reflexivně rozebrat sémantickou logiku výroku, na první pohled v něm spatřit nevyslovené předpoklady a identifikovat možné drobné, ale velmi významné logické nekonzistence vyžaduje jak inteligenci tak dlouhé roky tréninku. Totéž co do interpretace nějakých výsledků nebo odvozování logických důsledků nových skutečností nebo co do korektního designu společenského výzkumu atp.

    Tj. ona ztráta/degradace matematiky (a souvisejících "tvrdých" oblastí, zejm. metodologických) je pro humanitní obory v důsledku mnohem bolestivější, než pro technické. V technických oborech když mineš statistiku, tak to je "jen" ta statistika - ten související mindset Ti je (aspoň trochu a aspoň nějak, neříkám že ideálně) předávaný i ve většině ostatních oborů; na filozofii už ale tuhle ztrátu nikde nijak nenahradíš a z humanitního oboru stojícího na kombinaci kvantity a kvality zbyde jen ta kvantita - tj. prakticky jen titul z našprtanosti, tj. zejména v dnešním světě kdy sou informace na dosah nejbližšího smartphonu a desítek minut / hodin volného času titul bez reálné hodnoty (na který navíc došáhne kdejakej debil).


    Nic, sorry, tohle mě nějak dlouhodobě deptá a nezvlád sem to ze sebe nevyblejt :/
    EJDM
    EJDM --- ---
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Slabsi kusy v prirode zlikviduje predator - a na tom muj nazor, jestli se mi to libi nebo nelibi, nic nezmeni. Lide se podobne k ostatni faune chovaji bezne. Konecne... i nakonec sami k sobe.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    SUCHRE: Takze v podstate rikas ze kazdeho cloveka lze donutit nechat se privazat ke kolejim, ergo, cele lidstvo si to zaslouzi.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    OTAVA: Oboji ma stejny nasledek i zaver.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    SUCHRE: Kdyz uz jedem tezky off topic - kdyby jsi mel pistoli u hlavy, nechas se privazat nebo zastrelit ?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUCHRE: Třeba jen uvěřili demokracii a stupidní většina si zvolila je přivázat ke kolejím (nemyslela to zle - stejně jako při volbách)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Taky tu mame teorii, ze prejeti lidi, kteri dopustili, aby je nekdo privazal ke kolejim, je z hlediska genofondu lidske populace spis prinosem.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Mě to nepřijde vtipné, protože ačkoliv ℵ0 lidí si dovedu představit vcelku dobře (předpokládejme že Homo sapiens nikdy nevyhyne a rychlost lokomotivy je rozumně omezená, pak by to šlo i reálně zkonstruovat), tak 20 lidí mi přijde jako nesmyslná představa sama o sobě, čímž se to za mě redukuje na "jdou dva a prostřední upadl".
    2SDPERCY
    2SDPERCY --- ---
    9 miliard lidí je méně než 1 nekonečno lidí.
    2SDPERCY
    2SDPERCY --- ---
    SULTHAN: při nekonečnu není nutné vybírat náhodně. ale rozmisťovat náhodně.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    KAERO: Pokud je to sociologická studie, tak bychom měli nejprve zjistit, jestli bylo to nekonečno lidí na kolejích skutečně vybráno náhodně.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZUZKAOU: Ale všechno toto co je a obrázku dělají všichni lidoopi. Válčí, ponižují, vraždí, vykořisťují.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SIRIEN: já tomu samozřejmě jako inženýr moc nerozumim, ale mých úspěšně promovaných kolegů, co neví nejen nic o statistice, ale i o pro nás, řekněme důležitějších oborech, je požehnaně. Ten "úpadek" je všude, nicméně tohle důchodcovský brblání na to, jak ty mladý dneska nic neuměj, je trochu ošemetný. K tématu - připustíme-li, že úroveň absolventů je nižší obecně, nepřijde mi zrovna fér, že se v očích veřejnosti degradujou všechny humanitní vědy na gender studies (a to ještě na nějaký obskurní části toho oboru) a technický obory podobnou ztrátou kreditu netrpí.
    ZUTROY
    ZUTROY --- ---
    SULTHAN: Ja bych spis chtel videt tu hromadu mezi 0 a 1.
    Pokud by byly tela rozmisteny jak na obrazku, tak by ty lidi na spodni koleji stejne davno nezili (a nic kolem), nebo by byly rozestupy na horni koleji tak daleko od sebe, ze by se lokomotiva rozpadla driv, nez by dojela ke druhymu stastlivci.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SULTHAN: bohuzel tenhle experiment se sice zda byt matematickeho zakladu, ale doopravdy je to sociologicka studie, odhalitelna konecnou vetou "What do you do?". Tedy ptaji se na chovani lidi, a jak byva spatnym zvykem, vypada to ze autori studie ani nemaji hypotezu kterou by chteli danym experimentem overit. Coz bohuzel vede k formulaci tezi az dle vysledku experimentu a casto vede ke zname chybe zamene priciny a nasledku.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    2SDPERCY: Počkat, ono je účelem minimalizovat brzdnou dráhu? Já pořád říkám, že máte popisovat účel experimentu pořádně, teď to budeme muset zase opakovat.
    2SDPERCY
    2SDPERCY --- ---
    87HIGHFLYER: Kdy přesně nevím ale vím že to bylo pár let před začátkem Mee To aféry alespoň pro mě jako chemika. cca začátek vejšky/ konec střední.

    Ano také bych vollí spodní kolej. byl by to menší masakr a lépe by se to uklízelo.
    Proč při takovém počtu lidí se lokomotiva zasekne hned na začatku. zatím co jednotlivé kousky bude prorážet daleko déle. a stihne jich sundat víc než se zastaví.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    CHOROBA: Jasne spodni kolej, protoze po case zastavi. Na horni ho lidi ani nezpomalej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam