KAERO: Etická komise to jednomyslně schválila, měla jsem v ruce skalpel a navíc jsem je pak stejně sežrala ;)
ZCR: Nejvíce se tu demonstroval problém, že třeba oranžový byly jen čtyři, musela jsem dobře plánovat, která barva bude v které generaci. A někteří byli i s různým postižením a do fotky se nehodili. Bych si stěžovala, červených zas bylo velmi mnoho, tak jsem je hodila do první generace a ještě zbylo na jídlo ;))
GAARQ: To bylo právěže pro demonstraci náhodnosti rekombinace. Dělala jsem to schválně pro skupinu genetické genealogie, protože oni si přečtou, že od rodiče 50 % a od prarodiče teda průměrně 25%, ale ono je to právě jinak. Rekombinace je náhodná a segregace jednotlivých původních centromer taky. Jasná polovina je jen rodič, a některý prarodič se fakticky až "vyředí" na minimum zatímco jiný může být v neočekávatelně velkém procentu.
Oni často přijdou se shodami v autozomální DNA, a diví se jaktože tady od toho prarodiče mají tolik shod a od jiného ne, jestli je to špatně, jestli když to od nějakého nenajde nic, je to chyba atd.
(a týká se to samozřejmě pouze genotypu, fenotypicky vzato, je ananasový gumídek zhusta částečně recesivní ;)
Už existující kolující obrázek s nařezanými gumídky to měl navíc i špatně, tak jsem to musela opravit ;)
Protože to je fakt piplačka to řezat na třetiny, použila jsem schválně extra velké gumídky co mají v Tescu.
Nakonec to komentoval na Twitteru i CEITEC Connect, což je jakože dobrý ;)
JON: Chuťovost jsem jako znak u rekombinantů raději nezkoumala, jako on ten skalpel je použitej a desinfikovanej z labu ;)