• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    LUKEH:Diky za podnet, zacetl jsem se diky tomu do tohodle: https://mathoverflow.net/questions/260057/axiom-of-choice-banach-tarski-and-reality , moc tomu nerozumim, ale prijde mi ze se tam prave diskutuje neco, co by s tim mohlo souviset (racionalni cisla jako nespojity prostor?)

    GILHAD: No ja samozrejme netusim, jak by se to vyresilo. Ale k me poznamce me vyprovokovala debata o nekonecnu, ktere taky neni cislo, ktere by lezelo na ciselne ose, ale nakonec ho v te matematice mame pouzite ve spouste kontextu, kde se normalne nachazeji normalni cisla. Kdyz treba dobre nadefinujes co je "okoli" nekonecna, tak je definice limity v podstate stejna, ne?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    AIRGURU: Ono by to vedlo k problemum uz u obycejnych integralu, kdyz by se zakazalo integrovat pod pulkruznici a vaha idealni mince by "nesla" spocitat ... nemluve o fure dalsich zajimavych cisel, ktera jsou take iracionalni. Takove jednoduche reseni, "ze se vezme neco pricetne racionalniho pobliz" by melo za dusledek, ze u slozitejsich operaci by vysledek zavisel na poradi scitani a odcitani a tak podobne. Konvergujici funkce/posloupnosti by mohly nemit limitu a spousta vet by se odvozovala podstatne hur.

    Pro takove to "zednicke pocitani" by se to klidne dalo zaokrouhlovat/orezavat treba nekde na Planckove konstante a baraky by kvuli tomu nepadaly, ale v podstate by to pro teoretickou matematiku nebylo moc odlisne od toho, kdyby se pocitalo treba jen v celych cislech.
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    AIRGURU: Banach-Tarski není důsledek iracionálních čísel, ale axiomu výběru. Existují i verze matematiky, kde se místo axiomů výběru používá jeho opak, ale matematici kteří takhle pracují jsou dnes už v minoritě. Je pak pěkné, že každá množina je měřitelná,každá funkce integrovatelná, nejsou některé ty paradoxy atd. ale zase nejsou ani některé věty jako Hahn-Banach a podobně. O tomhle i věcech z článku co jsem linkoval psal např. Feferman.

    Matematiku bez iracionálních čísel propaguje jeden australský profesor (zapomněl jsem jméno), ale nevím jak moc dobře to má vymyšlené, nebo do jaké míry to je regulérní věda či jen nějaký výstřelek. Nestudoval jsem to...

    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DIRK: Za mých mladých let býval veškerý odpor marný.
    DIRK
    DIRK --- ---
    CHOROBA: "Veškerý odpor je zbytečný." (orig. "All resistance is futile.")
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    Me by spis zajimalo (a to je ted jen polovtip), jestli by se slo v matematice nejak obejit bez iracionalnich cisel a vystacit si napr. jen s racionalnimi. Sice delka uhlopricky ctverce nebo obvod kruhu jsou docela atraktivni koncepty, ktere vypadaji ze by bylo dobre pro ne mit cislo, ale zase na druhou stranu, v realite nikdo nikdy zadne iracionalni cislo nevidel a asi ani neexistuje nic hmotneho, k cehoz popisu by bylo nutne potreba. Proste jsme si vymysleli takovy platonsky idealni svet, v kterem se ukazalo ze iracionalni cisla jsou zcela prirozena, ale pak z nich plynou obcas docela osklive dusledky, viz napriklad existence nemeritelne mnoziny a z toho vyplyvajici Banachuv-Tarskeho paradox.
    VANEK
    VANEK --- ---
    HNILOB: Tak nekonečnou hustotu zjevně nemá, ale v tom naivním modelu gravitačního potenciálu jako promačkané gumové roviny asi bude mít nekonečnou hloubku (že by se tam nějak uplatnil faktor gama?).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ROBIN_SNNS: ale ne, okraje vesmiru tvori cerne diry a proto se nam zda, ze se vesmir "rozpina" .. no a za temi cernymi dirami ziji trpaslici a elfove a vesmirni lide a taky vsichni bohove.
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    SEJDA: Hele a není náhodou celý vesmír jen projevem vnitřku jedné super super obří černé díry? XD Alespoň by to vysvětlovalo proč nevidíš konec vesmíru...
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Dosel jsem k zaveru, ze si vesmir predstavuju jako vzalenost z jednoho konce na druhy, tedy jako rozpinajici se rekneme kouli. Prostor za poslednim atomem hmoty je uz pro me nekonecny. Kde nic neni, ani CERN nebere. Jo matematici budou asi zit dele, protoze jim nekonecno netrha zily:) coz je fajn. Diky a zase nekdy cau.
    KAERO
    KAERO --- ---
    GILHAD: ale pokud ma 10Ohmovy odpor nekonecnou plochu, tak muze uchladit nekonecne velky proud. spis by me zajimalo, jestli je teda vesmir konecny, protoze jinak nebude kde brat nekonecne elektronu na ten proud. I kdyz by vlastne stacil jeden elektron, ktery projde tim odporem v nulovem case! :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ERGOSUM: no ale s infra kamerou by to šlo ne?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HNILOB: "Já do těch černých děr fakt nevidím. "
    Tohle tesat.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: teleso s nekonecnou hmotnosti ma nekonecnou gravitaci a tedy by bylo singularitou obsahujici vse, s nekonecnou hustotou a nulovym objemem (existuje zakon o zachovani objemu?). Ale jak je znamo, clovek vi prd, lidstvo pak sumu prdu. Jak je clovek hloupy, tak moc daleko nevidi. Teorie nekonecnosti vesmiru muze byt klamliva, pokud je hmotnost vesmiru konecna, je mozne ze existovalo nekolik "para-singularit" a my jenom kvuli nasi prirozene zaslepenosti vidime jenom tu jednu. Ale mozna jich vidime vice, ale nejak se nam tomu jeste nehce verit.
    Tesim se az se ukaze, jak jsme se vybasnili Singularitu, pritom by mohlo jit o nejaky "banalni" vybuch nejakeho abnormalne velkeho systemu cernych der. Takhle na okraji deni, si udelas carku, ale v centru deni ti pripada, ze vidis "reliktni zareni celeho vesmiru".
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    SIRIEN: to jsi ale špatně pochopil, to není filozof o matematiku zajímající se, ale člověk který studuje teorii množin, matematickou logiku a analytickou filozofii. Tyhle obory jsou na pomezí matematiky a filozofie. Goedel byl také spíš logik neý matematik a jeho výsledky taky měly dost výrazný vliv na další formování matematiky. Ono ne každý filozof je jen takový ten snílek co by kdbyby - podívej se třeba co je potřeba k přijímačkám na obor logika na Filozofické Fakultě: https://logic.ff.cuni.cz/apply/bachelor/

    A ten článek přece není o jeho úvahách, ale o tom jaké směry se v tom problému (doplnění axiomů ZFC) objevily a jaké mají výhody/nevýhody. Ne že by jeden byl ten jediný správný. Jinak je to samozřejmě populárně-naučný článek.

    Obecně matematika = teorie množin + logika, ale existují různé teorie množin a také různé logiky, aniž by některé byly vyloženě lepší než jiné. A každá dvojice teorie množin+logika dává trochu jinou matematickou teorii.

    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    "Hele, Schrödingerová."
    "Hmm, kočka! Představ si ji v nějaké super pozici."
    "Takových holek jsou kvanta."
    "To je relativní."
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    HOWKING: Ten závěr je hovadina. Plete dohromady limity a definiční obor funkce. Dělení nulou není definováno prostě proto, že nedává smysl. Nula nemá inverzní číslo.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    OTAVA: na paty mu slape ringo cech
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    OTAVA: Těch adeptů by bylo víc, ale on fakt nejrychleji :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam