• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GAPPEQDIY Studio Audio
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    DEIKSAC: tak hodne zalezi jestli delas domaci Hi-Fi nebo PA system.
    Zadani znelo do vykonovy cesty (proto jsem se ptal) a tam jsem nic jinyho nez pasivni vyhybky nevidel.
    To, co si daval ty jsou pekny priklady filtru (vyhybek) do signalovy cesty, akorat na to pak potrebuje clovek odpovidajici pocet vykonovych zesilovacu a kabelaze.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    PIGSTER: ovsem od nejakch 150-200W vykonu nahoru neekonomicke
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ANGO: Pro repro je to pasivni zalezitost - civky / kondenzatory / odpory
    Pekne povidani mas tady http://www.dexon.cz/clanky/konstrukce-teorie/konstrukce-reproduktorovych-vyhybek.html

Plus ta sama firma dela i hotovy vyhybky a maj slusnej vyber http://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni-material/vyhybky/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ANGO: http://sound.westhost.com/projects-3.htm a http://sound.westhost.com/projects-2.htm najdes nejaky vychozi chemata, terie ma chlapik taky dost
    ANGO
    ANGO --- ---
    PIGSTER: ideálně signál ze zesílovače do repra (oddeleni reproduktoru), to znamená ten vykonnej. ale klidne se i poucim jak udelat "korekce" a delit signal tak jako muzu na mixu treba.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ANGO: v signalovy ceste (dalsi zarizeni je nejaka krabicka nebo zesilovac) nebo pro reproduktory (na oddeleni vyskoveho/stredoveho/basoveho reproduktoru)?
    ANGO
    ANGO --- ---
    Chci se zeptat, jak vyrobit či kde dobře koupit nějakou jednoduchou "vyhybku" totiž zařízení, který mi rozdělí signál na pásma bass/mid/hi, hádám dobře? Nikde jsem o tom bohužel moc nenašel, ale potřebuju prostě oddělit basy. Nějaký link či radu? Díkymoc.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    BADBOY23: no to je mi jasný :) s těma bednama.. sem nevěděl, myslel jsem, že je to sofistikovanější zařízení :)
    každopádně Tobě i DEIKSAC děkuji.
    BADBOY23
    BADBOY23 --- ---
    RANITOMEYA: ty aktivni bedny jak rikas maj prave v sobe zesilovac takze nepotrebujes k tomu zadnej dalsi externi kdyz to tak reknu ale pokud budes mit bedny pasivni tak k nim potrebujes zesilovac ale jinak mix jako zesik nefunguje sice ti zesili o neco signal ale samotny bedny do nej nezapojis....
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    RANITOMEYA: djsky pulty v sobe zesilovace nemaj, pricemz pripAdny vyjimky potvrzujou pravidlo
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Můžu se zeptat prosím? Jde mi ohledně toho, že kamarád má doma mixážní pult, gramofony (nějaký takový ty "začátečnický modely") a nějaký bedny.. aktivní. A chtěl by si koupit jiný, lepší. Tak bych se chtěl zeptat jen na pár věcí. Protože já do tohohle nevidim a von tomu po technický stránce taky rozumí jak koza petrželi.
    Chtěl bych se zeptat, ten mixážní pult, to slouží zároveň i jako zesilovač? Tzn. že si může chlapec koupit pasivní reproduktory a normálně je tam "píchnout", nebo ne? Protože sem ho vždycky viděl hrát s nějakejma bednama aktivníma a on neví. Možná hloupá otázka, ale zajímalo by mě to, protože pej jestli m uv tom nemůžu poradit. Tak bych se chtěl poradit i s Váma, abych mu neřek, jo to si kup a doma zjistil, že ptořebuje ještě nějakej zesilovač.
    Kdyžtak mě nesežerte prosim. Klidně do pošty, jestli je to moc OT, popř. radu, kde se to můžu dozvědět.
    Děkuju.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    HLINIK: Ano, ale imho cele to zkresleni bude tak male, ze nema smysl ho vubec uvazovat pro frekvence slysitelneho zvuku a v klidu ten kus dratu povazovat jenom jako R (zanedbat L a C). Co se skin efectu tyce, tak imho v tom dratu bude jeho vliv o nekolik radu nizsi, nez v civce samotneho menice.
    Odrazy kmitoctu na prechodech materialu? To je zanedbatelne i na frekvencich kolem 3 GHz. Reflektometr, ktery by dokazal poznat konektory jsem jeste nevidel, ale jestli existuje, tak bude sakra hodne drahy (bude obsahovat sakra hodne citlive komponenty - lidske ucho je proti tomu asi jako skalpel proti bagru).

Proste vsechno tohle tam je, fyziku nejde obejit. Otazka je - Muzeme to zanedbat? Pokud se na ni ma odborne odpovedet tak je potreba znat co dalsi do systemu zanasi zkresleni a kolik ho je. Pokud zkresleni zpusobene necim jinym, nez tim malym kouskem kabelu je treba o 3 rady vyssi, pak nas ten kousek kabelu nemusi trapit (z pohledu zkresleni - z pohledy vykonu zalezi jak velky vykon to je - pokud je to 5W, je to jedno, ale pokud nekdo postavi zesilovac 1kW tak to asi nedela proto, aby si mohl topit pomoci reprokabelu).
    HLINIK
    HLINIK --- ---
    PIGSTER: dobře ty- a ještě je potřeba začít brát ohled na "skin efekt", ten se už od 12kHz projevuje hodně. Ale ten už je zahrnut v Pigsterově "zkreslení". Pak je dobré uvažovat o odrazech kmitočtů na změně vodivého materiálu (měď/cín/očko/cín/daší jiný drát). No prostě ani kabel není perpetuum mobile. DEIKSAC měří drát-chyba (lineární? -pchá), musíš měřit celý obvod.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    teda nic proti, ale "kabel" je uplne normalni pasivni soucastka (je to vlastne RLC obvod, pokud chceme byt uplne konkretni, u nekterych aplikaci lze LC slozku zanedbat) - takze pokud mame nekde RLC dostavame co? Dostavame filtr (pasivni filtr zejo). Ten si muze kazdy snadno spocitat. Tenhle filtr (diky L a C) bude mit pro kazdou frekvenci trochu jiny utlum = bude to jednak "tissi" (vykonova ztrata) a jednak zkreslene (ruzna vykonova ztrata pro ruzne frekvence). Zajemci necht prestanou prezentovat nejake dojmologie a zacnou pocitat. Vyjde jim presne charakteristika toho ci onoho kusu kabelu a necht se potom dotycni rozhodnou, jestli dane zkresleni je, nebo neni zanedbatelne pro jejich aplikaci. Argument "slysel jsem to" uznavam jenom tehdy, doda li dotycny k nemu i vlastni cerstvy audiogram.
    JIMYHILL
    JIMYHILL --- ---
    DEIKSAC: :-)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    DOKKTOR: Aha, tak to se omlouvám, jestli to vyznělo povýšeně. Chtěl jsem jenom zpochybnit (dle mého svérázné) tvrzení, které je v rozporu s mojí zkušeností. Pokud to někoho, kdo se o to zajímá, ovlivní k tomu, aby se alespoň zamyslel, tak to splnilo účel.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    WRONSKI: já sem to neměřil, ani nezkoušel, já sem to nikdy řešit nepotřeboval, ani nemám na to dost kabelů, akorát mně to tvoje mírně povýšené, k ničemu nevedoucí popichování nešlo moc přes nos. položil sem věcnou otázku, chtěl sem věcnou odpověď, čili bohatě stačil první odstavec. děkuji :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    WRONSKI: no řekněme to takhle: když si proženu měřícím obvodem kabel, výsledkem je lineární charakteristika, přičemž podle dýlky a průřezu má ten kabel nějaký odpor, přičemž průchodem proudem tím vodičem se část výkonu mění v teplo, též to nepatrně zvyšuje Q bedny (s růstem odporu) a v poměru to trochu víc basuje; nicméně vcelku jde o úbytekl spl danej ztrátou výkonu v kabelu.
    Zopakuju otázku:
    pozoroval jsi ty osobně něco jiného?

takovej ten fór, že když se muzika zesílí a lidem to najednou přijde, že to hraje líp, znáš?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    DOKKTOR: Ano, zkoušel jsem to. Ne, neměřil jsem to. Rozdíl poslechem byl pro mě dostatečně výrazný, abych neměl potřebu ho potvrzovat měřením. A neměl bych tu drzost to někomu doporučovat, aniž bych to sám nezkusil. A ani nemám potřebu něco "dokazovat", zejména je-li jediným argumentem cizí tvrzení.

Chápu, že někdo může být vzrušený, když zpochybňuji tvrzení jeho modly, ovšem reagovat na to iracionálně a emotivně ničemu nepomůže (možná egu diskutujícího, protože může mít pocit, že diskusi "vyhrál"). Ověřit vliv informačního šumu nebo možnost vytržení z kontextu by snad nikoho nemuselo urážet.

Osobně nechápu, co je za problém suše říct třeba "myslím si, že slabé dráty do beden se projeví jen snížením výkonu, zkoušel jsem to nějakým způsobem / měřil jsem to nějakým způsobem / nezkusil jsem to, ani neměřil, ale domnívám se, že to z důvodu... / myslím si to jen proto, že to říkal hubert" - prostě mít trochu otevřený přístup a krotit si ego alespoň v tomto klubu.

BTW, ty jsi to zkoušel?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    WRONSKI: a tak já se teda zeptám obdobně: chceš nám neco sdělit, nebos přišel enom trollit? když už to nakousls a neni to tak těžké a zabere to enom jedno odpoledne: tys to zkoušel? měřil? výstup?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam