• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    GIANT: No, ono zas mluvit na nyxu o soukromi se da taky jenom v uvozovkach, ovsem to o tech internetech plati tak nejak obecne ;)

    Pokud jde o prodej dat, dokazu si predstavit, ze za nektere udaje z nyxu by se platit dalo, na druhou stranu, seznam navstivenych a sledovanych diskusi zas tak hodnotny zdroj nebude, pratele jsou moc nekompletni na to, aby se s tim dalo neco rozume resit a paleckovani prispevku je celkem bezcenne, protoze se (narozdil od likovani stranek a skupin na FB) neda strojove zpracovat (maximalne tak v kterych diskusich paleckuju nejvic, kdo dostava kolik palecku a podobne, ale tyhle informace jsou podle me celkem k nicemu).

    Druha vec je, ze to ze by se temihle informacemi obchodovat dalo jeste neznamena, ze se tak deje. V pripade facebooku to ale vypada, ze se tak opravdu deje :)
    GIANT
    GIANT --- ---
    S_TEJK: ano jiste, dik za objasneni, podnetna diskuze :-)

    tak mozna by si to nyx tady mohl precist a trochu se k tomu vyjadrit.
    jinak davam fb rok, maximalne dva ;-D ba ne, lidi rozum nedostanou, prijde jina este vetsi blbost
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    Debilních uživatelů bylo a bude vždycky dost. Neznalost neomlouvá. Proč to ale řešíme? Protože ta neznalost nějak přerůstá meze všeho a FB z lidí udělal očipované otevřené studnice svým přístupem.

    Je opravdu jenom volba každého, zda do toho jde, ale lidé by měli znát nejen výhody, ale i ta rizika. Rizika nikoho nezajímají :c(
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    GIANT: Tak tak, přesně to soukromí se mi tady na NYXu líbí a jelikož funguji jako tři osoby, které spojují čtyři ajpiny a tři kompy, ve kterých krom filmů, hudby, fotek a nějakých manuálů jak stavět dům neshledávám nic závadného... Tedy horší je to už pro firmu, pro kterou pracuji, ale to je zádrhel, se kterým už holt musí firma počítat.
    Moje firma záměrně stopla Facebook všude krom marketingu a asi IT :c))
    GIANT
    GIANT --- ---
    RUDOLF: to jo, ale co s takovejma informacema o relativne neznamejch lidech, krome jejich mailu.
    vsichni to moc hrotite nejak. u toho fb je to jasny, tam vetsina lidi da projistotu svoje jmeno, aby se ty boti moc nenadreli, nebo jak se ty data vlastne tahaj a organizujou :-)
    mate snad nekdo dojem, ze ma nyx nejakej vetsi zajem v prodeji dat, nebo spolupraci pri nejaky buzeraci lidi? tim reaguju na zajimavy prispevky S_TEJKa z kterejch jsem se zatim teda nedozvedel nic, krome toho, ze sme vpodstate vsichni kreteni, ktery nicemu nerozumi
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    nyx.cz je solidní databáze, mně by celkem zajímalo nějaké vztahy. Kdo je nejčastěji repostován, kdo nejvíc palečkovám nahorů či dolů, kým apod. celkem zajímavá struktura informací tu musí být..
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    BINARY_PARANOIC: Výborné! Srdce zaplesalo. Konečně něco rozumného co má hlavu i patu.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    "to je asi jako rozdíl mezi šukáním a čtením si o tom"

    neznám okolnosti, ale tohle je dobrý:))))
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    XCHAOS: k tomu banu v marxově auditku - trochu sebereflexe nejdřív:
    přijdeš tam s tím že marx je pasé, protože se změnili výrobní podmínky - je ti řečeno, že tohle je jen část marxe. Vytáhneš popperovu otevřenou společnost, což asi mělo být něco jako eso v rukávu, ale tím opět doložíš vlastní neznalosti a trváš si opět na svém že marx je pasé: (viz. např. a jen pro ilustraci: http://www.springerlink.com/content/m1t0912132333j7q/ : Even if one accepts Popper's critique of Marx, most of Marx's economics remain immune from this criticism.).

    Já osobně vidím problém jinde - nastavení úrovně diskuze na odbornou značí pro různé lidi zcela odlišné věci: tj. tvé "prostě si myslím, že jsem jeden z lidí, co o tom něco vědí (marx), a nebylo fér, že mi tam zabanovali." - je zcela tvá evidentní nepochopení že ses choval arogantní a hloupě - a mluvíš tam s lidmi, kteří o marxovy taky něco vědí ale narozdíl od tebe to mají podložené četbou marxe a né výcuců, zjednodušení apod. (to je asi jako rozdíl mezi šukáním a čtením si o tom). Zabanovat tě za to že jsi v pár příspěvcíh hodil do koše marxe je zcela adekvátní, jak se do lesa volá..
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Já myslím, že se hlavně ten internet moc řeší. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: dobře, ale tak prostě používej poštu na NYXu pouze k předání informace o informaci - když někoho neseženeš jinde, tak mu můžeš přes NYX třeba připomenout, že si mu poslal mail... toto je docela neutrální (pokud nechceš utajit samotný fakt své komunikace s někým...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JINDRICH: ehm, zatím jsem si na e-zine přidal ikonky z gravatar.com a přidal možnost ratingu článků komentářů: http://teckacz.cz/1065 - to ale nevím, jestli je zrovna výhra :-) víceméně nemám moc vymyšlené, jak mezi jednotlivými nody předávat právě třeba ten rating (nebo i informace o počtech shlédnutí něčeho, apod. ) - pochopitelně by to vyžadovalo nejdřív vytvořit nějaký systém důvěry mezi těmi nody.

    na druhou stranu - když může fungovat jabber, kde má každý svůj contactlist který jde napříč všemi nody, tak musí existovat i podobné řešení pro webovou sociální síť. není to nemožné - je jenom snadné hned na začátku udělat nějaké zásadní chybu v celé koncepci :-)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    S_TEJK: ale s tou bezpečností si nedělám iluze a souhlasim s tebou...
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TEKKIT: s tou první poznámkou jsem to myslel tak že nadáváš jak je NYX na píču, ale přes to tě tady poměrně často vídám...přijde mi že je v tom rozpor

    ...mě se myšlenka Facebooku nelíbí a tak tam nemám profil a nechodim tam (neni kam:))....a ne že tam lezu a říkám jim že to maj pěkně na píču...

    Facebook je mi od srdce ukradenej:)))
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    S_TEJK: chápu....mno asi že jsem ho nikdy nikde nedostal tak se do toho neumim vžít, jak se to člověka dotkne....

    ...jsem ale přesvědčen že bych nevyráběl žádný sprostý fake stránky (imho tim jen ukážeš že jsi ublíženej)...kdybych si myslel že jsem měl pravdu a bylo to neoprávněný, tak bycj si asi řekl že "to jsou čůráci" a vysral bych se na ně...a už tam nechodil

    necpu se nikam kde mě nechtěj....
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    XCHAOS: já jsem se jen ptal proč "byl NYX zmrdstvo ...." a odpovědí mi byl odkaz na zmršenou úvodní stránku kterou podle mě spáchal v afektu někdo uraženej že dostal BAN....tak jsem se ptal jestli to má bejt všechno...

    ...nechci jitřit emoce...fakt mě to zajímalo, nic víc
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    XCHAOS: hele jak to vypadá s tou tvou decentralizovanou P2P alternativou? pokrocil jsi uz? zacals?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TEKKIT: no pokud člověk dostane ban, tak je vhodným krokem zažádat si o založení vlastního klubu na blízce příbuzné téma. ve skutečnosti, stát se moderátorem hodně navštěvovaného klubu ale vůbec není samozřejmé a automatické (tímto gratuluji majiteli tohoto klubu, že se mu to povedlo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: nezabezpečená komunikace je zrovna to, co mají NYX i FB společné. já obecně tedy na žádné online síti neorganizuju prodej drog ani pumové útoky, takže _zas tak moc_ neřeším, kdo to vidí nebo nevidí... ale dokázal bych si možná představit situace, kdy bych https mohl vyžadovat, budiž.

    ale samozřejmě před tím, než bych vůbec řešil, zda někdo po cestě může číst obsah mojí komunikace se serverem, nebo přečíst moje heslo nebo tak něco, bych samozřejmě řešil, kdo všechno má administrátorská práva k serveru, databázi, zálohám, apod. - to se v současné době můžu jen domýšlet, a samozřejmě žádnou NDA dohodu o zachování mého soukromí mi nikdo nepodepsal, apod. - takže víceméně automaticky pokládám veškeré informace, co na NYX napíšu, za v podstatě zcela veřejné. ani v soukromé poště neřeším popravdě nic moc soukromého - když chci s někým komunikovat soukromě, tak použiju jabber (provozuju sice vlastní jabber sever, ale tam zatím taky nemám instalované SSL, víceméně z lennosti si to nastudovat)

    myslím, že svoje obecné nadávání nemáš podložené hloubkovou analýzou celkové bezpečnostní situace uživatele, který sedí u PC (nejspíš s windows), je připojený k internetu (dost možná přes nezabezpečené 5 Ghz 802.11a - protože zapnutí účinného šifrování providerům snižuje propustnost sítě) - a má tak jako tak poštu uloženou na nějakém freemailu (gmail, seznam email) a používá ICQ:

    v bezpečnostní situaci takovéto lamy prostě už FB ani NYX nic dalšího zhoršit nemůžou - protože prostě na té situaci takového uživatele není zabezpečeného lautr nic. takže nakonec se stejně celý problém zužuje na otázku šikany, cenzury, nevyžádaného mazání informací, apod. - to je to, co se pro mě u _veřejného_ média počítá. a tady na NYXu hrozí maximálně čelní střet s blbcem-moderátorem - zatímco na FB hrozí čelní střet s celým kryptickým systémem, který ovládá bůhvíjaká zahraniční šedá eminence.

    v podstatě se ale přiznávám, že více než otázka totálního soukromí a zabezpečení mě zajímá otázka ovládnutí mediálního prostoru a instalace mechanismů, které víceméně znemožňují plošnou cenzuru. a zde vidím FB jako past, která tomuto má zabránit.

    co se ochrany soukromí týče, tak se jako poskytovatel internetu a dlouholetý linuxák musím přiznat, že:

    - nebylo by vůbec jednoduché zjistit, zda mám nebo nemám vyhackovaný (či zavirovaný, kdyby to byly wokna) systém, a zda na něm nemám instalovaný třeba keyboard sniffer

    - nebyl bych asi schopen detekovat, kdybych měl na počítači podvržený kernel, ve kterém je backdoor umožňující vzdálené čtení disku

    - není jednoduché zjistit, zda obsah serveru nebyl okopírován nějakým hackerem (pokud hacker nesmazal nic, kromě všech stop po sobě).

    víceméně: pokud sedím u počítače připojeném k Internetu, tak nemám soukromí. soukromí je výrazně offline záležitost. ano, Internet umožňuje hrát i sofistikované bezpečnostní hry - viz např. autentifikace příkazů zadaných přes homebanking pomocí SMS - ale pořád jsou to jen bezpečnostní hry. kyberprostor je sám o sobě prostorem věčné a neomezené hry, a nemá smysl po něm vyžadovat atributy, kterých je v něm daleko těžší dosáhnout, než mimo něj: stejně, jako marné bojovat proti kopírování informací, tak je marné bojovat i za absolutní soukromí: protože stejný princip, který znemožňuje bránit kopírování, znemožňuje i zaručenou ochranu soukromí.

    je samozřejmě dobré s tím počítat, když si člověk sedne k Internetu. je to především prostor stavěný pro zábavu a poučení: není to prostor, kde by šlo jakkoliv dokonale zaručit soukromí.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    S_TEJK: jak jako? já to nechápu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam