• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další

Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.

Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ASNEK: Tak. Tak. Chystáme dalekohled a radioteleskop na odvrácené straně Měsíce, abychom se vyhnuli radiovému rušení a světelnému znečištění. Pro hledání inteligentního života nic takového nepotřebujeme.
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HOWKING: "It's not my fault I haven't had a chance to measure the curvature of this particular universe."
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ... zejména pokud zanedbáme takové ty věci, které fyzici běžně zanedbávají: odpor vzduchu, tření, sociální život
    (dnešní Maxwellovi démoni)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    tohle je celkem hezky shrnuti nejveselejsich "omylu" v rekonstrukcich:
    Top 13 Most Inaccurate Fossil Reconstructions
    https://www.youtube.com/watch?v=UkunILryklI
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    SUMIE_DH: tak pysky, usi a pod. se z lebky asi spatne vyctou, ale imho upony zvejkacich svalu pozna kazdej pomerne bezpecne
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUMIE_DH: jj, to přesně si říkám u všech těch rekonstrukcí dinosaurů :)
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Já si hned chtěl udělal fourierovu analýzu té zelené. Jak by to mělo vypadat, aby vyšlo toto :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    GUMBA: prijde mi ze ta cervena ma taky mirne se rozchazejici frekvenci. jenze v 5. periode nastane fazovy posuv a spravi se to zpatky.

ad hustsi naber dat v casove oblasti - z pohledu fouriera souhlasim, ale jsou i jine metody zpracovani (fitovani nebo smichane) kde vetsi pocet dat jednoznacne znamena mensi nejistoty.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAERO, ARCHIMEDES: Mně teda nejvíc vadí, že žádná z těch barevných hladkých křivek s tou bílou závislostí nesouvisí, hledal jsem, která z nich je ta "rozdílová" komponenta (prostě ta s nižší frekvencí) z bílé závislosti. Žlutá má podobnou ale mírně se rozcházející frekvenci, červená má poloviční frekvenci a ještě je fázově posunutá, a modrá má cca dvojnásobnou frekvenci a vypadává z fáze úplně nejvíc.

Jinak ten sampling rate bílé křivya mně nijak neuráží, je třeba se na to dívat jako na kvadraturně detekovaný signál, kdy reálná a imaginární složka se vykreslují najednou jako n-tý a n+1 bod závislosti. Detektor má zřejmě vyšší vzorkovací frekvenci, ale využili jsme zde decimaci pro zvýšení poměru signál/šum a pro digitální filtr, což pomůže s odstraněním překladů (antialiasing) při následné Fourierově transformaci. Je dobré si uvědomit, že hustší náběr dat v časové doméně pouze zvýší spektrální šířku detekované oblasti, nijak nezvýší spektrální (frekvenční) rozlišení.
    Bylo by ale vhodné pro příště nastavit vzorkovací frekvenci bílé křivky souměřitelně s její modulací (lze si všimnout, že bod vyjde na maximum zhruba každou 2.3. periodu), aby šlo lépe sčítat v časové doméně.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: No prostě jsou na hraně měřících možností, v tom určitě bude nějaká symbolika!
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ech, profesionalni deformace se opet projevila. Vcera na CT24 mluvili o novych navrzich metra D a vidim nejake krivky. Tak se koukam na obrazek, vidim tu bilou krivku s pulsy a jako prvni me napadne ze hernajs mohli pouzit vetsi vzorkovaci frekvenci, dyt tam maji jen pet bodu na periodu a navic to vypada ze to neni koherentni! Pak mi teda doslo ze to je asi "umelecky" zamer. Jenze jestli to takhle v tom metru vazne bude, tak me to bude psychicky drtit jestli tam nekdy pojedu :)

HOWKING
    HOWKING --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---

Asi už tu bylo v jiných verzích (mám ten pocit), ale kdyby ne, tak ... :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    @MathematicsUCL
    ·
    4h
    The relationship between pure and applied mathematicians is based on trust and understanding

Pure mathematicians do not trust applied mathematicians, and applied mathematicians do not understand pure mathematicians
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam