• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GUMBA: priklad c1 nei spravny, protoze soustrel je kolem stredu, je tedy variaci na bod 3 pouze s vetsim rozptylem.
    KAERO
    KAERO --- ---
    GUMBA: ne, to je rozdil mezi presnosti a (spravnosti nebo pravdivosti)!
    (rozdil mezi spravnost a pravdivost je mimo uroven nyxu a ponechame to ceskym byrokratum, protoze zavisi zda je stred namalovaneho terce hodnota konvencne prava nebo prava ci jen referencni hodnota)

    A pro anglicke nazvoslovi tady: JCGM 200:2008 International vocabulary of metrology — Basic and general
    concepts and associated terms (VIM)

    measurement accuracy: closeness of agreement between a measured quantity value and a true quantity value of a measurand

    measurement precision: closeness of agreement between indications or measured quantity values obtained by replicate measurements on the same or similar objects under specified conditions
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    Koukam, ze cas od casu je potreba zopakovat rozdil mezi presnosti a presnosti ;)

    VANEK
    VANEK --- ---
    BROUKOID: Ještě jednou pomaleji, jak to dělal s tou ryskou? Resp. jak PŘESNĚ bylo zadání?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SUCHRE: Ano, ale zacinat odhad tim, ze PI=3.99999999998 nebyva nejstastnejsi :)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    lepsi, tedy rychlejsi a levnejsi
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Nekdy by bylo presny mereni tak drahy, ze kvalifikovanej odhad je v ramci tolerovany odchylky presnejsi. Jsou v zivote lidskym chvile, kdy i pi=4.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ARCHIMEDES: a teď si představ, že takhle přesný čísla generujou projektanti na základě vágních odhadů nějakýho kolíka u vrtačky, kterej se "snaží" posoudit geomechanický vlastnosti hornin, který lítají těch 20-30% minimálně. k tomu pak ještě přidají keofecient jistoty a staťák je na světě.
    samozřejmě když jsou na to peníze a poptávka, dají se udělat laboratorní rozbory na neporušených vzorcích, jenže ten pak reprezentuje hodnoty pro nesmyslně velkou plochu/úsek. občas může reprezentovat i nepříbuzný materiály.
    úplně stejně to funguje i v hydrogeologii. pokud nejsou peníze na hydrodynamickou zkoušku, tak se koeficient filtrace odhaduje v řádech podle "předpokládaných"/obvyklých vlastností materiálů. a pak z toho zase někdo počítá přesný čísla.
    OLTSKUL
    OLTSKUL --- ---
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    KENJIRO: Protože:

    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BROUKOID: já si ještě vzpomínám, že v nastavení koeficientů bylo potřeba zohlednit i to, jestli je daný prvek kritický pro funkčnost a jak snadno je nahraditelný (uváděli to na příkladu uchycení zrcátka tramvaje - že tam stačí koeficient těsně nad 1, protože bez zrcátka tramvaj furt jede a navíc jde jednoduše navařit nové - oproti třeba uchycení jeřábu, kde jsou ty koeficienty řádově vyšší).
    Ale taky jsem do konstrukce nešla, takže praxi neznám.
    MINDA83
    MINDA83 --- ---
    MAKOSHARK: S těma kreativníma řešeníma někdy mívají problém učitelé. Na střední nám onemocněla profesorka matematiky a dostaly jsme jinou, která neuznávala postupy který neučila. Dostal jsem z několika písemek za 5 ačkoliv výsledky byly správně, jenže postupy jsem měl jiný, pro mě jednodušší, než nás učila. Do teď si vzpomínám jak mi vysvětluje že i25 si musím rozepsat jako i2 x i2...... x i1 a pak to roznásobit. A já se ji marně snačil přesvedčit že stačí 25 vydělit 4 se zbytkem a ten zbytek představuje tu hledanou mocninu.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BROUKOID: jo a teda samozrejme k "bezpecnostnimu koeficientu" se vaze tzv. "efekt kurvitek" - coz je z tohohle pohledu pouze snaha dostat bezpecnostni koeficient co nejbliz k 1.0 jak to jde..
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    ARCHIMEDES: toleranci si nepamatuju.. je dost mozny ze vstupni hodnoty davaly nejakej "rucne spocitatelnej vysledek" typu 15.25 apod - to si zpetne domejslim podle toho, ze si nepamatuju ze bych se toleranci nejak trapil..

    Jinak co se "empirickejch koeficientu" tyce - na strojarne sme meli na skoro kazdou konstrukci "bezpecnostni koeficient" - jeho hodnoty byly v tabulkach, nicmene taky takovejch "vagnich" (tj. neco jako "automobilovy prumysl", "zemedelstvi", "vojenska technika", atd) - nicmene to plati pro konstrukci.

    Co bylo v ty pisemce z mechaniky tekutin byly spis veci fyzikalni - jako napr. (vymejslim si - nepamatuju si to):
    - jakej bude pokles tlaku v potrubi ktery bude mit takovej a takovej tvar
    - jaka bude rychlost plynu na vytoku z lavalovy trysky pri takovejch a takovejch podminkach
    - atd.

    - tj. tam byly hodnoty ktery bezpecnostnima koeficientama zatizeny nebyly (vetsinou) - spis to byly hodnoty, ktery by mohly bejt vstupem pro vypocet nejaky konstrukce, kde by se pak uz samozrejme bezpecnostni koeficienty pouzily..


    A kdyz uz sem zase u "bezpecnostnich koeficientu" - hodnoty se bezne pohybovaly mezi 2-10, pricemz ta hodnota byla hodne ovlivnena mnoha faktorama:

    * jak moc se da verit tomu, ze hodnoty vlastnosti materialu platej pro kazdej kus (napr. valcovana ocel podle normy XY ma vlastnosti stejny at je vyrobena v zime nebo v lete, v nemecku nebo v cesku; a napr. u betonu uz je rozptyl vlastnosti vetsi)
    * jak moc zalezi na hmotnosti (letadla muzou mit 2-3, zemedelska technika klidne 20 (muj odhad))
    * jak moc zalezi na bezpecnosti (vytah bude mit vic nez sekacka na travu..)
    * v jakym prostredi (z hlediska namahani a opotrebeni) se to bude provozovat (laborator vs. zemedelstvi)
    * jak moc dobre se da dana vec spocitat/nasimulovat
    * atd, atd.

    Nicmene to sou 20 let stary informace.. mozna je to dneska jinak.. ve strojarstvi sem nezustal..
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    BROUKOID: Jakou dal toleranci na výsledek? Inženýrský přístup je (co pozoruju, co se částečně mezi strojaři pohybuju) spočítat to, výsledek uvést na nesmyslný počet cifer (ve fyzikálním praktiku bych to studentům vrátil k zaokrouhlení) a pak kouknout do norem a přidat čistě empirický koeficient jistoty ve výši tak 30-400%. Funguje to, ale to lovení přesných hodnot mi stále nepřestalo připadat komické.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    SUCHRE: ja sem znal 2 skutecny lidi, co meli podobny pristupy:

    - jeden na zakladce - pouzival ruzny kreativni metody v geometrii a v matematice, ktery davaly spravny vysledky, aniz by musel pouzit to, co ucitelka zjevne chtela aby pouzil - napr. misto aby kreslil rovnobezky pomoci dvou trojuhelnikovejch pravitek ktery by posouval po sobe udelal jednu caru, na ni vycentroval trojuhelnikovy pravitko pres rysku a posouval ho po rysce (samozrejme za 5). Vim ze to neni nic "super-kreativniho", ale nesedel sem blizko nej a malokdy sem zachytil detaily - jenom to jak se hadal s ucitelkou ze vysledek ma spravne :)

    - a druhej na stredni - vytacel matematikarku k silenstvi, protoze resil numericky ulohy, ktery sme mely vyresit symbolicky a pak dosadit hodnoty.. mel tehdy (cca 1991-1995) programovatelnou kalkulacku a slo mu to celkem dobre, i kdyz vysledky vetsinou byly cca o 1-5% jiny - taky neuspel, prestoze nektery metody byly opravdu kreativni (vesmes numericka integrace/derivace a "fitovani" na ruzny jiny funkce)
    (mimochodem ted je programator.. zadny prekvapeni)

    A mimochodem na CVUT strojarne sem zazil neco opacnyho - pri pisemny casti z mechaniky tekutin nam zkousejici rekl, ze pokud nebudeme mit numericky spravnej vysledek, naprosto nebude zohlednovat to ze mame treba dobre postup a jenom sme udelali numerickou chybu (tj. presnej opak nez u jinejch predmetu, kde sem klidne mohl mit za 1 kdyz sem nekde ke konci udelal "jenom" numerickou chybu). A nejzabavnejsi bylo, ze to oduvodnoval tim, ze jednou v iraku (za irako-iracky valky) byl u ropnejch poli a dozvedeli se ze relativne blizko rozbombardovali prehradu a musej rychle udelat hraz/zabranu, aby to nesmetlo vybaveni a lidi - a on mel spocitat jaky ma mit rozmery aby to vydrzela - a pokud by nevydrzela, tak to, ze mel spravne postup by jim vsem bylo na nic..
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    SUCHRE: Ano, podobně jako řešitel testu níže jako jeden z mála použil kreativitu oproti ostatním šprtům. Potřebujeme víc takových lidí!
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SIRIEN: dovolil bych si podotknout, ze roboti ve fabrikach jsou senzoru plni a to i tech ke vnimani okoli, napr kamerou pro korekce polohy odkud maji neco zvednout. Najdou se vsak i bez tech senzoru, tedy nejde to moc generalizovat
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    KURE: Vsechny tyhle vymysleny historky (vcetne znamyho pripadu s teplomerem a vyskou budovy) jsou zalozeny na alternativnim reseni nepresnyho zadani. Jen nouma nepochopi vtip.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam