• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DRAGON: Ten klíčový rozdíl mezi newtonovským pojetím (umožnující zavedení absolutního prostoru) a pojetím podle teorie relativity (stačí speciální, tj. ignorujme vliv gravitace) je konečná rychlost světla (a vlastně jakéhokoliv šíření informace). To má za následek, že u nesoumístných dějů nelze poměřovat jejich současnost. Čímž možnost zavést jednotný souřadnicový systém padá, těch možných kýblů by bylo nespočetně mnoho.

    Představ si dvě planety 10 světelných let od sebe, pro jednoduchost mají vzájemnou rychlost nulovou - ani se nevzdalují, ani nepřibližují. Z každé lidi vyšlou signál na druhou planetu. V newtonovském vesmíru s nekonečnou rychlostí světla (okamžitým šířením informace) na sebe vlastně blikají v reálném čase a oba světy tak mohou snadno posoudit, kdo blikl první a kdo poslední. Lze tím pádem zavést společný čas i prostor pro obě planety, čili lze tedy uvažovat vztažnou soustavu pro celý vesmír a zavést tak absolutní prostor a čas. Naproti tomu v relativistickém pojetí (což je vesmír, ve kterém žijeme) v tom bude chaos. I kdyby planety signál vyslaly "současně" (řekněme, že by se synchronizovaly pomocí vesmírné stanice umístěné přesně uprostřed, kde by se oba signály z planet setkaly v jednom okamžiku), tak na obou planetách bude situace vypadat tak, že signál z druhé planety přišel o 10 let později než ten vlastní byl vyslán. Na každé z planet tedy bude jiná referenční soustava, stejně tak na té stanici uprostřed, nebo na různých místech ve vesmíru. Nelze tak zavést univerzálně platný prostoročas, společnou vztažnou soustavu. Díky tomu ani nemá smysl uvažovat nějaký absolutní prostor - je to jen náš myšlenkový konstrukt a naše intuitivní představa, že je nějaký pěkný (euklidovský), navíc dostává dost na frak od obecné teorie relativity).

    V praxi samozřejmě nějakou vztažnou soustavu volíme. Pro běžné jevy na Zemi je to prostě systém spjatý se Zemí. Pro pohyby druic ve Sluneční soustavě už to může být složitější - Slunce či různé systémy typu "vůči stálicím", reference vůči reliktnímu záření apod. Mimochodem, běžně lidi znají těch 30 km/s (orbitální rychlost Země), ale už třeba zapomínají, že se celá sluneční soustava pohybuje asi 230 km/s okolo galaktického jádra. A co teprve celá galaxie, která se pohybuje přes 500 km/s vůči reliktnímu záření .... :)
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    A nebyl ten vtip v tom, ze se mu vubec ten exaktni bod najit?
    Podle mne to neni az tak tezke, podle jednech idiotu to musi byt nekde v Praze a podle druhych to bude v Brne.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ARCHDRONE: pohyb lidi na planete je dokazan, ale zaroven je take dokazano, ze se lide pohybuji i kdyz stoji na Zemi.

    ja verim, ze driv nebo pozdeji to tu nekdo uvede na pravou miru :)
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    DRAGON: Vsak pohyb lidi na planete je taky dokazan. Dulezite je ono zakriveni prostoru a dynamika zakrivovani v case. O tom se samozrejme vedou vedecke diskuze, jak to vlastne je. Navic fyzika neni matematika, ve fyzice zadne "presne" neexistuje. Obavam se, ze tohle uz by bylo na diskuzi nekde v astronomickem klubu a hlavne s nekym kompetentnim, dal uz bych se opakoval. Btw z posledni doby https://www.space.com/universe-shape-flat-closed-debate.html
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    SULTHAN: dekuji, radeji chloroform
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ARCHDRONE: to prirovnani s chozenim po zemi je trochu nesikovne, ne? to je proste otazka toho, ze je zeme kulata, nic vic. Ale pohyb galaxii je dokazan.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SULTHAN: Mluvi o nem profesor Schwartz, rodinny arc-lekar v Limonadovem Joeovi, musi to tedy byt pravda ..
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    ARCHDRONE: ty nevěříš v ether?
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    DRAGON: Chapu, ze se lze na to takto divat, ale nesouhlasim s tim. Pravdu bych do toho netahal:) Prave proto, ze ve vesmiru je vsechno, tedy i vesmir, v ruznem pohybu (Panta Rhei), tak neni k cemu vztahnout to "exact point in space". Pohybujici se veci v kybliku muzes vztahnout prave ke kybliku resp. treba ke vzdalenosti k okraji. Moje predstava je, ze se kyblik mozna mezitim nejak anizotropne (ruzne podle smeru) zdeformoval, roztahl a vzdalenosti a smery najednou nesedi. To co bylo pred chvili rovne, ted muze znamenat doprava a pomalu.

    Ze to neni az tak uchylna predstava je videt napr. na tom, ze teoreticky(!) kdyz pujde clovek na zemekouli porad dopredu, muze skoncit tam, odkud vysel.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ARCHDRONE: tak mi to porosim vysvetli, protoze ty vlastne rikas, ze takhle s prostorem nelze pracovat ale zaroven mi rikas, ze to co pisu je pravda. Asi neco nechapu, tak mi v tom helpni, dik ;)
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    V tomto kontextu si dovolim


    DRAGON: Ale to ja samozrejme chapu, narazim ale na neco trosku jineho.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ARCHDRONE: no je otazka jestli ted a tady znamena porad ted a tady na Zemi v mym byte. Ono to totiz muze znamenat taky kazdou vterinu uplne jiny point v prostoru, protoze se proste vesmirem pohybujeme. A to je to, co imho ten strip chtel zeftipnit.
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    DRAGON: chapu, ale to je imho mylna predstava. Vesmir neni vypln nejakeho prostoru, vesmir je prostor (a cas). Teorie relativity rika, pry, ze zadny absolutni vztazny ramec neexistuje. To slo pouze v Newtonovske predstave. https://www.quora.com/...e-of-reference-How-is-it-different-from-the-relativistic-frame-of-reference
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ARCHDRONE: ja vesmir chapu trochu jinak, asi :) Predstav si vesmir jako nejakou vypln nejakeho prostoru. Ne ten prostor. Jako veci v kyblu. A ty vtom kyblu zamichas lzici. Ty veci budou na jinym miste, ale dno kyblu bude porad dno kyblu a prostredek kyblu bude porad prostredek kyblu :)

    aneb kdyz se ti snazi vysvetlit svuj pohled na vesmir zcela amaterskej nadsenec a snazi se to vysvetlit co nejjednoduseji .)))
    ale snad chapes jak to myslim :)
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    DRAGON: AFAIK ve vesmiru nic jako "presne tady" neexistuje
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    ARCHDRONE: spis je to ojednoduchy lślovni hricce postaveny na to, ze space znamena jednak prostor a jednak vesmir
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ARCHDRONE: psum se proste rika "zustan presne tady" jako ze se nema hnout. Ale celej vesmir se pohybuje. Co je na tom spatne tedy?
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    Kdyz jsme u toho odborneho pitvani vtipu, mne vrta hlavou DRAGON: "Exact point in space" a pritom neni urcena vztazna soustava. Vtip asi poukazuje na nedorozumeni plynouci z implicitnich predpokladu.
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    HOWKING: Až budu chtít vysvětlit motylí efekt, tak jim dám přečíst/poslechnout Barvu kouzel (Color of Magic by Terry Pratchett).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam