• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další


    Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

    Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.





    Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    KAERO: a prosimtě můžeš nám vysvětlit, k čemu sakra bude Fabie cestou na Měsíc potřebovat nějaký cisterny a pumpy?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    KAERO: uplne zbytecne uvahy, to prirovnani je pro normalni lidi, co nemaji predstavu o vzdalenostech ve vesmiru, ale znaji D1 a fabii. Tedy kdyz jim reknes, ze na Mesic je to tak daleko, ze by fabii museli jet rok po D1, tak se hruzou oklepou, ponevadz to je OPRAVDu velmi daleko.
    KAERO
    KAERO --- ---
    CHOROBA: a jsme zase u tech prikladu, ktere jsou jen priblizne a vlastne vubec nefunguji.
    je to nova nebo stara fabie? stara by to asi neujela. bylo by to po D1 v levem mene drncajicim pruhu nebo pravem? pravy pruh je vice sjezdeny kamiony, ale zase ty nejezdi na mesic tak casto. kolik by za fabii muselo jet cisteren, aby tam fabie vubec dojela? nebo mam predpokladat pumpy na ceste na mesic? a pokud ne, kolik cistern musi jet aby mely palivo pro ty cisterny? ridic ridi porad nebo se bude stridat nebo odpocivat? uvazujes povinne prestavky dle noveho zakoniku nebo ve vesmiru neplati? na D1 fabie obvykle jezdi 150 km/h, to uvazujes v priklade nebo predpokladas zakonny limit 130? pro D1 je vlastne ted prumerna rychlost spis nekde u 95, spousta uzavirek, tak nevim jestli jsou uzavirky i na D1 na mesic?
    same otazky, zadne odpovedi...
    :)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SVANC: Když to převedeš na objem, tak to právě je dost zmatečné. Na tohle vysvětlování máme jednu jednoduchou pomůcku, říká se ji měřítko :) Aneb pokud tenhle míč je Země, pak Měsíc je daleko na vzdálenost jednoho stolu, Slunce je v obýváku a nejbližší hvězda támhle za kopcem.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    NAMATHUR: klubíčko vlny například, budeš tam mít alespoň odkaz na kočky, jež dokazují, že Země není placatá.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    SVANC: u mě to nefunguje, anžto jak tady délky (respektive jakýsi jejich průměr) rostou se třetí odmocninou objemu, tak je to hrozně pomalý. Dodávej k tomu alespoň představu, že v objemu je milimetr tlustý provázek veletěsně naštosovanej.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    CHOROBA: tak já teda nevim kdys naposled viděl D1, ale nevim jestli je od Tebe optimističtější ta předtsava že bys po ní za rok zvládnul dojet na měsíc, nebo ta víra, že bys po ní dokázal jezdit celej rok jednou Fábií.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SVANC: lepsi je jim vysvetlit, ze na Mesic by po D1 jeli Fabii rok. To si kazdej umi predstavit.
    SVANC
    SVANC --- ---
    SULTHAN: Tady přece nejde o žádné vědecké reprezentování, ale o to, přiblížit ohromná čísla lidem, kterým čísla s exponentem devět nebo třeba i daleko vyšším neřeknou vůbec nic. Zato představit si poměr velikostí různých těchhle objektů je relativně snadné.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    OMNIHASH: 10 x 10 x 10 kuliček = mm :-D
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    VANEK: Jak chceš věřit glóbusu, když je Země plochá, he?
    VANEK
    VANEK --- ---
    KAERO: Počátky jsou na Vysočině, pravda.

    ERGOSUM: Vskutku, že roztátí ledu plovoucího na slané vodě hladinu zvýší, si může ověřit každý kretén, který není moc velký kretén na to si to ověřit. Zjistit, že pro planetu Zemi tvoří problém hlavně tání ledovců na souši, vyžaduje aspoň věřit glóbusu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ERGOSUM: 4 kila, koule je pulka objemu kvadru a ocel váží 8gr/mm3
    KAERO
    KAERO --- ---
    VIXLE: mozna ta dulezita informace nebylo kolik centimetru napadlo, ale kolik vodnich nadrzi se tim naplni? a me teda, co se tyce predstavivosti, vyska cm karlovarskeho kraje rekne asi tak stejne jako ty miliony kr. metru.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SIRIEN: protoze hodne casto dostaneme jen ten udaj ve vysocinach nebo fabiich. spravne by meli novinari uvest cislo, a za to do zavorky bazeny ci slony. ber to jako soucast vzdelavani. jenze novinari uvedou jen ty fabie a kdyz chces znat ten udaj doopravdy, tak ses nahrany.

    GILHAD: coz mas pravdu jen pokud ctes vedecky clanek. pokud ctu noviny nebo neco kupuju a vidim 5000 mAh, tak je mi jasne ze kapacita baterie bude nekde mezi 4500 - 4900 mAh. a pokud ctes vedecky clanek, a s presnosti se spolehaji jen na pocet uvedenych cifer, tak si o nich taky pomyslim neco spatneho. protoze muzou mit pripad kdy namerili 234 567 g, ale pak taky 0,02 kg, protoze ve druhem pripade by nemohli napsat 20 g, a vypada to blbe.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SVANC: Uplne nerozumim reprezentovani vzdalenosti objemem.
    SVANC
    SVANC --- ---
    Btw když se někomu snažím ukázat, jak ohromné vzdálenosti jsou ve vesmíru, používám metodu s krychličkami o hraně 1 mm. Taková krychlička reprezentuje 1 km a vzdálenost Země - Měsíc odpovídá jedné vrstvě těchto kostiček na ploše 1 x 0,4 m, vzdálenost ke Slunci už je kvádr těchto kostiček o velikosti 1 x 1 x 0,15 m.
    Pro vzdálenost k nejbližší hvězdě už je ovšem potřeba kostka o hraně cca 35 m, pro vzdálenost Andromedy kostka o hraně 2665 m.
    Pro průměr pozorovatelného vesmíru pak vychází kostka o hraně 96 km, což obvykle lidem jeho velikost přiblíží více, než údaj 8.8×1026 m.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    JAROUSH: "jedno fotbalové hřiště, 3 fabie combi a 5 propisek" Tomu se říká imperiální jednotky.
    TOMAN
    TOMAN --- ---
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    GILHAD: pravda, tenhle příklad sem psal na základě téhle historky, kde ta přesnost zas tak významná neni (což je to o čem píšu - u většiny těhle článků jde o hrubou představu vztaženou k něčemu známému, ne o vědecky přesný údaj):

    Neil deGrasse Tyson on Jury Duty
    https://www.youtube.com/watch?v=9Y-lqO1dnX4
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    TAPINA: ja nedavno zaslechl nekde ve zpravach informaci kolik snehu letos v cr napadlo, v milionech krychlovejch metru, a taky jsem si z toho nejak nedokazal nic vyvodit. kdyby to dali ve vejsce snehovy pokryvky na karlovarsky kraje, hned vim..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam