• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    Tak Vas vitam v klube o krmeni psov a maciek prirodzenou stravou. Ocenim tu rady pre zaciatocnikov, skusenosti, tipy a odkazy na predajcov, takisto odkazy na literaturu. Proste vsetko okolo danej temy.
    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HUDOUS_ML: To je teda taky otázka kvality granulí. Nám se poslední dobou seniorka občas vytento za gauč a já to kolikrát najdu až za pár dní, úplně vysušený :D To bych si spíš myslela, že hovna z přirozeného krmení smrdí, ony lidské taky dvakrát nevoní.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    FIFAJZ: navíc to granulové hovno poznáš po čuchu na x metrů - a řekla bych, že čím větší hnus, tím dál dosmrdí
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    Ja nevim, krmit suntem ala chappi ci darlink/celej zivot mit psa na skeletech - prast jak uhod, stejna prasarna vuci psovi. S tim, ze pokud budou ty skelety aspon s kousky masa, kuzi a zbytky drobu a pes se z toho nebude ucpavat (a napase se venku treba travou na zaludek), sice upim, ale porad mi to prijde mensi zlo nez ty chemicky srajdy obarveny a konzervovany.
    Zbytky z lidskyho jidla mi pak v tomhle porovnani prijdou jako nejmensi zlo, pokud clovek nepojida chilli nebo prilis koreneny jidla.
    Bily a suchy hovna by snad majiteli mely indikovat, ze neco neni v poradku, je pravda, ze to se po granclich nestane. :D to se hned pozna nekde na tabore, cim kdo krmi, jednomu nestaci tri pytliky, druhy nonsalantne i po 40 kg zvireti sebere bobek do jednoho. :)
    Jen dodatek este, dneska smecka povecerela zlehka ovareny pajsl (zasyrova se to blbe kraji), ktery kupuju z ceskyho zdroje, do toho kapusta najemno a zalito podmaslim. Nemam na to tabulky, kolik ceho a kdy, proste v prubehu mesice otocit x druhu masa/vnitrnosti.
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    MAR_TINA: jo, s tím souhlasím
    WESSNA: s tímhle ale ne, skelet je 100% masa (ve smyslu toho masa, co se dává do granulí, tzn. maso a další živočišný složky nebo jak to tam označujou)
    moji psi mají takový ty bílý zácpovitý bobky jen po prasečích nožkách, skelety jsou ok (ale taky jim tam přidávám lososovej olej). krmit levnejma granulema mi přijde jako krmit psa rohlíkama prostě. jako přežije to, ale fakt mu to neprospěje. a zdaleka neobsahují všechno, co pes potřebuje, např. maso:) a zrovna barevný chappi granule ve mně nevzbuzujou dojem zdravosti, ale spíš dojem chemickej barviv...
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    MAR_TINA: U psů to má být procentuálně tak jak by vypadala ulovená kořist = včetně obsahu střev a žaludku, který se supluje buď nepranými drškami nebo přílohami a ovo/zel. :)
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TATEREZA: Tady se naskýtá otázka kolik procent masa si myslíš, že skelety mají.. já bych jim víc jak 4% taky neodhadovala, zbytek je tuk, kůže, chrupavky, šlachy a především kosti. Úplně živě si vzpomínám, jak jsme na pískovištích mívali takové ty bílé hrudky, co vypadaly jako křída a maminka nás od toho zběsile odháněla :D vím, co ti pejsci baštili, že měli tyhle bobky.

    Co je ale špatného na low endových granulých? Že mají mizernou stravitelnost = ok, pes má větší bobky; obsahuje převážně levná a nekvalitní obyloviny.. no, někteří lidé své psy nutí být vegany..; obsahují dost soli, aby psům chutnalo = to mi přijde nejhorší, ale kupodivu až tak velké procento ledvinových potíží z toho imho neni.
    Naopak jsou ty granule relativně vyvážené a opravdu vlastně obsahují všechno, co takový pes potřebuje...
    Za mě vede jednoznačně Chapi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: jo a psů mám pocit, má být nějaký podíl přílohy (obilí nebo zelenina). Možná se kuřecím skeletem riskuje příliš vysoký podíl bílkovin ve stravě.

    U koček vadí příliš mnoho čisté svaloviny, musí se dávat i kůže, vnitřnosti, případně kosti a zelenina, když to jí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TATEREZA: i v těch humáč granulích budou jakžt takž namíchané aminokyseliny, tuky (správné mastné kyseliny), vitamíny, vápník atd. A budou vyrobené přiměřeně stravitelně, aby z toho pes neměl zácpu nebo průjem, to by to páníčkové přestali kupovat už po měsíci. Sice ty živiny budou z příšerných zdrojů s dlouhodobě horším dopadem než u dobrý granulí, ale na bobku, srsti, kostech apod. to u normálního necitlivého zvířete spíš nebude znát.

    Což ti u kuřecích skeletů nedopadne, budou chybět nějaké mastné kyseliny a někteří psi mít zácpu.

    Já krmím barfem jednu kočku (protože chce kočka, ne já) a kočky jsou na složení potravy ještě citlivější. Po samotném kuřecím by měla lupy tak za dva týdny. A možná by mi to už třetí den nežrala :)
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    WESSNA: předně, já tady nepropaguju tenhle styl krmení, samozřejmě svejm psům dopřávam kvalitní a pestrou stravu, tyhle stránky znám a doma mám i tu knihu.

    pokud tu ale porovnáváme dvě zla a hledáme to menší ze dvou zel. a mně přijde pořád lepší krmit jednim druhem masa+kostí, než jednim druhem granulí, který obsahuje 4% (!) masa, který pes nutně potřebuje a jinak samej neidentifikovatelnej humáč
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    TATEREZA: moji psi by meli ze skeletu zacpu..., s kostma musim opatrne..., takze za me cely zivot skelety urcite ne
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TATEREZA: je to asi jako kdyby sis vybrala jednu barvu granulí chapi a krmila jen tu.
    Jinak doporučuju přečíst si něco o vyváženém krmení třeba na www.manwe.eu
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    WESSNA: no a jakto? já se ráda nechám přesvědčit
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TATEREZA: Vůbec
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TATEREZA: bude lepší nepoužívat selskej rozum
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    MAR_TINA:
    WESSNA: já teda nejsem expert na výživu, ale selsky když si granule převedu na skutečný jídlo, tak je to řekněme mísa strouhanky se lžící masokostní moučky, pro zvíře nestravitelnej hnus. a to dostává rovněž celej život. na druhý straně je něco víceméně vhodnýho (byť v menším množství) a aspoň přirozený. co do pestrosti je to na první pohled obdobný, ne?
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TATEREZA: Asi jak pro kterého psa, každopádně nikdo soudný by to za vyváženou stravu neprohlásil.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TATEREZA: jednostranná dieta z něčeho dobrého a kvalitního je poškozující a to kolikrát víc, než pestrá směs nižší kvality.
    To je jako bys jedla jenom celozrnný chleba a biojablka a nic jiného. Budeš na tom hůř, než pojídač meníček a rohlíků se salámem.
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    WESSNA: a nejsou celoživotní kuřecí skelety mnohem zdravější, než celoživotní darling/tesco quality? podle mě rozhodně jo
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TAPINA, MIKEYLA: obávám se, že jde o ekonomické důvody... znala jsem paní, která měla pocit, že její dobrmance stačí nadosmrti kuřecí skelety..
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    PINDRUSEE: nastuduj si nejaky zaklad, co se krmi, kde se shani maso a jake, neco o doplnkach jako jsou rasy, pangamin, kvalitni oleje, pripadne o dalsich zalezitostech (uzivani bylinek, vajec, skorapek, lnenyho seminka atd.),

    vyborny eshop s hodne informacena je baron.cz, nebo pak taky literatura (Novosadova)- to je takovy celkem bohaty zaklad...a pak se ptej:)))
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    TAPINA: tak jako nabit trochu vedomosti ohledne barfu neni zase az takovy problem, ale chce to nejaky zaklad, to urcite..., ja davat psum cely tyden syrove vnitrnosti, tak mi se*ou jak aminy...., ale jako kvalitni granule asi proc ne, tim se neda nic zkazit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam