• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    Pro lidi, kteří nemají facebook:)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AUSSIE: ano, to tahání hesla k e-mailu, to mě taky kdysi dostalo :) je fakt, že jsem to přešel velkorysým mlčením, protože to nebylo povinné. ale faktem je, že spousta koncových uživatelů podle mě příliš nerozlišuje, jestli zadávají heslo do lokálně instalované aplikace, na web skutečného provozovatele služby, nebo na web třetí strany - a právě z toho FB těží.

    v reálném světě by asi lidi letadlovou hru (např. s penězi) rozeznali rychle - ale je zvláštní, že když jde o "sociální letadlovou hru", tak většinová společnost trpí podivuhodnou absencí představivosti.
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    Ten debilní facebook po mě chce, abych aktualizoval e-mailovou adresu, kterou jsem se pár vteřin předtím přihlásil, co to je zase za opičárnu? Zřejmě mu nestačí, že vytrvale ignoruju jeho velkorysou nabídku najít přátele podle kontaktů ve svém mailovém adresáři, k níž potřebuje maličkost - heslo k mailu a to mu nikdy nedám.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Byl jsem do teto diskuse pozvan, protoze nemam rad ten web. Ale ja se o nem ani nechci bavit, takze diky a cau.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    XCHAOS: Pokud ses za 15 let "kyberexistence" nenaučil zálohovat svá data na důvěryhodná místa, pak máš ještě dlouhou cestu před sebou !

    Vyvstává otázka... O jaká data jsi tedy přišel? Odkazy na ten slavný internet? Vlastní názory? ...

    Nechci do tebe rejt, ale poněkolikáté dokolečka od tebe slyším, jak jsi dotčen, že jsi přišel o data, která jsi (jak 4PTO níže zmiňuje) sám FB poskytnul k dispozici a nezazálohoval si je. Nejsi spíš tak trošku nasranej sám na sebe ??
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WASIL: tohle je trochu jiný typ debaty ... rozhodně tu myslím nikdo nepochybuje o tom, že FB rozhodně JE možný... o tom to fakt není :-)
    WASIL
    WASIL --- ---
    ja myslim ze na konci 19. stoleti se vedla seriozni debata o tom, ze neni mozne prekrocit rychlost 100km/h pac pak by lidem ulitnul veskery vzduch a nemohli by tak dychat ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FANAE: o to tady vůbec nejde: podstatné je, že moje informace jsou ty, o kterých já sám rozhodnu, jestli je smažu, ponechám, nebo třeba vytvořím archivní kopii.

    většina kritiků se zaměřuje na ten bod, že FB (teoreticky) neumožňuje informaci smazat. jako budiž, pro někoho to může být problém.. ale já řeším opačný problém: za 15 let mé online existence a možná už 25 různých forem "kyberexistence" jsem dospěl k tomu, že uchovat kontinuitu nějaké informace nacházející v kyberprostoru vůbec není jednoduché - vzhledem k neustálým změnám použitých médií a platforem (toto by vydalo na samostatný esej, ale je to taky důležité téma).

    FB vám vaše informace bez varování nebo podání informace klidně smaže: toto je málo zdůrazňováno, ale já prostě nechci, aby data která sdílím s přáteli, mohl někdo na základě vlastního uvážení kdykoliv smazat ! to je skoro horší, než že je já nemůžu smazat.

    a dále: FB neumožňuje nějak jednoduše si vyzálohovat uploadnuté informace někam jinam. to tak vzhledem k mým historickým zkušenostem s informačními technologiemi, tak i vzhledem k předchozí poznámce o tom, že vám FB kdykoliv cokoliv smaže, nevidím jako zrovna malý problém: online aktivita je práce jako každá jiná práce, má svoji hodnotu, a mít k dispozici zálohu své práce má vždycky význam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BINARY_PARANOIC: já souhlasím s tou drobnou vyjímkou, že jsem z hlediska obecného doporučení teorie her použil strategii "půjčka za oplátku" - a dal FB na začátku svojí důvěru. FB ji zradil. A i kdy nejsložitější simulace pokládají za evolučně nejživotaschopnější ty systémy, u kterých část účastníků hry poskytuje jednu "půjčku za oplátku" a část dvě (dát 0 šancí nebo více než dvě je jasně neživotaschopné) - tak já nevím, proč bych zrovna já a zrovna v tomhle případě měl ty šance poskytovat dvě :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Facebook byl sám zažalován. Lamebookem | Tyinternety.cz
    http://www.tyinternety.cz/novinky/facebook-byl-sam-zazalovan-lamebookem-2031
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    FANAE: to netvrdím :) Ale ta možnost tam je, nejen ze strany FB „zaměstnanců“, ale i „uživatelů“.
    FANAE
    FANAE --- ---
    BINARY_PARANOIC: Jojo, jsem stredobod vesmiru, takze moje informace jsou nejdulezitejsi a urcite nad kazdym mym postem stoji 10 zamestnancu FB a premysli jak ho zneuzit :)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    4PTO: to myslím všichni chápeme :) A proto asi také na FB (od začátku/již) nejsme. Ale problémem je, že se FB tváří docela jinak – jako takový nějaký „fajn pokec“ s přáteli, co jsme dlouho neviděli, jako takový osobní deníček, kde si můžeme postesknout a naši nejlepší přátelé nás pohladí po duši, jako bezva možnost, jak ukázat fotky z výletu i známým atd. A běžný uživatel internetu (nebo mladší, méně zkušený uživatel) již nevidí to za „tím“. Nevidí, že to s těmi nejlepšími přáteli nebude tak jednoduché, že informace, které přeci jen napsal do pošty kamáradovi může dost dobře někdo zneužít, že jisté odvážnější fotky které přeci měl vidět jen můj Honzík, najednou kolují po celém tom internetu atd. atd. :) Prostě je to takový hodný strýček, co ti nabízí bonbón a sladkosti a je hrozně fájn a všemu rozumí a za pár týdnů uživatel/ka zděšeně zjišťuje, že má strýčkův frňák pod kalhotkami :)

    A tady vidím to největší nebezpečí – že prostě leze do soukromí (a narušuje sociální vztahy) lidem, které ani nenapadlo, že by se tak mohlo stát. Kdo z „vyspělejších“ uživatelů sdílí po FB citlivé informace a pak jsou proti němu zneužity, tak je prostě tupec, to je zřejmé. :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    4PTO: na druhou stranu, vetsina lidi pocita s tim, ze kdyz neco smaze, je to pryc, stejne tak si spousta lidi mysli, ze kdyz zrusi ucet, ze veskere udaje o nem budou smazany, obzvlast kdyz nase zakony ukladaji povinnost odstranit na pozadani veskere osobni udaje. Facebook tohle nedela, jen se tak tvari.

    Ale co je ze vseho nejhorsi je jejich api, pseudodokumentace a takzvane knihony, sdk a jine sragory co maji k pouzitelnosti asi tak blizko, jako studena fuze a prace s nimi pripomina samanismus a vesteni z kosti. Blil bych az za roh!
    4PTO
    4PTO --- ---
    na obhajobu FB přece musíte uznat, že FB nemá co mu sami nedáte. A když mu to dáváte, počítate s tím, že je to jejich server a po tom co mu data dáte, tak jsou to jejich data... tečka....dotčenost není na místě,,,prostě to tak JE. A komu se to nelíbí tak si stejně jako my ostatní FB nezaloží.. wtf
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    XCHAOS: No tak ti zrušili účet na FB. Poslechli jsme si o tom šestkrát... Osobně si myslím, že bys měl být poučen a ne pořád ještě dotčen :c(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: já něco chystám... ale to je fakt na dýl, a tady by to bylo offtopic.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: především se asi ptejme, jak zastavit Jakuba Patočku. Je to typický "technolog moci" a jeho články jsou v podstatě bláboly...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NYX: no tak prosímtě začni u sebe, a povol přístup na NYX pouze přes https:// :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JINDRICH: přesně: když už nemůžu mít kontrolu nad tím, zda někdo odposlouchává danou informaci, tak se snažím hlídat aspoň to, aby "mě" nemohl nikdo vymazat (jinými slovy - když už se smířím s tím, že jsem pozorován, tak aspoň usiluju o to, abych nebyl "zabit")

    jednou z vlastností informace je i to, že nikdy nejsme schopni zjistit, zda si někdo nevytvořil pro sebe svojí kopii - jsme max. schopni použít watermarking a při komunikaci více paralelními kanály zpětně analyzovat, který kanál byl kompromitován - toto ovšem přepodkládá 1 ) určitou masovost naší komunikace 2) to, že narušitel bude natolik hloupý, že použije informaci, kterou získá, "i s chlupama", a my budeme schopni zjistit, který kanál byl kompromitován ... v podstatě běžný uživatel, jehož full time job není analyzovat bezpečí různých komnikačních kanálů, se k bodu 2) většinou dostane až ve chvíli, kdy je pro něj pozdě.... např. pro mě bylo pozdě už v momentě zrušení mého účtu na FB, dá se říct... nevím "kdo", "proč", "za kolik", "jestli příště taky", apod.
    NYX
    NYX --- ---
    XCHAOS: pokud bude jezdit tankem kazdy, nebude prave tvuj tank napadny :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUDOLF: myslím, že klíč k utajení nebude ani tak v šifrování, jako spíše 1) ve skrytí identity komunikujících stran 2) v kreativním routingu, který budoucím P2P komunikačním layerům umožní vyhýbat se potenciálním místům odposlechů, kryptoanalýzy, nebo prostě man in the middle útoků všeho druhu.

    přijde mi, že řešením není snažit se jezdit po ulici "v tanku" s co nejsilnějším pancířem (šifrování) - ale řešením je spíše jet jinudy (někudy, kde se nestřílí) a hlavně utajit samotnou skutečnost, že vůbec někam jedu (a případně pokud jedu, tak utajit, že jsem to já)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam