• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    Sledujete také spřízněné kluby Domácí zprávy a komentáře, Zahraničněpolitické události? a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Debaty k news
    ---
    Novinky z EU:
    Integrace.cz
    EUObserver.com

Interaktivní mapa EU se základními informacemi o EU a jednotlivých členských státech

ANKETA

Aktuální téma Lisabonská smlouva
    rozbalit záhlaví
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    E2E4: Rusove tam myslim uz asi miliardu dolaru nasypali tak to maji za to. Ja teda nevim ale prijde mi ze takovej zakon snad ani neni v souladu s ustavou ne ? minimalne retroaktivita - ted te zdanej a zakon teprve prijmou.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    OTAVA: Antidiskriminace rusu a turku, neasi!? :)

Btw jsem zvedav co na to Turecko a co Rusko..
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    OTAVA: Protože tam nebyli až takový debilové.. Jsem zvědavej, co budu dělat na Kypru za pár měsíců, až jim prachy dojdou znovu.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Kypr v šoku. Lidé a firmy přijdou o část vkladů v bance - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/business-ve-svete/clanek.phtml?id=774276

jeee a proc prosim nemuseli v Recku, Irsku, Spanelsku platit 7 a 10 % dan ? Asi proto ze by je poslali do prdele, ale Kypr .. ten si nemuze vybirat, no jo.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Tak neco k ty valce v evrope..

Juncker o válečných démonech apod. | Audit Jana Macháčka - Respekt.iHNed.cz
    http://respekt.ihned.cz/audit-jana-machacka/c1-59502850-juncker-o-valecnych-demonech-apod
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Bolek Polívka nám to svými dluhy názorně ukázal. Blog - Tomáš Flaška (blog.iDNES.cz)
    http://flaska.blog.idnes.cz/c/325964/Bolek-Polivka-nam-to-svymi-dluhy-nazorne-ukazal.html
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Mimochodem ty vypocty GDP kde Bruselska metodika zahrnuje i prodej drog a prostituci, WTF ?
    Soudruhum je proste penez malo, tak do vypoctu zahrnou i sedou ci dokonce cernou ekonomiku a to vamjajko prijde normalni ? Uz vidim jak kreativni budou az budou mit moznost ovlivnovat sve prijmy podobne pokroucenymi vypocty na ktere uz nebude mit nikdo vliv. Kdo je bude hlidat ? Nikde nevidim zadne volne zastupce lidu kteri by byli v kontrolni funkci.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    BANSHEE: vypocet to tajuplny je, nicmene u hnd je tajuplna uz samotna velicina, viz legrace koncem roku 2011:). ale ano, taky si neumim predstavit, ze by do toho nekdo chtel jit. a eu na uctence? lol...
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    JOSEF_K: Já vím, jen mi jeho způsob výpočtu přišel vždycky ještě tajemnější než u těch zdrojů založených na HND. Tak jako tak, nikdo se stejně nepohrne do toho, aby touhle cestou šel. I když jsem viděl nějaký roztoužený blog, kde pisatel argumentoval, že kdyby lidi na každé účtence kromě (nižší) DPH měli napsaný i odvod do pokladny Unie, mohutně by je to inspirovalo k tomu, aby masověji volili ve volbách do EP. Osobně bych řekl, že by je to inspirovalo k něčemu jinému:-)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: tento tvuj optimismus ci naivitu, vyber si nesdilim,nikdy se tak nestalo a nestane..vetsinou se jdna pouze o navyseni,duvodu proc nesnizit se vzdy najde habadej
    vyse prerozdelovanych penez je cilem ne prostredkem,penize=fakticka moc,ergo kapr si rybnik nevypusti

JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    jen poznamka: zdroj zalozeny na dph existuje a tvori asi 10% prijmu eu. kdyby jeho navysenim skutecne doslo ke snizeni zdroju zalozenych na hnd, byl bych pro. hnd je prece jen trochu tajuplna velicina a zmena metodiky dokaze divy:).
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Hele, nepochybně je to svérázná teorie, že stát může být daňovým subjektem a že odvody do mezinárodních organizací jsou daně, ale tuhle teoretickou disputaci si s dovolením odpustím.

Každopádně čistě z matematického hlediska, pokud by se zvýšil příjem rozpočtu EU z přímých zdrojů, zmenšily by se odpovídajícím způsobem odvody členských států (tedy chceš-li, státy by Unii platily nižší daně).
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    muzeme dani rikat dalnicni znamka, muzeme ji rikat treba odvod do Bruselu ale porad je to dan.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: http://cs.wikipedia.org/wiki/Da%C5%88

Daň je zákonem určená povinná platba do rozpočtu autority, která je oprávněna ji vyhlásit. Vyznačuje se neúčelovostí a neekvivalentností, tzn. ukládá se jako jednostranná povinnost bez nároku plátce na plnění ze strany vyhlašující autority.

IMHO jasna dan.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Mícháš jabka s hruškama. Ty přímé odvody nejsou daň - jsou to doplatky členských států podle stanoveného klíče. Prostě máš stanovenou výši příjmu rozpočtu EU, do něho plynou přímé zdroje, a cokoli chybí (jako že chybí asi 90 %), to dorovnají členské státy. Čím víc vybereš na přímých zdrojích, tím míň budou muset členské státy dorovnávat.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Kdo rika ze se soucastne odvody do Bruselu zrusi ?

Kdy se naposledy nejake dane rusily nebo zmensovaly ?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Tak teorie zní, že pokud část daně odejde do Bruselu, vybere stát sice míň, ale zase nebude muset odvádět do Bruselu ty přímé platby, které z rozpočtu odvádí teď - takže bude pořád na svém. Navíc by tím alespoň částečně opadl tlak států vzít si z Bruselu zpátky, co do něj odvedly (Francie a její zemědělství, britské a jiné rabaty apod.)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Nemluvil jsi o nem. Ne primo.

Kdyz dame cast nasich dani do Bruselu, mistni politici si najdou zpusob jak svu lokalni rozpocet nejak naplnit (mimochodem podivej se na velikost rustu rozpoctu CR, to je uplne desiva krivka)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Vyhledat to zkus, zajímalo by mne to taky.

Jinak jsem ale o zvyšování daní nemluvil. (Tedy s výjimkou té FTT, ze které nejsem vůbec nadšený. Navíc tu bude zavádět poměrně málo zemí, takže těžko ten výnos půjde do EU jako celku.) Co se týče vyčlenění nějakého procenta DPH, tam je to rovnice s nulovým součtem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam