• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BROUKOID: obávám se, že v tom případě se ale výrazně zvýší hmotnost, ale na aerodynamiku to nebude zas takový vliv, takže maximální rychlosti se to tolik nedotkne. Spíš hladovej komár, nebo komár, co se příliš nadýchal odpuzovače ;)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    MHO: mozna se jedna o plne nalozenyho, tj. nacucanyho komara
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dokazete nekdo prepocitat komary na skody felicie?
    MHO
    MHO --- ---
    QWWERTY: Dlužno podotknout, že se jedná spíše o menšího nebo unaveného komára.
    Standardní normokomár (m=2mg, v= 0.5 m/s) má kinetickou energii 2.5e-7 J. Tedy 1.5 TeV.

    A to zanedbáváme potenciální energii a vůbec neuvažujeme o energii v případě srážky s antikomárem.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    [ ZCR @ Vědci objevili ... Sláva zítřku! ]
    částice o energii 1 TeV zhruba odpovídá jednomu komáru v letu. 6,3 PeV se rovná 6 300 TeV, takže rekordní antineutrino neslo energii hejna 6 300 komárů. Anebo energii jednoho výrazně hypersonického komára, který by letěl rychlostí Mach 8,2.
    MRTVEJ
    MRTVEJ --- ---
    Už se na ni těším 3 dni doufám že nebudu zklamanej :o)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Teď na Č24 představoval moderátor večerní Hyde Park s profesorkou extragalaktické astronomie a podařil se mu humorný přebrept. "studium gamma záplesků" :)
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Otázka:
    Mohou za nevěru geny mužské či ženské?

    Odpověd:
    Povazuji toto téma za potencionalně nebezpečné, protože to není v impaktovaných časopisech, ale v časopisech, které lidi čtou.

    Marek Vácha
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---


    sorry, jestli stary, nahodou jsem objevil a pak si vzpomnel, ze je tu tahle diskuze, do ktere moc casto nenahlizim.
    VANEK
    VANEK --- ---
    za 1 miliardu let od současnosti [sic!!!] bude Slunce zářit tak silně, že v atmosféře Země začne klesat obsah oxidu uhličitého. Jeho molekuly absorbují tolik tepla, že se rozpadnou.
    :: OSEL.CZ :: - Pozemská atmosféra si udrží kyslík možná už jen 1 miliardu let
    https://www.osel.cz/11630-pozemska-atmosfera-si-udrzi-kyslik-mozna-uz-jen-1-miliardu-let.html
    (obdobně i na webu ČT, protože to nablábolili v New Scientistu a odtud to teď všichni kopírují. Samozřejmě žádný podobný nesmysl není ani v abstractu na Nature, natožpak preprintu na Phys.org; jasnou kauzalitu neudávají, ale zřejmě se má zvýšit subdukce v uhličitano-křemičitanovém cyklu)
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    KAMAHL: Citační kroužky. Ty ocituješ tuhle doktorku, ona zase později tebe.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    ARCHIMEDES: Možná jste to zpracovali tak pěkně, že to prostě lidi citují kvůli tomu. Na to žehrají někteří kolegové, kteří ač jsou zakladateli stěžejní měřící metody v oboru, mají zlomek citací co jiné navazující články (nutno říct světoznámých profesorů), které metodu aplikovaly na specifický pod-případ, ale to jim umožnilo sepsat mnohem polopatičtější kuchařku (a ještě prý s chybami) :-) Mnohdy hraje roli čitelnost a srozumitelnost. A pak, jak jsi říkal, to prostě jede setrvačností.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ARCHIMEDES: dříve nebo později někdo na VŠE objeví kolo, a bude z toho nobelovka
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAMAHL: To se stává i jinde.
    Před deseti lety jsem jednomu studentovi nabídl mikroprojekt, když jsme si chtěli ověřit funkčnost zpracování dat z kontaktních úhlů za použití více kapalin (kápneš na povrch, změříš úhel okraje kapky k povrchu, dostaneš v ideální případě povrchovou energii). Student byl šikovný (na doktorátu počítá černé díry), naměřil pár modelových případů a porovnal několik různých teorií zpracování, která se hodí pro který případ (stáří těch teorií bylo tou dobou 23-60 let, žádné novinky). Mělo to hlavu a patu, tak jsme z toho sepsali malý článek na studentskou konferenci (sborník mírně recenzovaný, volně dostupný).
    Pár let nic (jak se dá čekat), ale pak tu práci někdo náhodou objevil a od té doby se to v nějakých kruzích zařadilo mezi takové ty "standardní" odkazy, co se opisují z publikace do publikace (impaktované), a když jsem dnes koukal do Google Scholar, pro tenhle neimpaktovaný, v podstatě nepříliš objevný článek hlásí 143 citací (a stále přibývají), což je skoro 2x tolik, než má podle stejné metriky můj nejúspěšnější spoluautorský článek impaktovaný :D
    Tolik asi ke skutečné hodnotě scientometrie...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ZCR: funguje, jen když studenti nejsou čuňata a neprasí na záznam ;) pobryndané ruličky byly běžné, že jsme tuto metodu vůbec nepoužívali.
    ZCR
    ZCR --- ---
    KAERO: no to já bych podlepování naopak nedoporučoval, protože nejsi schopný zajistit homogenní nanesení lepidla.
    Jinak srandičky srandičky, ale ono se to takhle fakt dělalo, a vážení s přesností na desetiny mg je rutinní záležitost
    KAERO
    KAERO --- ---
    ZCR: za ucelem snizeni nejistoty vazeni bych doporucil nepouzivat lehky papir plotteru, ale minimalne podlepit kladivkovou ctvrtkou. ti technologicky vyspelejsi samozrejme muzou peak vyfrezovat do oceli, to se pak da vazit i beznou kuchynskou vahou.
    ZCR
    ZCR --- ---
    GAARQ: imho je úplně nejlepší pík vystřihnout a zvážit, stará dobrá analogová metoda...
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Já bych ještě pochopil, že někdo "objeví Ameriku", to mi přijde něčím jako úplně lidská chyba. Jakš takš bych i pochopil, že to projde review procesem (občas se stejná chyba může holt stát dvakrát za sebou). Ale fascinuje mě ten počet citací, to je pro mě něco těžko pochopitelnýho.
    GALE
    GALE --- ---
    KAMAHL: V disertačce jsem se zabývala aplikací zpracování obrazů na nejen medicínská data, prostě mimo obor. Takových "objevných" publikací není v medicínských časopisech úplně málo. Vážně myšlených. Doktorát jsem doklepala v roce 2015, takže se bavíme o publikacích 2010 a mladších. Dílem je to způsobeno i tím, že v lékařství se publikuje úplně vše a ještě ochotněji se to otiskne. Jednou jsem dostala radu, že jestli chci snadnou publikaci, ať si seženu medicínská data a je vystaráno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam