E2E4: méně efektivní je u nás, protože my dovolujeme tyto peníze takto čerpat.
debata "žádné daně jsou nejlepší" podle mě nemá význam - podle mě ani ty sám na to tak docela nevěříš, můžeme mít minimální stát, můžeme mít štíhlý stát s malým počtem úředníků, ale pokud bychom to scratchovali úplně, zaujmou to místo pravděpodobně daleko šílenější struktury, neobtěžující se žádnou dělbou moci či mechanismy kontroly (ano: mohli bychom na místě řady úředníků mít jakýsi korporátní "facebook", který by financoval svůj provoz obchodem s našimi osobními údaji - ale chceme to?)
no a pokud tedy nějaký stát máme, tak pochopitelně mi přijde efektivnější, než rozhodovat o těch penězích na jediné velké hromadě a svěřit to rozhodování jediné autoritě (byť diskutabilně volené), taková varianta, kdy se ta rizika trochu rozloží.
vezmi si, že obecní úroveň by stejně snadno mohla požadovat, aby se o žádných penězích nerozhodovalo v Praze: pochopitelně, euroskeptiků je nejvíce v Praze, protože cítí značné oslabení pozice tohohle lokálního centra (žijícího především úřednickými profesemi, co si budeme povídat)
mě přijde efektivnější, než plošný boj proti euroúředníkům spíš požadovat normální, navýsost demokratickou federalizaci Evropy - tedy eliminace nikým nevolených mezivládních či mimovládních institucí, a nahrazování demokratickými mechanismy.
uvedu jeden příklad za všechny - témata 90tých let, jako bylo zrušení vojenské služby (povedlo se skoro všude v EU) nebo legalizace konopí (tam nás nečekaně předběhly USA). tam se opakovaně argumentovalo, že takový krok nemůže jeden národní stát udělat jednostranně, bez ohledu na své okolí: no a od toho je právě EU, aby tyto věci, ke kterým existuje většinová politická vůle populace, mohly být prosazovány koordinovaně a aby padl zásadní arugment "ale mezinárodní smlouvy nás zavazují k něčemu jinému"
zajímavé je, že tyto staré mezinárodní smlouvy -často podepsané ještě za éry totality, které jsme právními nástupci - nikdo nějak plošně nekritizuje nebo nenapadá (tedy kromě Pirátů). Z mezinárodních smluv omezujících suverenitu je neustále démonizována pouze EU, která ale aspoň má demokratické zpětnovazební mechanismy, vzdáleně připomínající normální federální zákony a federální vládu.
naproti tomu jsme signatáři snad desítek mezinárodních úmluv, které přetrvávají od nás z doby bolševické diktatury a na Západě naopak i přes několik desítek volebních období: tyto mezinárodní úmluvy nejsou nijak pravidelně revidovány (snad jen pokud se jedná o jejich účelové přitvrzení). ale když by člověk chtěl změnit nějaký dílčí národní zákon, tak se dozví, že jsme ratifikovali tu a tu dohodu, a nemůžeme od ní přece odstoupit jednostranně.
takže proto EU - pokud od něčeho odstoupí "jednostranně" celá EU, tak už to má váhu, že ano....