• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MHO: Hm. Akorát že dneska už nikdo leváky nepovažuje za splozence satanovy praktikující černou magii, natož za lidi nemocný, jak translidi hned včera označil Mr. Howking. Nikdo se nad leváctvím nebo plešatostí ani nepozastaví. Až se nikdo ani nepozastaví nad trans lidma, až se třeba nebudou muset při tranzici nechávat povinně sterilizovat, tak nebude ani žádná "woke propaganda", protože nebude potřeba. Ale do tý doby...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MHO: zapomnel si uvest zdroj .. anebo kdyz napisu kednu vetu anglicky v jinak cesky psanem textu, tak to znamena, ze vsechna tvrzeni jsou tim dokazana? :)
    MHO
    MHO --- ---
    ALCATOR: máš pravdu a super zajímavé jsou v té dabatě i ty ukázky pohlavního spektra.

    Ale je tu trochu problém - opravdu nějak omezujeme transgender atd., lidi? Upřímně mám pocit, že speciálně v naší ateistické kotlince je nám to tak trochu jedno. Když tedy pominu ostudné tažení lidovců proti plným právům homosexuálních párů mít děti.

    Mám právě pcit, že každému je to tak trochu jedno. A woke kultura z toho dělá zásadní téma. Mnohem větší než je.
    V tomhle oboru jsem úplnej amatér, ale podle wikipedie se cca. 90% identifikuje jako straight heterosexual

    (Surveys in Western cultures find, on average, that about 93% of men and 87% of women identify as completely heterosexual, 4% of men and 10% of women as mostly heterosexual, 0.5% of men and 1% of women as evenly bisexual, 0.5% of men and 0.5% of women as mostly homosexual, and 2% of men and 0.5% of women as completely homosexual.)

    Možná jsou jiné studie nevím. Každopádně plešatých mužů nebo třeba leváků bude násobně více. A nesleduji žádnou debatu o extra vchodech do budov s klikou nalevo nebo omezení osvětlení nad hlavou, abychom nevrhali prasátka. Přesně tak - respektujeme to a to je vše. Nesnažíme se narvat do programů škol, nesnažíme se získat nějaké výhody a nekřičíme dokolečka "podívejte se na nás".

    Woke aktivisti si ale transgender vzali jako politické téma. Tím mimo jiné aktivují i tu hysterickou reakci druhé strany. Každopádně ta debata mi přijde umělá a nesmyslná. Feminismus měl strašný význam (a má), protože začleňuje do společnosti 50% lidi, kteří byli objektivně vyčleněni. Výsledkem je lepší společnost a pravděpodobně i výkonější. Ale tohle mi přijde, že je fakt trochu jinde.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: dik. koukam hraje v tom roli spousta faktoru. Takze ty dve gaussovky z tohoto vtipu posledni obrazek QWWERTY - tak nejak to asi bude, ze? Gausovky pro M a F asi budou mit hodne malou FWHM, ale vzhledem k mnozstvi faktoru to asi neni uplny nesmysl? Teda jestli vubec existuje nejaka mira M/F, ktera by nam to umoznila vynest do nejakeho grafu aby to vypadalo podobne jako ve vtipu?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    QWWERTY // KAERO: hm, pritom je v komentarich toho linkovanyho postu porad dostupna ... ze by ochrana proti hotlinkingu?
    anyway, nyxi reupload:

    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Heleďte, nechcete se věnovat zase chvíli jinému oboru, kterému přece všichni rozumí, jako je... nevím... sociologie nebo epidemiologie?
    Tohle už pomalu vyvolává fyzickou bolest.
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: odkaz na infografiku nefunguje :(
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HOWKING: vid, nastesti se ani fyzika nezabejva naprosto nepodststnejma jevama, ktery neumime bez instrumentace ani zaznenat, natoz vysvetlit :-))
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PALEONTOLOG: No asi víš jak jsem to myslel. Argumentovat, že rozložení je Gaussovo na příkladu, 100 bodů uprostřed a 4 mino náhodně umístěné je lehce zavádějící. Jakkoli nepopírám, že jeden z těch bodů může být klidně i na jiné planetě :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HOWKING: vid, ja si taky myslel, ze veda jen cherry-pickuje povsechny jevy, aby bylo o cem rozumovat a zadat granty a výjimky z pravidel totalne zanedbava :-D
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    SEJDA: Prosím, prosím, nechte toho všichni, kdo si myslí, že rozumí biologii.
    Tady mícháš jablka s hruškami.
    XOORES
    XOORES --- ---
    SEJDA: Ne, nechci příběhy o jednotlivcích - proto jsem psal, že mě nezajímají (statistické) anomálie. Přesně proto, že vím, že může třeba dojít k posunu v rámci crossing-overu a že v rámci chemie a fyziky existuje obrovská variabilita.

    Prostě zjednodušeně: to, že existuje na světě jedinec, co má dvě hlavy na jednom těle ještě fakticky nedělá z počtu hlav u lidí škálu. Tlumení propagace genu je něco trochu jiného, než binární "má gen/nemá gen", jak se snaží vnucovat ta infografika. A už jenom fakt, že musíš psát "já jsem to vnímal" naznačuje, že ta infografika je prostě zmaštěná 🤷
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAHUF: obdobne ta ucebnice genetiky z '93. screenshot z ni je soucasti meme, co jsem postoval vedle :))
    [QWWERTY @ Nové Internetové Humory // hajlování na toaletě povoleno // Poĺpp // retarded vEgaИ mEMEs welcome // DEUS VULT!!!!1]
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XOORES: ja jsem ty skaly vnimal jako intrapopulacni variabilitu, ale kdyz chces pribeh o jednotlivcich: v dospelosti jedinci nektery druhu dosahnou zralosti vajicek, no a v plne dospelosti, kdy uz vajecniky zaniknou, dosahnou plne zralosti i varlata a spermie.
    Muzes se na to divat i u lidi, kdy nekterym zenam v pozdejsim veku naroste plnovous, jako muzum prsa.
    Tedy jednotlivec neni na skale zakotveny pevne, ale v case se posouva, tu k jednomu extremu, pozdeji k druhemu.
    U genu se tomu rika epigenetika. Epigeneticke mechanizmy muzou od zacatku ruzne inenzivne tlumit propagaci genu, a behem zivota jednotlivce, se intenzita propagace muze menit. Navic tu mas ty mnohacetne chromozomy, kde XXY ma jaksi apriori SRY mene intenzivni nez XY. Takze mezi "have one" a "have none" je spousta lidi.
    U atletek, kde cekame vyssi miru propagace muzskych vlastnosti, byl na OH 1996 identifikovan SRY u 8 z 3387, vsechny oznacene jako falesne pozitivni, takze ho mely, ale nemely ;)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    ESTEN: Já tedy to selhání v tomhle nemám pojaté jako negativní. Nějak to má dopadnout (cíl, kam se to většinou trefí), ale ejhle.
    A ano, i selhání může za jiných podmínek být nový, svěží směr.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    FJERTIL: s tim souhlasim, ale moje pointa je jinde -- opatrne s temi frazemi jako "selhani mechanismu", jednak se toho pak chytaj lidi jako dole howking, a jednak to nutne nemusi byt pravda, jen to tak zrovna vypada.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    ESTEN: No a tady už přesně začínáme zabředat někam, kam bychom s biologií neměli, jelikož čistá homosexualita se ti musí neustále vyštěpovat a dle všeho není dědičná (a vlastně ani přesně nevíme, jak vzniká a jestli je jen jedna cesta k ní... jako že nejspíš není)... A také je to něco jiného než homosexuální chování, které pochopitelně může mít svůj význam ve spoustě situací. Asi by se dalo postavit několik hypotéz a rozjet nějaké modelování, za jakých podmínek je jak prospěšná či není.
    Vezměme si třeba harémová zvířata, třeba rypouše sloní: homosexuální chování mezi samci by tam smysl dávalo, protože nadržení mladí býci se buď musejí snažit krást samice a riskovat zranění mnohem silnějším pánem harému, nebo si to vybít mezi sebou, nicméně i tak máš v prvním případě šanci zanechat potomky dříve, než tě v údobí na čekání sežere kosatka... ale furt dobrý. Na dominantní pozici ti nepřináší vůbec nic.
    Na druhou stranu u drobných pěvců je dobré chovat se homosexuálně, protože když soused ojede mě, už mi nepůjde za starou. Z čisté homosexuality ale strukturou společenstva nezíská zase nic.

    To důležité je, že i kdyby nepřinášela, tak to nemá co dělat s právy homosexuálů a je naprostý nesmysl hledat v biologii podporu pro jednu i druhou stranu, protože tam není a nakonec skončíš u toho, že si jen projektuješ svoje představy do nějakého jiného organismu.

    ALCATOR: Nebude to SRY, ale jinak v zásadě souhlas.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    HOWKING:
    Kolik lidí v tvé rodině nosí brýle? Já jen, pokud příroda chtěla, aby se narodili se špatným zrakem, tak jakým právem se ti lidé rozhodují, že jejich mozek se cítí na to, aby viděl dobře, a tak si naordinují brýle, případně laserovou operaci očí?

    Když má ženská mindrák z malých prsou, respektujeme, že si je nechá zvětšit.
    Když má kdokoliv mindrák ze své barvy vlasů, respektujeme, že si je přebarví.
    Když má chlap mindrák z vypadávání vlasů, respektujeme, když si nechá nastřelit nové.
    Když se někomu stane drastický úraz obličeje, respektujeme, že si ho nechá sešít.
    Když někomu v dýchání překáží špatně narostlá nosní přepážka, respektujeme, když si nechá odsekat nebo vymodelovat část lebky.
    Respektujeme sešívání horního patra, liposukci, odřezání šestého prstu, barevné oční čočky, mejkap, vycpávky, vysoké podpatky, zeštíhlující střih šatů...

    Ale běda, kdyby něčí mozek byl v důsledku genu SRY naprogramovaný jinak, než jaký genitál se jim vyvinul mezi nohama. To je najednou Sodoma Gomora a "won't somebody think of the children!"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam