• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    Sledujete také spřízněné kluby Domácí zprávy a komentáře, Zahraničněpolitické události? a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Debaty k news
    ---
    Novinky z EU:
    Integrace.cz
    EUObserver.com

Interaktivní mapa EU se základními informacemi o EU a jednotlivých členských státech

ANKETA

Aktuální téma Lisabonská smlouva
    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GREATDRAKE: Vidim ze prat jinym zle je evropska hodnota..
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    E2E4:
    E2E4:

Chuděro malá, trpíš hodně?
    To je dobře.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    TEDDYBEDDY: ano, neni to maslo. jsem zvedav, kdy prijdou na to, ze muzou zachranit x tisic zivotu, kdyz zakazou rikat zakladni parasutisticke vybave padak :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: Ejhle co pisou na wiki:

v legislativě Evropské unie byl v roce 2004 kodifikován britský význam slova, který označuje výrobky z citrusových plodů

Jak je sakra mozne, ze eu meni vyznam ceskeho slova portugalskeho puvodu podle britskeho vyznamu podobneho slova??
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: A co peanut butter? Muzu podat stiznost, ze mne to mate? Kde?
    A marmelada - myslim ze to maji spatne anglicani, ne my - kdo o tom rozhoduje?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: eu dava moznost nejake firme delat IP trolling i tam, kde na to patenty a trademarky nestaci. Protoze kdyz maj italove nejaky vino, ktery se jmenuje aaa a chorvati jiny vino ktery se jmenuje aab, tak to na spor o ochrannou znamku nestaci, ale v ramci ochrany spotrebitele (!!!) se muze jedna firma povozit na druhe..

Btw zajimalo by mne, jestli to ti italove meli v tom bruselu podplaceny - kdo o tom rozhodoval? Europarlament nebo nejaka nezkorumpovatelna komise podvyboru?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: Nejsem otava - a smesujes dve veci : slozeni a puvod vyrobku, ktere jsou ted velmi nepresne a slendrian "prodavat jinou vec pod stejnym nazvem, procechi dobry", kde by klidne eu mohla zatlacit a jednotne oznacovani ruznych produktu v ruznych jazycich.

A s tim kriteriem usopechu jsi pekne vyklouzl, cimz jsi potvrdil moji teorii o nemeritelnosti uspechu opatereni eu - pro tebe je kriteriem uspechu predpisu a ze plati predpis a. Ano, jak by rekl zen-maoista, pro 500 milionu evropanu je evropa realitou. S tim je tezke polemizovat.

Jenze mne zajima "udelame opatreni a, coz doufame, ze zvysi parametr b na uroven c". Napriklad co se diky zakazu rumu a pomazankoveho masla stalo s evropskym trhem s temito komoditami, ve srovnani se situaci kdyby se zadne zakazy nekonaly. Nebo kolik elektriny uz usetril zakaz zarovek.. odkaz mne na dokumenty, kde se tohle vyhodnocuje.

Co se tyce co2, tam se bohuzel eu strelila do paty, i pres vynalozene stamiliardy emise v eu stale stoupaji, klesaji jen v usa kde z financnich duvodu prechazeji na zemni plyn ktery je nahodou vic vodiku nez uhliku, fskutecnosti metan..
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Prostě a jasně- není to máslo , ikdyž to soudruzi v Chocni v ´70 máslem pojmenovali a pracujícímu lidu se po jeho " tradicích" bude jistě stýskat.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ITCHY: Co jsem se tak porozhlédnul po netu, bych tak řekl, že to trademark není...

Abych to tak shrnul, protože už jsem nad tím strávil nesmyslně času - útočíte na to z mnoha stran, často si navzájem odporujících. Potravinářské normy existovaly, existují a existovat budou, smiřte se s tím. To, že takové normy existují na unijní úrovni považuji za naprosto korektní. To, že se nesmí používat název pomazánkové máslo mne nechává vcelku lhostejným - není to ani národní tragédie srovnatelná s Bílou horou, ani rána do vazu těm dotčeným čtyřem mlékárnám. Výjimku jsme si klidně mohli vyjednat, což jsme zanedbali. Na druhou stranu souhlasím s tím, že se Komise zachovala zbytečně vzdorovitě a tu výjimku nám klidně mohla přiklepnout následně - nikomu by to neublížilo a zbytečně by se u nás nevyvolávaly vášně. Na rozdíl od rumu totiž nějaké pomazánkové máslo nikde nikoho nezajímá a daňové úniky tam také nehrozí.

Pro zajímavost - docela hezkou historii toho výrobku jsem našel tady http://chocenskamlekarna.accom.cz/underwood/download/files/potravinarskarevue_pomazankovemaslo_kopacek.pdf

Jelikož je to ze stránek Choceňské mlékárny, tak je směr argumentace jasný, ale o to teď nejde. Za půvabné považuji to, že receptura byla patentována v roce 1982 coby "Způsob výroby máselné pomazánky". Vida, kdyby se tehdy drželi toho, nemuseli mít dobří Čechové o třicet let později srdeční zástavy:-)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: bych tak nejak rekl ze puvodni nazev chocenske pomazankove maslo trademark je,takze to sem patri
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    pomazankove maslo vs natierkove maslo.

seems legit.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ITCHY: Obchodní známky sem netahej, to je úplně jiná problematika.

Zdroj stížnosti na pomazánkové máslo byl na Slovensku, kde se pod tím názvem prodávalo. A nestěžovali si zákazníci, že jsou klamáni, ale tamní producenti, že je to nekalá konkurence.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    OTAVA: I proto, že třeba metanol se nemůže nazývat vodka ;)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: muze, ale uznavam ze ridit se 50 narodnimi normami muze byt pro vyrobce nekdy obtiznejsi nez jednou nadnarodni,nicmene jak opakuji povinna vicejazycna etikata necht vyhovoje nadnarodni forme,prepisovat nazev narodni trademark v narodnim jazyce,pod nimz se ale v cizine neprodava a oduvodnovat to moznym klamanim spotrebitele ktery ale tuto trademark zna je logicky fail, pan spock by to nepobral
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Já klidně počkám, až dowaituješ...

A pak možná dojdeš k odpovědi na otázky, jestli se v ČR a) opravdu mohou prodávat zdraví nebezpečné potraviny a 2) proč se v ČR mohou prodávat potraviny nevalné kvality.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: A proc ?

Protoze by obchodnici treba mohli rekneme ... z Polska vozit potraviny nevalne kvality a obcas i nebzpecne treba do .. Ceske republiky ?

Oh wait ...
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Na národních normách není špatného vůbec nic, pokud nechceš mít jednotný trh. Obojí najednou jaksi nefunguje...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ITCHY: Páč milý ichtyle panevropská komunita je velmi pestré bratrstvo různého jazyka, různých mravů a různého iq. Tak aby se předešlo mýlce,, ujednalo se že na společném trhu bude s výhodou zavést jednotné názvosloví pro výrobky splňující jistou kvalitu. Koneckonců rozumím třeba němcům, že nechtějí v Čechách polykat a utrácet za syntetické margarínové sračky pojmenované např. pomazánkové máslo.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Tak nelzi.

IMHO tydle nednarodni normy nic neresi, jenom unifikuji produkci v ramci EU a aspon v CZ jsou bud nesmyslne prisne nebo naopak umoznuji sracky ktere se tu driv zakazaly.

Co je spatneho na narodnich normach a narodni produkci ?

Proto ze se dva produkty jmenuji podobne prece neznamena ze jeden z nich se musi prejmenovat, to je prost epicovina. Kdyz to doted nevadilo z hlediska Trademarku, proc to vadi najednou s prichodem EU ?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Já vím, že ne:-) Stěžoval sis ale, že názvy výrobků bývají zavádějící v porovnání s jejich složením (viz to Peklo na talíři) - z toho vedou dvě cesty: buď stanovit mnohem podrobnější normy (což je cesta do pekel), nebo tomu dát naopak naprosto volný průběh (což je taky cesta do pekel).

ITCHY: Pokud se ptáš, k čemu je vůbec nějaká norma na máslo, pak bych řekl, že historicky státy tradičně vyvinuly jakostní normy pro základní potravinářské výrobky. Zrovna u mlékárenských produktů to bylo IMO výhodné pro řekněme snadnou optimalizaci výrobků s vyšším podílem tuku:-) Z toho plynou normy pro to, co je plnotučné mléko, co je smetana či podmáslí a co je máslo. Rovněž bych si tipl, že to mělo co do činění se zemědělstvím a statistikou obecně. Každopádně je to něco, co předcházelo EHS - to pouze na roztříštěnou situaci reagovalo harmonizací...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BANSHEE: to je slovickareni,ta norma existuje na produkt oznaceny nejakym nazvem,prelozeno jedna se o normovani nazvu ,potazmo produktu
    nicmene si mi stale neodpovedel-k cemu je v praxi jednotna norma ktera stanovuje ze (narodni) nazev -maslo,butter,beurre jazyce musi znamenat vyrobek jehoz obsah tuku je min 82 procent....opakuji je mi jedno kdo to resi...otazka zustava,proc to resit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam