NJAL: Duvod, proc se zmenilo vazeni hlasu pri hlasovani kvalifikovanou vetsinou byl problem vahy statu jako CR (stredne velkych), ne Polska, a taky problem tzv. blokacni mensiny. Podle Nice by k prijeti navrhu stacilo, aby se domluvili 3 ze 4 nejvetsich statu EU (tedy Francie, Nemecko, Italie, UK, dnes jen prvni tri hypoteticky). Stredni staty netreba brat v uvahu. A naopak k blokaci navrhu stacil pouze jeden z nich. Takze i kdyby to vsichni chteli a Francie ne, neni nic. Podle Lisabonu bylo stanoveno pravidlo 60 % statu reprezentujicich alespon 60 % populace. Tim padem neni mozne, aby navrh na silu prosadili tri nejvetsi staty a ani neni mozne, aby to jeden z nich blokoval. Minimalni blokacni mensina je ted tusim 4 staty a ne 1 jako za Nice.
Samozrejme ta reforma byla nutna i z jinych duvodu, treba proto, ze dohadovat se mezi 14 je podstatne snazsi nez mezi 24. Nebo ten EP, kterej proste neni nafukovaci a dle Nice by rostl a rostl. Nebo to, ze dlouhodobe nebylo zohledneni, ze Nizocemi ma vyrazne vic obyvatel nez Belgie, ale ma stejne hlasu/poslancu atd. Nektera pravidla byla formalizovana jako treba jak vystoupit (slavny clanek 50 a 51).
To, ze se nektere veci presunuli do hlasovani kvalifikovanou vetsinou je politicke rozhodnuti a pro nas spis vyhoda (viz vyse). Ono se beztak na silu nic neprijima, ale nebyt blokovan hovadama jako Orban nebo PiS je imho vyhoda. Nebo bys chtel, aby mel Babis veto na vsechno? CR je beztak jendim z nejkonformnejsich clenu, takze to je ciste akademicka debata. Hlasujem s naprostum stredem a proti nejsme temer nikdy. Vlastni evropskou politiku kvuli nasim debilnim anti-EU vladam nemame a nedelame a po techhle volbach se to bohuzel opet nezmeni. Jinak nejvetsi kverulanti jsou Nizozemci, Finove, Rakusaci a Svedove. Paradoxne to ani nebyli Britove.
Ja bych naopak rekl, ze je mozna cas na nejakou novou smlouvu, ktera by vyresila nektere veci, co podle Lisabonu nejdou. Treba tu armadu (at tak ci onak), zahranicni politiku (rozpustit nebo sjednotit) apod. Zahlid jsem konecne seriozni hlasy volajici po sjednoceni dani v nejake podobe, coz by bylo super, treba tech neprimych. Kdyz se podivam jak ceske vlady pouzivaji pravomoce, na ktere nejsou pravidla z EU, tak to at to radsi odevzdaji komplet cele, protoze to je fakt peklo.