• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    Sledujete také spřízněné kluby Domácí zprávy a komentáře, Zahraničněpolitické události? a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Debaty k news
    ---
    Novinky z EU:
    Integrace.cz
    EUObserver.com

Interaktivní mapa EU se základními informacemi o EU a jednotlivých členských státech

ANKETA

Aktuální téma Lisabonská smlouva
    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: Je blbost resit lokalni vydaje statu na urovni eu. Fakt blbost. Nereknu kdyby eu platila nakou transevropskou dalnici nebo tak neco..

To ze si neumime resit vydaje statu je samozrejme druha vec.

Tyhlety strukturalni fondy jen jednoho otravuji, ja bych to zakazala.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    LEXIK: Ano, přesně tak, jak se to dělá v každém jednotlivém státě:-)
    E2E4: O ničem takovém se tady ani nepsalo, ne?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: A co je to za nesmysl resit lokalni prazskou nebo ceskou vec na urovni eu? Nevidim vyhodu.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BANSHEE: To neni darce!! Je to jen jiny a mene efektivni system prerozdelovani dani, navic s neurcitym ucelem.
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    BANSHEE: Vinna EU je hlavně v tom, že nevyžaduje auditovanou 100% finanční návratnost každého dotovaného projektu max. do 5 let pod sankcí vrácení celé dotace, a která by měla být natvrdo požadována a přenesena do národních pravidel pro čerpání dotačních peněz....
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Pořád to jsou řádově miliardy eur ročně (čistá pozice ČR za minulý rok je +3,2 mld. EUR), které nám v podstatě darují daňoví poplatníci z jiných zemí. Nikdo nám neříká, na co přesně ty peníze máme využít - ty rámcové podmínky jsou celkem velkorysé. My sami si to vymyslíme, my sami si to vysoutěžíme, my sami si to zadministrujeme. Děláme to blbě, krademe. A vinna je EU??
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: jakou vyhodu ?

My posleme do Bruselu 50 miliard, oni nam poslou zpatky 125 miliard, k tmou je tak aspon 50% kofinancovani, takze vezmeme dalsich 125 miliard a jdem neco postavit, z toho vetsina je nejakej tunel a minimalne 0 30 % predrazeny, takze ve finale tech 80 mld co nam brusel posle je tak akorat na uplatky a zbytek stejne utratime ze svyho a jeste stavime picoviny.

Nekdo nam dava prikazy jam mame utratit nasich 170 mld a jeste nestavil system ktery ke kradezim primo vybizi a obvykle se k dotacim normalni clovek nedostane bez politickeho kryti.

(zkus si sehnat nejakou dotaci na cokoliv)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Příkladně to připojení na letiště a prodloužení metra určitě.

Prostě mi uniká ta logika. Někdo nám dává výhodu, my ji nedokážeme využít, a ještě se zlobíme na dárce. Shooting the messenger.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: Videl jsem silnici treti tridy v adrspachu.. Moc pekna, ale nevim cemu pomuze, kdyz tam jezdi par aut denne.. Stav silnic u nas je jinak tragedie (nase narodni), a EU v tom moc nepomohla..

Ty vis o nejakem infrastrukturnim projektu EU u nas ktery by byl k necemu? Miliardova podplacena zakazka na cisticku odpadnich vod v bubenci ?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: A ted sirekneme uprimne - kolik z tech zmrdo tunel projektu by se skutecne stavelo kdyby nebyly evropske dotace ?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Prachy, které jsou určené na výzkum a vývoj, nemůže spolknout betonová lobby a obráceně. Kolik peněz se z celkového rozpočtu vyčlení na výzkum a vývoj a kolik na infrastrukturní projekty určují v rozpočtu EU členské státy a EP. Co preferují členské státy ani nemusím vysvětlovat, že?

Ten stesk s tím metrem mi přijde mimo. Respektive štve nás to podobně, ale pořád mi připadá, že vinu kladeš nějakému anonymnímu Bruselu, čemuž nerozumím. Je tu balík peněz (a v tomhle případě je vcelku jedno, jestli je zdrojem EU nebo ČR jako celek) a magistrát hlavního města jej použije hloupě. Já bych byl naštvanej na magistrát - ty ne?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    XCHAOS: Shodneme, ale kolik tam skutecne jde penez ? Vetsinu toho spolkne betonova loby.

V praze nam EU proplati treba cst MEtra A - ok, metro je fajn, prodlouzeni do Motola by melo smysl kdyby pak poracovalo bud na Letiste, enbo kdyby existovalo nejake zeleznicni spojeni z letiste na metro.

Ani jedno z toho neni, takze to pomuze tem par lidem co teda budou bydlet ted an metru, stalo to sileny prachy a uzitek je z toho pocybny. a tak je to se vsim.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTAVA: počkej.. VŠECHNY infrastrukturní projekty jsou špatně, nebo jen cyklostezky? (protože Brusel samozřejmě daleko víc peněz přesměrovává do standardní většinové dopravní infrastruktury)

že největší smysl mají investice do vědy a výzkumu (tedy pokud jsou výsledky pak volně přístupné veřejnosti - ne pokud skončí patentované), to se samozřejmě shodneme.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Brusel nastavil cely system dotaci ktery je proste spatne, ve finale to neprinasi nic jineho nez spotrebu. Vsechny ty stavebni projekty, jako cyklostezku a podobne infrastrukturni projekty akorat postavis a dalsi pridanou hodnotu to moc negeneruje. Kolik by jsme mohli mit misto cykostezek treba investic do vedy, vyzkumu nebo takneceho uzitecneho ?

Tak zastavas vicemene proevropske postoje, tak jsem si dovolil te oslovit, muzu to klidne adresovat treba Barosovi :)

//Proc nekdo potrebuje na vyvoj kola 4 roky a sedm lidi ze ctyr zemi z prymyslu a akademicke sfery, jako WTF ? Dyt takovy skladaci kola uz existujou ja jedno videl v Praze. jinak ten obrazek vypada ze to kolo nebude moc stabilni ani prakticke. 7,5 Kf . si to hod na zada a bez s tim nekam (nedej boze to nes v tasce v ruce) a nejakech 13 litru za takovy kolo ? To ti reknu rovnou ze se to prodavat proste nebude. Ale tak mame dobrej pocit jakoz e spoustu EKO nesmyslu z Bruselu.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Proč mně pořád nutíš do role ďáblova advokáta? Jak na to koukám, je to projekt za 1,5 mil. EUR, doba trvání čtyři roky, sedm účastníků ze čtyř zemí, a to z průmyslu i z akademické sféry. Ten projekt má i výsledek, k němuž měl směřovat. Mně to neuráží, sorry.

Cikánskej boxer je věc jiná. Sice v tom článku není ani slovo o evropské dotaci, ale předpokládám, že tam byla. Každopádně je to klasická prasárna, kterých je v Česku přehršel. Fakt ale po mně chceš, abych z toho vinil "Brusel"?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    A co treba ten cikanskej boxer ? Na to mi nic nereknes ?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: promin ale i pri tvem neekonomickem vzdelani ti je asi jasny ze na vyvoj kola nepotrebujes 44 milionu. A co ostatni vyrobci skladacixh kol na trhu ? Ty tech 44 mio zaplatili ze svyho, proste picovina na Ntou.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Nejenom EU, že ano.

Tak mně zase přijde přepjatý pohoršovat se nad tím, že zrovna tohle je nějaká ultrapičovina...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Mno to je pekny relativizovani - je to picovina ale to nevadi protoze EU podporuje jeste veci picoviny ;-)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    LONESTAR: Chtěl jsem napsat, že to je hoax, protože nemůžu objevit toho v článku zmiňovaného Ondřeje Micku:-) Ale ten projekt je real, koukám - http://cordis.europa.eu/projects/rcn/94358_en.html

Ale zase takový bizár mi to nepřijde. IMO je řada výzkumných grantů mnohem podivnějších...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Radnice dala miliony na tělocvičnu romského boxera, trénují v ní jiní - 5plus2.cz
    http://praha.5plus2.cz/boxer-bez-telocvicny-05c-/prahar.aspx?c=A140519_180922_ppd-prahar_p2vja

Krasny priklad toho k ceu slouzi evropske dotace, doporucuji precist cely. Myslimz e tenhle priklad to dokumentuje uplne krasne - pod hlavickou neceho se ukrane a zabije enco co skutecne fungovalo aby se nejaky politik pkne napakoval. vse je jiste naprosto legalni a v souladu s predpisy EeUuuuu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam