SCHWEPZ: Já myslím, že o Číně si nikdo iluze nedělá a ani vyjednavači z Evropské komise v tomto ohledu naivní nejsou. Popravdě mi není jasné to pobouření, které jsem ohledně té dohody v některých kruzích zaznamenal. V první řadě je nutné vědět, že takovou dohodu o investicích s Čínou mají všechny stávající členské státy EU a tato unijní dohoda je má nahradit. A pokud chceme investovat v Číně a chceme čínské investice v Evropě (což, světe, div se!) chceme, je taková dohoda nutnou věcí. Bylo by tedy pokrytecké se tvářit, že EU najednou dělá špinavý deal. Navíc je zřejmé, že Unie má při vyjednávání přeci jen silnější pozici a dokáže si vynutit více ústupků, než by dokázalo, řekněme, samotné Česko.
Ano, Čína samozřejmě může podmínky dohody porušit. Čína je v tomhle nejistý partner, ale to jaksi není žádná změna oproti současné situaci. Nová dohoda aspoň poskytuje lepší mechanismy pro řešení takových situací a smluvní stranou dovolávající se porušení smlouvy nebude jeden bezvýznamný evropský stát, ale celá Unie. Je to 100% záruka? Ne, není - ale je to nejspíš lepší než současný stav.
A konečně bych rád podotkl, že ta smlouva ještě uzavřena nebyla (i když to z tisku možná vypadá jinak). Je to "agreement in principle". To znamená, že skončila jednání a teď se musí vypracovat čisté, revidované znění, překlady, dát znění smlouvy k posouzení členským státům a poté ji musí schválit na evropské straně Rada i Evropský parlament.