• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHMilostná literatura a všechno co s ní souvisí
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SHEALA: A totéž platí třeba pro komiksy. :) Ale všimni si, že už se to zlepšuje - a řekněme v naší generaci už to vůbec žádné stigma není. Tak když to šlo u fantastiky, půjde to u milostné literatury taky.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ..nebo říct že koukám na anime. To si taky dovolím tak roztrubovat jen proto, že mam (téměř) vystudovanou uměleckou vejšku. Proto mě vlastně vůbec napadla ta původní otázka, protože dřív jsem se za to téměř styděla a hned přidávala vysvětlení, že já koukám na to kvalitní anime :)))
    AETHER
    AETHER --- ---
    SHEALA: ;o)))
    ARGANNAH: no ja to prave taky vnimam jako podmnozinu, ale nejak jsem tu mela kapku pocit, ze se prilis generalizuje:) Jinak tu padl takovy predpoklad, ze milostny roman konci dobre - musi? (Ja mela za to, ze nikoliv.) Priznam se, ze s tim zanrem mam kapku definicni problem, mam pocit, ze se spis tak nejak tahne napric zanry a pomerne velka cast svetove literarni produkce se mu vice ci mene blizi, protoze proste bez spravneho (milostneho) vztahu se dobra knizka pise tezko.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ARGANNAH: no, ta fantastika je podobne marginalizovanej zanr. Priznat se ke cteni fantastiky se tak trochu vyloucis ze spolecnosti, mainstreamova vetsina lidi to nepochape.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    AETHER: Tak osobně chápu "červenou knihovnu" jako podmnožinu "milostné literatury". V rámci žánru detektivky přece taky najdeš vedle sebe nejlacinější krváky, Agathu Christie a Stiega Larssona. Nebo v rámci fantasy Johna Moressyho a Roberta Holdstocka. V tom bych neviděla žádný problém.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    AETHER: coz je blbost pac Kulhanek je jasne lepsi nez Goethe :DD
    AETHER
    AETHER --- ---
    ARGANNAH: hezky receno, jen mam nejak porad pocit, jak to tu ctu, ze se tu klade rovnitko mezi milostna literatura = cervena knihovna, tomu bych se dost branila... Proste jak nekdo hodi do stejneho pytle Austenovou a Javorickou, tak to uz taky muze prihodit Kulhanka a Goetha;)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KAIRRA: nějak se nemůžu zbavit té beauvoirovské asociace, že se červená knihovna stala Tou opovrhovanou, aby to neschytal třeba fotbal ;)))

    To je tím, že my ženské máme tendenci hrozně skákat chlapům na špek v tom smyslu, že co dělají muži a ženy ne je nějak prestižní (což je s trochou licence případ toho fotbalu nebo péčka), zato to, co dělají ženy a muži ne je nějaká low-end nuda, která je "jenom pro ženské". Ono pak se není co divit, že se produkuje taková kvanta milostných sraček, které člověka až bolí číst, jak jsou blbé, a zároveň se kvalitní literáti jak čert kříže bojí dobrých konců a radši zkazí svůj román, než by riskovali, že se nechají zařadit do milostné škatulky (viz můj oblíbený příklad, Mandolína kapitána Corelliho). Nebo že se texty jako třeba Milenec lady Chatterleyové nepočítají do milostné prózy, protože jsou krásné a kvalitní, a tudíž to nemůže být milostná literatura, protože ta je přece blbá.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ARGANNAH: ad bod 2: to se ale velmi často děje! A k tvému srovnání péčka z netu a harlekýnek bych snad jen opět odkázala na Beauvoir ;)

    ad bod 4: já si nemyslím že Jenom. Ale takový obraz prostě vládne a proto těch coming-outů je tak málo. A opět, červená knihovna prostě nidky nebude totéž jako hraní her (kde mmch také existuje široká škála od nablblých po metafyzické)..

    nějak se nemůžu zbavit té beauvoirovské asociace, že se červená knihovna stala Tou opovrhovanou, aby to neschytal třeba fotbal ;)))
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ARGANNAH: lady de winter :) jasně, přečtu si :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TANAIS: Blog je hodně hozený do fantasy, jsou tam starší texty. Novější věci mám tady: http://www.pismak.cz/index.php?data=user&id=38915
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ARGANNAH: nojo, nějak se začít musí :)
    Na link se mrknu :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TANAIS: Až takhle! No tak to vítej do klubu tím spíš. :) Taky se přiznám, že píšu romantiku, ostatně svůj (pseudonymní) blog jsem tu už linkovala
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KAIRRA:

  • Upřímně přiznávám, že osobně by pro mě bylo nepochybně daleko obtížnější přiznat, že mám úchylku na slaďáky, kdybych ten titul neměla. :) Jistě že takhle se postoj "teď už si fakt inteligenci dokazovat nemusím" zaujímá velmi snadno.

  • ALE to ještě neznamená, že pokud tu odvahu mít nebudu, budu pokrytecky vykřikovat, jako se to velmi často děje, že "červená knihovna je fuuuuuuuuj, to jsou jenom slinty pro pitomý ženský", a přitom mít doma sbírku Harlekýnek schovanou pod postelí, na kterou se vrhnu, když manžel vypadne z domu. Už drahná léta pořád někomu vysvětluju, že zrovna Harlekýnky jsou do obrovské míry skvěle funkční porno pro ženské a že když mu přijde cool, že má někdo na disku dvacet giga péčka natahaného z netu, je nelogické být tak netolerantní pokud jde o červenou knihovnu.

  • Třetí věc: milostnou literaturu nejčastěji kritizujou lidi, kteří z ní nikdy nepřečetli ani řádek, mají o ní velmi specifickou představu (která se hodí jen na její podmnožinu) a šmahem odsuzují všechny její čtenářky (čtenáře) jako pitomce, aniž by kdy v životě potkali někoho, kdo se přizná, že ji čte. Tihle "kritici" například nerozlišují ani mezi produkcí nakl. Harlequin, Danielle Steelovou, Vlastou Javořickou a dejme tomu Lisou Kleypas, stačí říct, že je to zamilovaná literatura a hned je to pro ně to samé. Přičemž už v rámci Harlekýnek jsou nějaké rozdíly třeba právě v počtu sex. scén, Danielle Steelová se chudinka seriózně a cudně pokouší o opravdový román (což se jí místy chvíli vede - a pak to zas totálně zazdí nějakým odfláklým odstavcem) a Lisa Kleypas jenom vyrábí exotický rámec pro sexuální scény. Jenže pro tyhle "kritiky" je to všechno stejné, tzn. blbé.

  • A čtvrtá věc, tzn. pointa, jak víš, že milostnou literaturu čtou jenom blbky? To je imho jen takový intelektuálně-snobský stereotyp, že intelektuálové se zabývají pouze intelektuálními činnostmi, dívají se pouze na intelektuální filmy a čtou pouze intelektuální literaturu. Docela by mě zajímalo, kolik z těch pozérů, kteří nedokážou ani napsat na Facebook "dneska je venku hezky", aniž by přitom ocitovali Slavoje Žižeka, ve skrytu doma kalí Laru Croft, čumí na Ordinaci v růžové zahradě, fandí u fotbalu nebo čte Harryho Pottera. A kolik nich zná nazpaměť BBC verzi Pride and Prejudice, brečí u Bolly filmů a má v nočním stolku diskrétně poschováváné nějaké knižní tajnosti. ;)))
  • TANAIS
    TANAIS --- ---
    KAIRRA: to si nemyslim; to, že s tim někdo má problém, nesouvisí s tím, jakou má vysokou školu, bych řekla.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ARGANNAH: no, leda že na to někde narazíš bo si to objednáš. V elektronický verzi to neni.
    http://www.iolympia.cz/advanced_search_result.php?keywords=bohat%FD+holky&osCsid=2afb68a237f876d0e433cedd078454e2
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ARGANNAH: lehce provokativní otázka a téma: myslíš, že bycs byla schopná a ochotná provést "coming-out" ohledně čtení milostné literatury (a teď myslím spíš Cartlandovou než Rushdieho ;)), pokud bys neměla v záloze důkaz (jak pro sebe tak pro ostatní) o své inteligenci (dizertačka)? Nemyslím to jako rytí do tebe :), spíš si říkám, jestli není milostná literatura opovrhovaná proto, že ji většinou čtou lidé, kteří to o sobě říct nemůžou..? Plus z toho plynoucí důsledky pro celý ten žánr a jeho čtenáře?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TANAIS: Tak něco hoď nebo nalinkuj, ať si počteme taky. :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Občas únikově věci čtu, i když tedy spíše dávám přednost fantasy.
    Nicméně příběhy o vztazích píšu.
    A ne, nestydím se za to )
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ostatně tohle je jeden z hlavních důvodů, proč jsem tenhle klub založila. Mám ráda milostné zápletky, ale ty hovadiny čtu opravdu jenom tehdy, když můj intelekt a dobrý vkus momentálně zaměstnává nějaká náročná práce (jako to psaní dizertace). Tak jsem si říkala, že by to mohla být dobrá výměna, co kdo četl kvalitního, pěkného a s hezkým milostným vztahem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam