• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    tož leštíme. a ty?

    PRGBEAR
    PRGBEAR --- ---
    Jsem tady dobře ve vědeckých vtipech, nebo si tady už pár dní leštíte svoje rádobyvědecký brka?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    FJERTIL: ne že bych, ale. dovolím si jednu drobnou poznámku, jako člověk zabývající se alchymií v rámci historie chemie - ne, alchymie není analogická dnešní alternativní medicíně, maximálně alchymie post-chemická (od XIX. století), která už byla zaplevelená nemístným ezoterizmem (pěkně o tom píše lawrence principe v the secrets of alchemy). klasická alchymie je také klasickou před-vědou, dnešní alternativní medicína je povětšinou čiré šarlatánství. on ten přechod od před-vědy k vědě není nějak snadno badatelný, vlastně šlo o nutnost nashromáždit určité netriviální množství pozorování, věřit více empirii než spekulacím a důsledně poznatky (pr)ověřovat. ovšem v době, kdy už vědecká metoda existuje, je její nenásledování čirý alibizmus (či blbost) - ať už ve superstrunové fyzice nebo alternativní medicíně. nic jiného totiž zatím v rukou nemáme a slovy winstona churchilla - věda je ten nejhorší způsob získávání užitečných poznatků, který známe, až na to, že neexistuje žádný lepší.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    CERNYRYBIZ:
    1) Ano, bylo to tematické číslo o psychosomatice. A měl jsem co dělat už u úvodního článku. A to ne proto, že se jednalo o psychosomatiku (samo o sobě téma zajímavé), ale o způsob, jakým byl napsaný.

    2) Vytržený v kontextu v čem? Tohle je počátek jedné z podkapitol, který tam vůbec nemusel být, nebo mohl být pojmutý jiným způsobem a ne čistě tak, že hájí argument tzv. alternativních metod obecně (nejen psychosomatiky) vůči zlé medicíně.

    3) Sám argument, že statistika nebo vědecká metoda je produktem západní vědy je lichý. Je to ve skutečnosti naopak. Vědecká metoda (důkaz, později i statistika) je otcem vědy. Jinak bychom tu měli stále alchymii aj. Ostatně ta příměra alchymie - chemie a alternativní medicína - medicína je poměrně trefná.

    4) Ale stejně tak musíme uznat, že placebo (a nebo nocebo) může fungovat u každého jinak, ale na stejných principech. A potom je cestou poznat principy placeba a ne hájení metod, které jsou na něm mimoděk založené.
    A pokud nejsou založené čistě na placebu, pak to musí být prokazatelné jako u čehokoli jiného.
    Vše je jen otázka dobře naplánované studie.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    FJERTIL: Well, Vesmír má redakční radu. Ta se skládá vesměs z úzce specializovaných odborníků. A redakční rada hlasuje o tom, co uveřejnit a co ne, přičemž je přihlédnuto k hlasu odborníka v daném oboru. Řečený odborník o zveřejnění nerozhoduje sám, to je vesměs pojistka proti osobním antipatiím, radikálně odlišným názorům i proti nařčení z cenzury... Ovšem tato pojistka znamená, že občas prostě je zveřejněn článek, který je v něčem fakticky nesprávný, a oponent může tak maximálně napsat, v čem je nesprávný.

    Takže občas se dočkají zveřejnění i očividné nesmysly, jako třeba před pár měsíci článek o tom, že mléko způsobuje zrychlené stárnutí mozku dospělých lidí - dokládáno tím, že intravenózní galaktóza poškozuje mozek myší... přičemž
    A) Není mléko jako mléko, záleží na množství galaktózy v něm
    B) Myši nejsou lidi, myší mléko obsahuje třetinu galaktózy oproti lidskému, a myši jsou tedy patrně schopny jí zpracovat jen třetinu
    C) Intravenózní přenos je mnohonásobně efektivnější než alimentární (běžně se uvádí cca desetkrát, u cukrů nejspíš ještě víckrát, protože galaktóza bude enzymaticky štípána ještě před vstupem do krve), takže dávky, které u myší "už začínaly škodit" odpovídaly cca 30 litrům kravského mléka na osobu a den

    This being said, zrovna článek o alternativní medicíně byl součástí širšího kontextu (téma čísla), a ani vytržená z kontextu ta tvoje citace není nesmyslná. I pokud jsi skeptik, který bez hard dat nedá ani ránu a považuješ alternativní medicínu za placebo, jistě budeš schopný přijmout, že placebo efekt nastává u různých pacientů za různých podmínek - a nic jiného ten úryvek neříká.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAERO: sorry, zapomněl jsem tam toho smajlíka ;)

    and now for something completely similar

    KAERO
    KAERO --- ---
    GAARQ: proc? mozna poznej sveho nepritele abys proti nemu ucinne bojoval?

    FJERTIL: "osobní, nepřenositelný prožitek" - z toho se mi chtelo vdycky blinkat. a nejenom proto, ze mi to kdysi rekla jedna krestanka co mi dala kopacky :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    RAGUPKI: dělá to na fakultě sociálních studií, takže těžko říct, co je opravdu náplní té habilitace. a vzhledem k naprosto ojedinělé délce habilitačního řízení i na této fakultě (od roku 2015), tak jí asi dali slušnou sodu a je u ledu.

    KAERO: ale na bohoslovecké fakultě ;) proč se tam vlastně učí metody vědecké práce, když je na vlastní témata nemohou principiálně aplikovat?

    FJERTIL: vesmír jsem přestal číst z důvodu podivné redakční politiky už dávno v devadesátkách. a to za bolšána to bylo osvěžující čtivo.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    RAGUPKI: Takže Vesmír prostě jen najel na "vyváženou" žurnalistiku, tj. 5 minut pro Židy a 5 minut pro Hitlera.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    KAERO: Podle této stránky se od roku 2015 snaží s alternativní medicínou habilitovat na MU:
    PhDr. Eva Křížová, Ph.D. | Masarykova univerzita
    https://www.muni.cz/lide/238910-eva-krizova/kvalifikace
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    KAERO: Na evangelické-teologické. Tak už chápu to její zatížení na osobní, nepřenositelný prožitek. Kamarádka tímto ústavém prošla a má problém s rozlišením oběktivní / prokazatelné skutečnosti a osobního pocitu.
    Občas to vede u ní k poněkud obskurním tvrzením.
    KAERO
    KAERO --- ---
    FJERTIL: zajimave je, ze ta Krizova uci metodiku vedecke a vyzkumne prace na karlovce:
    PhDr. Eva Křížová, Ph.D. - výuka
    http://www.etf.cuni.cz/vyuka/v-krizov.htm
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Je to obecně s většinou vědecko-populárních medií stejné. Většinu řídí a redigují sice zapálení, ale nekritičtí ignoranti. Vidím to všude. A ne jen u nás.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Jsem měl tuhle pořádný mindfuck, až se mi mozek sevřel v pěst:

    "Současná přírodověda se s těmito systémy poznatků neshoduje a někdy ani nemůže shodovat vzhledem ke zcela odlišným paradigmatům, v jejichž rámci jsou různé medicíny provozovány. Hlavní výhradou vůči alternativní medicíně tedy je, že vědění a principy neodpovídají modernímu vědeckému poznání a že postupy nebyly dostatečně empericky a experimentálně ověřeny. Námitka, že samotná metoda zajištění vědeckého důkazu je dítětem moderní vědecké doby a těžko přenositelná do jiných paradigmat, není brána vážně.
    Žádá se, aby alternativní medicína dokázala svou účinnost stejným postupem jako vědecká, tedy statisticky. Většina alternativních medicín je ale velmi individualistická a osobní. Obvykle neexistují algoritmy řešení přenositelné z pacienta na pacienta."
    - PhDr. Eva Křížová, Ph.D. "Alternativní medicína - diskuse v kruhu" Vesmír 2018/11, str. 640-641

    ... jako žil jsem v představě, že mají ve Vesmíru něco jako věeckou radu, aby takovéhle výpotky poslali hned do... stoupy. Asi jsem se mýlil.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    tri fabie kulicek
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    A jinak obecně k debatě o fabiích a hřištích - problém nejsou přirovnání a alternativní jednotky. Problém je, když se uvádí jen tyto jednotky a neuvedou se přesná čísla v jednotkách SI. Co by to novináři udělalo, kdyby napsal, že se oddělí "ledovec o rozloze 1700 km2, což je jako polovina Karlovarského kraje". Někteří to tak píší, ale bohužel spousta článků to tak nemá. Vzhledem k tomu, že spousta těch "měr" velké částí těch lidí představu nedá, tak je to kontraproduktivní. Karlovarský kraj, Vysočina či fotbalové hřiště třeba pro mne nejsou užitečné míry. Fabii dokážu vzít v úvahu jako délkovou či hmotnostní jednotku, ale už ne rychlostní či objemovou.

    Jinak si sám taky převádím jednotky SI do něčeho, co si představit umím (kde to jde), ale nemůžu chtít po ostatních, aby si to představili po mém způsobu, když máme jiné zkušenosti. Takže třeba ten ledovec jsou pro mne více než tři Prahy (Prahu mám prochozenou a projetou, zejména pak ty okrajové části a vím, jak je všechno daleko), nebo to je pás dlouhý z Prahy do Pardubic a široký jak pěšky z domova do práce. Ale přeci to nebudu cpát ostatním jako jedinou míru, když si to nepředstaví ani většina lidí v okolí.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PISKVOR: tu stezku mohu jedině doporučit. Dá to celkem přístupnou formou slušnou představu, jaké jsou vzdálenosti. Dá se to spojit i s tím, že si přepočteš rychlost světla v daném měřítku - vychází to zhruba na 30 cm/s, resp. 1 km/h, tedy hodně, hodně pomalá chůze.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    koukám na YT na dokumentární seriál:

    "Jedno je jisté. Až znovu vybuchne supervulkán, život na této planetě se změní."

    do toho skočí reklama:

    "Chtělo by to změnu!"
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SULTHAN: No vidíš, tu planetární stezku za Trójou jsem chtěl navštívit! Docela štreka...
    PJT
    PJT --- ---
    ELIJEN: A tak vzniknul mezinárodní systém SI... :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam