• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    IF_
    IF_ --- ---
    LOVETHIEF: No fuj:/ Co zkusit ukecat nejakyho reznika na zbytky?
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    LOVETHIEF: podle wiki je Holandsko země, kde aujeszkyho choroba v domácích chovech je (http://cs.wikipedia.org/wiki/Aujeszkyho_choroba - ale může to být stará informace), což znamená, že proti ní domácí chovy můžou očkovat (ale nemusí - země prohlášené za aujeszkyho choroby prosté očkovat nesmí), ale taky že maso může být velmi snadno infikované, takže bych nepřevařeným vepřovým určitě nekrmila.

    Jinak o cenách za maso v cizině mi ani nemluv - Izraelci vůbec něco jako maso pro psy neznaj a obecně je tady maso dost drahé, takže i ti moji pidi psi tu prožerou majland.
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    TATEREZA: jo, omlouvam se, v Holandsku jsem
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    LOVETHIEF: a kde jsi? asi v zahranici, co..ja kupuju normalne v masnach nebo ve velkym v globusu...
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    ZMYJKA: to je zajimavy, jak jsem byla omrknout mistni pet shop (mimochodem, nechutne drahej - kilovy stangle tu meli od 3,50 az do 5,80 Euro, pidi vanicku s ctyrma kurecima krkama za 1,10 a podobny dardy. Tim me teda vubec nepotesili, takhle by to teda neslo.), tak zjistila, ze veprovy maso tu proste pro psy nevedou vubec. Asi tu proti ty nemoci neockujou...? Buhvi.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TATEREZA, LOVETHIEF: problém vepřového je, že aujeszkyho choroba není na člověka přenosná, tudíž ani maso v "lidské kvalitě" se na ni netestuje. A ano, ČR je oficiálně zemí, kde tahle choroba v domácích chovech není (takže se proti ní v domácích chovech ani neočkuje), zato je ale hojně rozšířena mezi divokými prasaty (a tu a tam na ni umře nějaký lovecký pes) a může se do domácího chovu snadno zavléct (stává se) - a vzhledem k tomu, že se jedná o chorobu stoprocentně smrtelnou (a přemrazení ji nezničí), tak osobně nevařené vepřové nedávám, i když je šance nákazy nízká - zas tak kvalitní maso to není, abych riskovala - a jednou za čas vařené maso psiskům nezaškodí, když nějak přijdu k nějakému tomu praseti.
    SNELA
    SNELA --- ---
    CYRILA: už je to dva roky, takže si moc nepamatuju, ale minimálně do půlky březosti jsme krmili stejně, jen jsem se snažili aby to měla co nejpestřejší, pak jsme mírně začali přídávat množství žrádla, ale spis tak nějak odhadem. Víceméně jsme nepřidávali nic extra jen kyselinu listovou na začátku březosti, jinak standartně co potřebovala. Hned po porodu dostala kalcium citrát (měla 10 štěnat a báli jsme se odvápnění), ale jinak nijak zvlášt jinej režim :)
    CYRILA
    CYRILA --- ---
    Ahoj, máte někdo zkušenost s krmením březí a kojící feny barfem? jak moc zvýšit dávku, případně jestli něco speciálně přidávat a kdy.... jsme na barfu necelý půl rok a stále vychytáváme. díky
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Na nástěnce je nějaký úvod do barfu, tam určitě všechno najdeš. Myslím si, že sama brzy zjistíš, že není třeba to moc hrotit. Já dělím štangle masa na 5 dávek, od oka. Když jsem to zkušebně vážila, tak to cca odpovídá 200g. Když jednou dostane méně a podruhé více, vyváží se to a nic se psovi nestane. Kosti dávám poměrně málo, dostávají občas kuřecí křídla (ty by ze začátku mohly být pro 6 a 9 kg psy akorát), jinak kupuji mleté maso, které je namleto i s kostmi. A samozřejmě celé ryby. Když má pes tvrdou stolici, dám něco bez kostí. Občas dostane např. vepřovou kost, ale po tom mívá fakt tvrďáky, takže spíše výjimečně. Zeleninu dávám každý den, většinou listovou zeleninu, mrkev, okurku, ředkve, rajčata. Z ovoce nejčastěji jablka, ale klidně cokoli co je doma - banány, broskve, hrušky,... všechno namleté. Někdy přílohu nedostanou, o to víc jí dostanou příště. Vejce, tvaroh, jogurt, sýr.

    Většinou dáváme maso studenější, než je pokojová teplota a nic špatného jsem nevypozorovala, takže těžko říct.
    Vepřové dáváme a v pohodě.
    Polévková lžíce se mi zdá opravdu málo, já to házím od oka, zeleninu jsem nevážila nikdy. Většinou tak 1/4 až 1/3 tvoří zelenina.

    Na nějaké tabulky si nehrajeme, nemám pocit, že by to bylo špatně. Psi jsou v pohodě, když zhubnou, přidám jídla, když ztloustnou, trošku uberu. Plus občas nějaký vitamín - roboran, předtím jsem dávala micromineral.
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    LOVETHIEF: pokojovou teplotu ja mocn nedodrzuju, ale mozna u citlivejsich nebo nemocnejch psu. respektive kdyz rozmrazuju, tak jo, kdyz davam cerstvy maso z masny, tak ne. veprovy je tucnejsi, takze muze zpusobit prujem, ale kdyz to spravne vyvazis kostma ci jinejma protiprujmovejma vecma, tak nevidim problem. lidi se bojej tech ruznejch nemoci, ale maso v lidsky kvalite ja neresim. pokud bych se presto bala, tak premrazim. zeleninu davam kazdej den, kdyby hlavni a jedina slozka stravy byla maso, tak psovi chybi hromada vitaminu a bude mit naopak prebytek napr. bilkovin...ja davam zeleninu denne. nakrajenou na maly kousky nebo nastrouhanou, protoze se to lip travi, naopak maso nikdy neporcuju.

    a s tou kosti, ja bych k veceri jenom kost nedala, ale asi to bude vpohode. jen bych mozna zaradila kosti casteji, nez jednou tydne. napriklad krmit skelety nebo prdelkama, tam mas maso i kosti a kilo koupis za 15,-. kdyz uz krmim svalovinou ci vnitrnostma, tak mam v mraznicce pytel veprovych a hovezich kosti na kterejch jsou zbytky masa a nebo praseci nozku...
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    Taky mi rikala, ze zeleninu jenom dvakrat, maximalne trikrat tydne a to jenom polevkovou lzici. To se mi taky nak nepozdava. Ja ted holkam zeleninu davam kazdej den, pridavam jim ho do v pare chvili varenyho masa. Dycky nastouham mrkev nebo okurku. Nebo nakrajim papriku nebo listy ruznyho salatu.
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    ZMYJKA: ja zatim budu vybirat jenom min tucny veci, ted jdu do mistniho zverimexu, kde vim, ze maji mrazak. A omrknut, co maj v nabidce.
    Mam zatim tri dotazy. Vazne je dulezity, aby to maso melo pokojovou teplotu?
    A jak veliky kosti pro deviti a sesti kilovyho psa mam davat? Vypocitala jsem, ze krmny davky jsou cca 270 a 180 gramu, cili pokud bych jednou za tyden (staci to takhle?) dala k veceri masitou kost, ma mit tech 140 a 90 gramu?
    Chovatelka tvrdila, ze veprovy v ZADNYM PRIPADE, ze to je pro psy nebezpecny, ja se ale docetla, ze uz to neni tak uplne pravda. V tom pripade ale jaky kosti teda konkretne?
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    LOVETHIEF: akorát buď opatrná, z některej věcí se podělat můžou, třeba z vemínek :)
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    Na vikend jsme byli i chovatelky, od ktery mame Cookie. Kdyz krmila svoji smecku, moje holky u toho samozrejme cumakovaly. Pri posledni navsteve se nad barfem ofrnovaly, ale tentokrat se mohly utlouct po smradlavy smesi zelenych drstek, ryby, kone a hoveziho. Cekala jsem, ze nas do rana podelaj az na pudu, ale NIC! Jsou v pohode!! Vyfasli jsme kilovou stangli nejaky podobny smesi a ja jdu studovat jak a co a kolik. A hledat, kde budu nakupovat.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    TEMSTEAG: nech trochu povolit, aby to šlo porcovat, nasekej na vyhovující porce a dej to zpátky do mrazáku
    INXS
    INXS --- ---
    hele máme mrazáky
    TEMSTEAG
    TEMSTEAG --- ---
    Ahoj, mam hloupou otazku, jak skladujete cerstve maso? jde mi o to,ze s tim krmim kocku a dostavam rovnou mrazene maso,ale po rozmrazeni treba i do vecera v lednicce v uzavrene misce to je nechutne a druhy den i ona to odmita zrat. Diky
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    ZUZKAOU: vlak do stanice ironie ma zpozdeni a odjizdi z pateho nastupiste, ukoncete prosim nastup
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FREETEKK: cože? Ty hodláš argumentovat něčím, co si nečetl?

    A to si dělal ještě v době kdy si maso jedl a nebo to je důsledek nedostatku vitamínů B?
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    ZUZKAOU: je tady takova vyhledavaci stranka - google - a tam si muzes dohledat dukazy pokud je nutne potrebujes (coz ocividne ano), ale ja ti s tim pomuzu..

    https://www.google.cz/...amble&oq=dog+Bramble&aqs=chrome.1.57j0l3j62.4590j0&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    bohuzel jestli ho pani takhle opravdu krmila to asi vi jenom majitelka, takze bud ji muzes napsat nebo si udelat vylet do UK

    jinak ja jsem jenom prelouskal nadpis a dal jsem to necetl, protoze anglicky moc neumim a doufal jsem ze mi s tim nekdo pomuze.. takze jsem ani nic nehodnotil jestli sis racila vsimnout, neracila, dobre, mej se
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam