• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další


    Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

    Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.





    Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    AXTHEB: na více místech. Kromě zmíněných to myslím bylo i v Posledním hrdinovi a skoro určitě to bylo někde zmíněné i v některé z Věd na Zeměploše (ale jistej si teď popravdě už úplně nejsem)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    AXTHEB: Soudné sestry, hned na začátku: "Through the fathomless deeps of space swims the star turtle Great A'Tuin, bearing on its back the four giant elephants who carry on their shoulders the mass of the Discworld. A tiny sun and moon spin around them, on a complicated orbit to induce seasons, so probably nowhere else in the multiverse is it sometimes necessary for an elephant to cock a leg to allow the sun to go past. "
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SIRIEN: To s tím uhýbáním je zmíněno kde?
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    GORYTHC: samozřejmě s muzikou
    The Doors - The End
    https://www.youtube.com/watch?v=VScSEXRwUqQ
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ZUZKAOU: hlavně slona kterej musí den co den uhybat nohou aby mohlo Slunce proletět. Jako funguje to, ale že by to mělo eleganci jak přístroje od da Quirma se fakt říct nedá. I když to má rozhodně lepší název.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    GORYTHC: Restaurant na konci vesmíru :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEAPACK: jen k tomu teda potřebuje magii a bylonebyliium.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MHO: a dokonce je i konzistentní ;)
    MHO
    MHO --- ---
    PJT: Takže Pratchet vlastně vytvořil nejpropracovanější model plochozemě?
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    GORYTHC: Uvazoval jsem stejnym smerem. Mit zeme okraj, tak tady kazda druha cestovka rejzuje prachy na vyletech k okraji :))
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    Dneska byl na Akademii věd Andrew Feustel a jedna otázka byla i na placatou zemi. Tak řikal (kromě jiného), že kdyby byla země placatá, tak by na okraji určitě byla vyhlídková plošina s restaurací.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    QWWERTY: Taky máme slabší magické pole a slunce je dál, silnější a neobíhá nás:)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    TEAPACK: dneska rano na me vypadlo z internetu tohle a tvrdili tam "They say there actually are heavily patrolled ice walls around the edge of the world."
    bohuzel na FlatEarth wiki neni ani zminka o ozbrojene strazi a obranne linii, jenom ze je tam led a spatny pocasi :(
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    QWWERTY: nepleteš si to s Hrou o trůny? tam jednu takovou zeď mají =P
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PJT: "Okraj je oblastí prosluněných ostrovů a pomalých, líných dnů. " vs. "Along the edge of our local area exists a massive 150 foot Ice Wall." :))
    NVT
    NVT --- ---
    snad to sem patří
    PJT
    PJT --- ---
    GAARQ: Možná to chce jen nastudovat příslušnou odbornou literaturu. K teorii ploché země existuje poměrně zajímavý článek publikovaný jedním z nejvýznamějších světových odborníků v tomto oboru [1], který rozebírá například problematiku ročních období a světových stran:

    Na Zeměploše jsou samozřejmě dvě hlavní světové strany - Střed a Okraj. Plocha rotuje kolem Středu, a to rychlostí jedné otáčky za osm set dnů (podle teorie Reforgula z Krullu proto, aby se váha Zeměplochy rozložila stejnoměrně na každého ze čtyř obrovských býložravců), takže existují ještě dvě vedlejší světové
    strany a to Posměr a Protisměr. Protože malé slunce ozařující Zeměplochu obíhá po stálé a kruhové dráze, zatímco se pod ním pomalu otáčí majestátní kotouč světa, každý snadno pochopí, že rok se na Zeměploše neskládá ze čtyř, ale z osmi ročních období. Léta jsou ta období, kdy slunce vychází nebo zapadá na nejbližším místě Okraje, zimy naopak období, kdy vychází a zapadá v místě posunutém zhruba o devadesát stupňů po obvodu Plochy.
    Z toho plyne, že v zemích kolem Kruhového moře začíná rok Nocí prasečí hlídky, pokračuje prvojarem ke svému první slunovratu (Svátek malých bohů), dále proběhne prvopodzim a uprostřed roku přispěchá druhozima (známá také jako Pootočna, protože slunce vychází po směru otáčení), sedící obkročmo na dni Krutolivu (krutého přílivu). Následující druhojaro, v patách s druholétem, a přesné tři čtvrtiny roku označuje noc Všech ladem ležících - jediná noc, ve které podle pověstí všichni mágové, kouzelníci a čarodějnice zůstávají v posteli. Lijáky končí a mrazivé noci nás postrkují k prvozimě, neboli Protiotočně, v jejímž srdci hnízdí jako ledový šperk Den prasečí hlídky. Slabé slunce ovšem nikdy nestačí dostatečně vyhřát krajiny kolem Středu, takže ty jsou neustále sevřeny v krunýři permafrostu. Naopak Okraj je oblastí prosluněných ostrovů a pomalých, líných dnů. Samozřejmě, že poplošný den má osm dnů a poplošné světelné spektrum se skládá z osmi barev. Osmička je na Zeměploše všeobecně číslo nedozírného okultního významu a žádný čaroděj je nesmí nikdy vyslovit. Zatím nevíme přesně, proč jsou výše uvedené věci tak, jak je uvádíme, ale pomáhají nám alespoň zčásti pochopit, proč na Ploše nejsou bohové ani tak uctívání, jako spíš obviňováni.

    [1] PRATCHETT Terry, 1983, The Colour of Magic, s. 8-9, ISBN 0-86140-324-X
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    GAARQ: tak jsme se studenty na semináři zkoušeli namodelovat aristarchův experiment na ploché zemi. mission impossible. člověk si teprve při takové činnosti uvědomí, jak zoufale nesmyslný ten model je. jak jim tam fungují fáze měsíce? jak vysvětlí polární noc a den? zatmění? jistě, člověk něco při tom gúglení najde, ale vysvětlení jednoho není konzistentní s vysvětlením druhého... takže zůstávám kuloblbem čiliž globetardem :)

    oh, yeah

    PJT
    PJT --- ---
    Dovolím si v rámci učené diskuse o plochosti planet jeden z mých nejoblíbenějších:

    Nejrychlejším zvířetem Zeměplochy je výjimečně nervózní Nevyzpytatelný puzuma, který se pohybuje tak rychle, že téměř dosahuje rychlosti zeměplošského světla, které, jak víme, se v silném magickém poli Plochy pohybuje relativně pomalu. To znamená, že když vidíte puzumu, on tam už ve skutečnosti není. Většina samečků puzumy hyne velmi mladých na následky akutních vykloubenin, způsobených rychlými starty za samičkami, které tam nejsou, a velké procento z těch, kteří přežijí, páchá sebevraždu následkem frustrace z neschopnosti odpovědět na volání divočiny. Zbytek z nich pak umírá na základě Totenhorova zákona nejistoty, protože puzumové nejsou schopni současně zjistit, co jsou zač a kde se právě nalézají, a jejich rozkomíhané soustředění neblaze působí na jejich psychiku. Jediné chvíle, kdy si puzuma uvědomí vlastní identitu, jsou ty, kdy odpočívá zahrabaný deset patnáct metrů v hromadě štěrku, který zbyl z hory nebo kopce, do nichž narazil rychlostí světla. O puzumovi se říká, že je velký zhruba jako leopard s velmi zvláštní černobíle kostkovanou kožešinou, i když pozůstatky těch několika jedinců, objevených zeměplošskými učenci a filozofy, sváděly vědce k prohlášení, že puzuma je obvykle plochý, velmi tenký a mrtvý.

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KAERO: No však hned ten první koment - "Hello everybody! Oj, nadzieję, że księdza nie uraziłem..." :D
    KAERO
    KAERO --- ---
    SALVATOR: Hello, Salvator! -> Hell-o-salvator -> Hell-o-salvatore -> Pekelný zachránče! Neboli každý anglický pozdrav je pekelný! :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Myslel jsem, že pro obyvatele 17.století je z piekla každý kotek...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam