• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další

Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.

Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    HOWKING: jedná se o teleskopické orákulum?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    KAERO: Motas se v tom pane. Nebylo nic potřeba vysvětlovat, jenom jsi asi plný předsudků.

A v pořádku, naše děti taky, ale to je nijak necpe do dospělého světa. To že umí číst a počítat jim nebrání věřit v pohádky, které jsou taky důležité pri jejich rozvoj. Ono je něco jiného do dítěte něco cpát pod tlakem a něco jiného je podněcovat jeho zvědavost a rozvíjet už jim projevený zájem. Lidi si to často pletou a šupem je oberou o kouzlo dětství a rovnou je srazí s tvrdou realitou.
    KAERO
    KAERO --- ---
    TRAGED: vyborne. no aspon to priste popises lip, ze?
    vsechny moje deti umely pocitat i cist uz ve skolce, protoze je to proste zajimalo a ptaly se, a spousta lidi mi rikala "neuc je to, kazis jim detstvi".
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    KAERO: Já zas vždy zvracim z lidí, co přes svou vlastní omezenost vkládají do úst ostatním co neřekli.

4 letemu dítěti to proste vysvětlíš přes napovedne otazky s trpělivě mu odpovídáš na všechna doplňující proč a necháváš ho, ať si to přežvýká po svém. Lejt do něj přednášku, kdy se stejně v půlce 2 věty ztratí, fakt nemá smysl.
    KAERO
    KAERO --- ---
    TRAGED: nekazit detstvi - sorry ale presne z tehle vety se mi chce zvracet. co znamena nekazit detstvi? ma se detem rict ze tohle jeste nesmeji vedet nebo co?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    GUMBA: úplně jsem vypustil to dostředivé zrychlení... nějak mi stačil ten rovnoměrný pohyb, abych zapomněl na tohle zrychlení :)
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    Já bych ji proste nekazil dětství....

Pearl Jam - I'm Open (Official Audio)
    https://youtu.be/0StKFHa9aHE?si=BoBqv6uKxUPCEuHv
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    GUMBA: stane se, v poho. :)
    kdybych to uměl přeložit do minidětštiny, tak sem nepíšu.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SCHWAB: Aha, tak to jsem asi nepochopil zadání. Já měl za to, že to dceři přeložíš, ne že dcera sedí za kompem pod tvým nickem :/
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    GUMBA: co to je promil? ee, povrchová rychlost? co je příčné? zrychlení? a dostředivé? efekt je kouzlo? hahaha - atmosferické prdění! myslíš hromy? hromy s masem? jak silny je co..cocorys?

you lost the game... .))
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SCHWAB: Odstředivá síla je jen pár promile gravitační síly, takže tu rotaci nelze běžným vnímáním (lidské ucho) postřehnout. Prostě Země je tak obrovský kolotoč, že vlastně skoro nezatáčíš, i když je "povrchová" rychlost velká (jde o to příčné, dostředivé zrychlení).
    Jeden z nejsilnějších efektů zemské rotace je na počasí - oceánské a atmosférické proudění je masivně ovlivněno rotací (Coriolisova síla).

MEJLA77: Bacha na to, pohyb po kružnici (byť s konstantní úhlovou rychlostí) je nerovnoměrný - v každém okamžiku máš nenulové zrychlení.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JON: Některé moderní výtahy mají ty rozjezdy/dojezdy měkké.

Plus by se na tom dalo vypíchnout právě to zrychlení. Ať si všímá, že to cítí právě jen v tyhle momenty.
    JON
    JON --- ---
    TEAPACK: vytah neni dobrej - poznas kdyz se rozjede a kdyz zastavi, takze vis, ze mezitim jede a potom stoji.

Dal by se na to imo pouzit takovej taborovej tricek:
    Clovek si stoupne na prkno/sedne na zidli a zavaze si oci. Dva lidi chytnou prkno a reknou mu at jim da ruce na hlavu kvuli stabilite - pak ho zvednou - hlavy jim z jeho perspektivy klesnou a cejti zrychleni, jak je zvedanej, ale pak ho pomalicku spustej tesne nad zem (zrychleni z klesani se ztrati v nestabilnim vrteni prknem, jak ho drzej rukama), ale jsou u toho skrceny - hlavy/referencni soustava tak zustanou pro pokusnyho subjekta stale dole a on ma tak pocit, ze je furt vysoko nad zemi. Pak se mu rekne at seskoci dolu - on ceka ze je tak aspon 120 cm nad zemi, ve skutecnosti je tak 10 cm a vice ci mene vtipne se rozmazne.

S 4 letou dcerkou by to slo imho s zidli v jedom cloveku, zvedat ji opakovane, a ptat se ji, jak si mysli, ze je vysoko. Muze mit oci zavazany celou dobu a natocit to na telefon, takze sama pak uvidi, ze rika nesmysly - nema podle ceho poznat v jaje vysce zrovna je.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SCHWAB: Co páternoster? Tím můžete jezdit kolem dokola bez zastavování a rozjíždění. A navíc je to cool. (Ale zase některý možná trochu cukají.)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    KAERO: kolotoč necítí přece proto, že točím pomalu! planeta se točí přeci vžžuuuuuuuuuuuuuuúuuuuuuuuuuuuuuuuuuuúuúuuuuuuuuum!! :D

MEJLA77: mám na jazyku kolikrát- to necejtíš, protože jsi v inerciální soustavě, ale to bych si naběhl na vidle.

budeme jezdit výtahem a nějak zpracujeme, ze výtah sice jezdí nahoru a dolů a planeta se točí, ale je to v tomto pocitu stejné:)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MEJLA77: ten výtah je na tohle ideální =) jen to chce něco novějšího - možná v nějakém OC, kde mají dvě patra parkovišť atp... =)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SCHWAB: Na Zemi necítí ten pohyb, protože se Země otáčí stále stejnou rychlostí, kdyby zrychlovala a zpomalovala, tak by to cítila jako v autě při zrychlení nebo zpomalení - zkuste najít nějaký delší rovnoměrný pohyb - napadá mě, že nějaká větší loď by to mohla splňovat... super zvídavé a přemýšlivé dítě - to je radost, ale zároveň je to hrozně náročné :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    Kdybych měl udělat syntézu místních nápadů, tak řešením je vzít malou vzít na kolotoč a točit jím hooodně pomalu. Dají se najít kolotoče které jsou celkem velké a dobře promazané. Když se zeptá proč tím točíš pomalu, tak řekneš že musí být jedna otočka na jeden den.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    ALCATOR: A předtím si to vyzkoušej sám, ať ti při tom nezačne vřískat, že ta ručička poskočila, to by dost pokazilo dojem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam