• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další

Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.

Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    OMNIHASH: 10 x 10 x 10 kuliček = mm :-D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ERGOSUM: 4 kila, koule je pulka objemu kvadru a ocel váží 8gr/mm3
    KAERO
    KAERO --- ---
    VIXLE: mozna ta dulezita informace nebylo kolik centimetru napadlo, ale kolik vodnich nadrzi se tim naplni? a me teda, co se tyce predstavivosti, vyska cm karlovarskeho kraje rekne asi tak stejne jako ty miliony kr. metru.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SIRIEN: protoze hodne casto dostaneme jen ten udaj ve vysocinach nebo fabiich. spravne by meli novinari uvest cislo, a za to do zavorky bazeny ci slony. ber to jako soucast vzdelavani. jenze novinari uvedou jen ty fabie a kdyz chces znat ten udaj doopravdy, tak ses nahrany.

GILHAD: coz mas pravdu jen pokud ctes vedecky clanek. pokud ctu noviny nebo neco kupuju a vidim 5000 mAh, tak je mi jasne ze kapacita baterie bude nekde mezi 4500 - 4900 mAh. a pokud ctes vedecky clanek, a s presnosti se spolehaji jen na pocet uvedenych cifer, tak si o nich taky pomyslim neco spatneho. protoze muzou mit pripad kdy namerili 234 567 g, ale pak taky 0,02 kg, protoze ve druhem pripade by nemohli napsat 20 g, a vypada to blbe.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SVANC: Uplne nerozumim reprezentovani vzdalenosti objemem.
    SVANC
    SVANC --- ---
    Btw když se někomu snažím ukázat, jak ohromné vzdálenosti jsou ve vesmíru, používám metodu s krychličkami o hraně 1 mm. Taková krychlička reprezentuje 1 km a vzdálenost Země - Měsíc odpovídá jedné vrstvě těchto kostiček na ploše 1 x 0,4 m, vzdálenost ke Slunci už je kvádr těchto kostiček o velikosti 1 x 1 x 0,15 m.
    Pro vzdálenost k nejbližší hvězdě už je ovšem potřeba kostka o hraně cca 35 m, pro vzdálenost Andromedy kostka o hraně 2665 m.
    Pro průměr pozorovatelného vesmíru pak vychází kostka o hraně 96 km, což obvykle lidem jeho velikost přiblíží více, než údaj 8.8×1026 m.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    JAROUSH: "jedno fotbalové hřiště, 3 fabie combi a 5 propisek" Tomu se říká imperiální jednotky.
    TOMAN
    TOMAN --- ---
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    GILHAD: pravda, tenhle příklad sem psal na základě téhle historky, kde ta přesnost zas tak významná neni (což je to o čem píšu - u většiny těhle článků jde o hrubou představu vztaženou k něčemu známému, ne o vědecky přesný údaj):

Neil deGrasse Tyson on Jury Duty
    https://www.youtube.com/watch?v=9Y-lqO1dnX4
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    TAPINA: ja nedavno zaslechl nekde ve zpravach informaci kolik snehu letos v cr napadlo, v milionech krychlovejch metru, a taky jsem si z toho nejak nedokazal nic vyvodit. kdyby to dali ve vejsce snehovy pokryvky na karlovarsky kraje, hned vim..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: (a ten kód LAU2 tam byl proto, aby se různí místní chytrolíni nedohadovali, že půlka z toho není zastavěná a vlastně se tak nepočítá;))
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Já taky nevěděl, že je to 496 km2. Ale vím, že je to šiška zhruba 20x25 km; to už si představit dokážu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    JAROUSH: Ale je to dost blízko, Praha má teď bez pár fotbalovejch hřišť skoro 500 km2
    AMANT
    AMANT --- ---
    JAROUSH: ok, ja si prahu pamatuju jako 496km2, tak sem myslel, ze neco pribylo. no to je fuk, slo mi hlavne o to demonstrovat ten princip, prevedes si na to obdelniky s jednou stranou shodne delky.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    AMANT: ta čísla jsou kód obce, ne rozloha Prahy http://www.risy.cz/cs/vyhledavace/obce/detail?Zuj=554782
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    osobně to mám taky tak, že když uvažuji o nějaké vzdálenosti, tak si jí v hlavě snažim k něčemu dobře známému připodobnit. Když skokan na lyžích skočí 120 metrů, tak si řeknete OK. Když si ale představim fotbalové hřiště a on ho ještě o kus přeletí, tak už mi to v hlavě vyvolává určité pocity a řeknu si, že to je výkon.
    Samozřejmě, že při skocích na lyžích by asi délka skoku vyjádřená "jedno fotbalové hřiště, 3 fabie combi a 5 propisek" těžko obstálo, ale pro představu to může být podstatné. A každý si umí představit něco jiného, takže každé konkrétní přirovnání někomu sedět bude a jinému naprosto ne.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PISKVOR: Ony tady budou tři úskalí. Sposuta lidí nemá představu, jak je velikejch 6000 km2. Spousta lidí nemá představu, jak je velká Praha. Spousta lisí nemá představu ani o jednom.
    AMANT
    AMANT --- ---
    PISKVOR: wut? 6000 je 60x100, 550 je 5,5x100...60/5,5 je z hlavy cca 11
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Schválně, zkuste si to, nedávno to někdo řešil na Twitteru. Řekněme těch 6000 km^2 - kolikrát se do toho vejde Praha? Tj. pokud vezmeme plochu katastrálního území CZ0100 554782, kolikrát je menší než 6000 km čtverečních? (Překvapivý rozptyl v odpovědích - než jsem si to našel, tipnul jsem výrazně mimo)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SIRIEN: Zrovna tohle rozlišení (2000mg vs. 2g) v sobě nese informaci o přesnosti toho údaje (1999.5-2000.5mg vs 1.5-2.5g neboli v prvním případě přesnost +/- 0.5mg, v druhém +/- 0.5 g) a právě proto se používá.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ja si celkem dobre dokazu predstavit 1000 km2, ale informace 2x vetsi nez New York je pro me k nicemu, protoze si musim najit rozlohu mesta v metrech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam