• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    SIRIEN: a musím zvednout ruky - Martin jako scífkař je taková...lyrická...hard scifi
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    SIRIEN: nejlepší zpracování ve smyslu fyziky? A viděli The Expanse? :)
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    KAERO: u lodí ano, u B5 co pamatuju byly vypouštěné z té páteřní linie jdoucí nad rotující stanicí, ne?

    Každopádně i když B5 jako hodně dobrý, tak nejlepší zpracování měla asi nová Battlestar. (Pozn.: B5 považuju za značně lepší a BSG popravdě až tak moc nemiluju, jen tim že tam neměli energetický zbraně a snažili se dodržovat Newtona tak tam zrovna tahle jedna věc byla o něco vymazlenější.)

    Jinak k předchozí diskusi, (a) warp ve skutečnosti umožní relativní FTL, ten koncept je známej, jen v něm je miliarda háčků, (b) Star Trek warp ve skutečnosti neni fyzikální warp, ale divnej hyperprostor (cca, co díl to funguje trochu jinak...) a (c) ve Star Wars to je natvrdo hyperprostor. (Btw. znáte tu Martinovu povídku s tím výzkumným centrem a grantem na výzkum FTL pohonu? :D Tuším že sbírka Zpěvy hvězd a stínů. Rozhodně doporučuju, Martinova povídková SF tvorba je 10x lepší než Píseň ledu a ohně.)
    KAERO
    KAERO --- ---
    VANEK: v baylonu stihacky vyletaly stredem stanice (a u pozemskych lodi taky)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    IKARI: " tak ten manevrovaci motor by musel byt hodne zhruba 3x silnejsi nez ten, co ji zene dopredu :D"
    Nemusel. Jednak by to mohl být jen jeden motor s několika výstupy. A hlavně stačí, když pomocné motory nastaví hlavní motor požadovaným směrem. :-)
    Nakonec si říkám, že kdyby tomu filmaři rozuměli, konstruují skutečné lodě. Rozebírat to po technické stránce, tak tam jsou strašná zvěrstva.

    Co mi ovšem připadá zvláštní je ta nekonzistentnost.
    Objeví se nová technologie / objev / kouzlo a je hrozně nebezpečná.
    Stojjí mnoho obětí, aby se k ní nedostal někdo byť jen maličko morálně závadný.
    V druhé polovině dílu ji dostanou i značně pochybné existence.
    V poslední třetině ji dostane hlavní padouch "kvůli záchraně štěňátka" (To se za cenu dalších obětí nějak spraví)
    V dalších dílech se o ní neví ani když by mohla být přiměřeným řešením naléhavé situace.

    To mě nutí považovat za pitomce autory, nebo postavy seriálu. Ovšem postavy jsou v tom nevinně.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ARCHIMEDES: Neproslul B5 aspoň tím, že stíhačky vyhazované "podlahou" hangáru z rotující stanice odletovaly radiálně a ne tečně?
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    IKARI: Tohle naopak slušně zvládli v Babylonu 5, co si tak vybavuju :)
    KURE
    KURE --- ---
    IKARI: no a pak ještě boj na vzdálenost pár metrů.
    IKARI
    IKARI --- ---
    jestli ve Star Wars a tak nejak ve filmech obecne neco nedava smysl, tak to je to jak stihacky zataci v prostredi bez atmosfery - motor bezne dnesni stihacky v atmosfere zvladne vytvorit zrychleni 2-3G, pricemz v zatacce se muze dostat az na 9G dostrediveho zrychleni, takze aby se stihacka chovala ve vesmiru tak jak jsme zvykli, tak ten manevrovaci motor by musel byt hodne zhruba 3x silnejsi nez ten, co ji zene dopredu :D

    KAERO
    KAERO --- ---
    BROUKOID: no, muze bejt, vsak rikam ze v tom NADsvetelnem pohybu se musi aktivne udrzovat (alespon tak si to pamatuju). nebo jsi videl ze jim motory vypadly pri podsvetelnem pohybu?
    IKARI
    IKARI --- ---
    BROUKOID: kdo rika, ze ve Star Wars lode planety obihaji? videli jsme kolikrat, ze vesmirna lod muze uplne v pohode jen tak viset ve vzduchu (v atmosfere) - a kdyz uz tohle lod dokaze, tak je mohem praktictejsi byt zaparkovan nad jednim konkretnim mistem na motorech, nez resit nejake orbitalni mechaniky - pro priklad na zemi je v urovni more gravitacni zrychleni 9.8m/s^2 a ve 400km (tam obiha ISS) je to zhruba 8.7m/s^2, takze je jedno, jestli visi v nekolika stech metrech nebo v nekolika stech kilometrech, bez motoru a bez orbitalni rychlosti proste zacne padat dolu

    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: ja se teda priznam, ze fakt nejsem odbornik na star trek (ve skutecnosti star trek nesnasim), ale sem si jistej ze v tech par dilech co sem videl (TOS, NG, VG, D9) sem nekolikrat zaznamenal situace kde doslo k vypadku reaktoru/poruse motoru/whatever a lod se najednou zastavila...

    cos myslim ze je mozna lepsi nez star wars standard (ale i starship troopers), kde poskozeni lode na orbitu znamena, ze lod okamzite zacne padat k planete kterou obiha...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MAKROUSEK: Ale jak teď píšu níže, nedosáhneš do předu rychleji jak rychlostí světla (ani ty gravitační vlny se rychleji nešíří - jak Einstein předpověděl a LIGO ověřilo). Grupová rychlost sice může býtr rychlejší jak světlo, ale nejdřív tam musíš dosáhnout. :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    HOWKING: Trochu off topic, ale ted jsem nekde cetl, ze uz maji teoreticky zaklad pro nadsvetelnou rychlost, protoze gravitace jsou vlny, tak jima svihnou, jako kdyz clovek posila vlnu po provaze.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Když koukám na ten warp pohon, tak by sice mohl fungovat, ale opět ne nadsvětelně. Těžko deformuješ prostor před sebou rychleji, než rychlostí světla. Dosáhl bys s tou deformací v podstatě jen tam, kam bys rychlostí světla doletěl a jelikož by ta deformace nebyla schodová, ale postupná, tak by ses stejně rychlosti světla jen blížil (stejně jako klasicky). :-D
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: zase je treba jim priznat, ze tyhle problemy s udrzovanim rychlosti byly jen pro nadsvetelny pohyb. a kdovi jak tohle funguje.
    (jsem nedavno zkouknul cely ST:TOS. poprve. abych si doplnil vzdelani.)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Už je to fakt k smíchu....
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    KNX: aha, proto mi teda kafe chutna vic, kdyz nekoho pozoruju, jak ho pro me dela, nez kdyz si ho musim udelat sam :D
    KNX
    KNX --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam