• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    STEINFELT
    STEINFELT --- ---
    Zdravím.Dneska jsem narazil na toto fórum,přečetl si pár článků a nabyl podezření,že mám ADHD nebo podobný problém.Kam si mám zajít,abych si byl jistý?K psychologovi?

    Možná,že zdejší členové by mohli aspoň okrajově zhodnotit pravděpodobnost ADHD pokud popíšu některé symptomy(vlastně stejné jako v článcích,na které jsem tady narazil)
    :
    Špatná soustředěnost(Nedokážu se na film dodívat do konce bez přestávky,často odbíhám od čtení,špatná soustředěnost ve škole a tim pádem horší výsledky neodpovídající inteligenci)

    roztěkanost(při čtení textu na pc neustále označuju zrovna čtený text myší,často si s něčím hraju při jiné činnosti,třeba neustálý cvakání propiskou)

    neschopnost dokončit nějakou aktivitu,neschopnost zapamtovat si úkoly a povinnosti,častá změna nálad,často měním své plány(někdy i z minuty na minutu),neorganizovanost,někdy přílišná impulzivnost ale to mám celkem pod kontrolou.Vykouřim celkem hodně marihuany takže některý z výše popsaných problémů tim můžou bejt způsobený.Ještě bych dodal,že jsem někdy mírně paranoidní a nespolečenský.

    Myslíte,že tady otravuju zbytečně?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: siroke spektrum... nejvice se mi libi otrava olovem .)
    ne vazne, zajimalo by me (v ceskych/EU diagnozach!) co by mohla takova porucha pozornosti dostat za nalepku na lebku (predpokladejme bez vyskytu dalsich psychiatrickych symptomu, bez intoxikacea a bez dalsi medikace,)

    (druhy clanek je za loginem)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: celé široké spektrum neurologických problémů, následku intoxikace, s depresema (i larvovanejma) jsou spojené problémy s pozorností. A pak jako projevy u problémů z úzkostma, ale to není ani tak o udrženíá pozornosti, jako o zaplněnosti pozornosti.

    http://www.fpnotebook.com/Peds/Neuro/AdhdDfrntlDgns.htm
    http://www.medscape.com/viewarticle/544948
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: tedy, jak rikas i zde ZUZKAOU, pokud jedinec jiz neni ve vyvoji dle mediciny/psychologie (cca 25+), nelze se o vyvojove poruse bavit. to byl presne muj point. prave proto ze se bavime o tom terminu tak, jak ho pouziva medicina.

    ZUZKAOU: jake jsou tedy dalsi moznosti diagozy pri poruse pozornosti (zde nemedicinsky mysleno)?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: A v případě že někdo začal mít problémy s pozorností až v dospělosti (nikoliv že mu zůstali nepříliš vykomenzované z dětství, kdy se to ale neřešilo), tak máš pravdu v tom, že nejde o ADD či ADHD, ale o nějakou jinou poruchu. Od toho je diferenciální diagnóza.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: Vývojová porucha znamená, že se dotyčný nejdřív vyvíjí normálně a pak jde někde něco šejdrem. A může se to vrátit do hranic normy a nebo to zůstat porouchaný.

    Respektive tedy bavíme se o termínu vývojová porucha tak jako ho používá medicína, pedagogika a psychologie. Pokud máš potřebu vlastního termínu budiž, ale je dobré to předem uvést.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: co když vyvojova porucha znamena, ze to behem vyvoje ma prejit, ze je to docasne? docasna nerovnovaha ve vyvoji. neco zaostava a az se vyvoj dokonci, nebude to zaostavat. :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: odpovedela sis sama ZUZKAOU a rekl bych ze diagnosticke kriterium B (v anamnéze ADHD v dětství) vlastne rika totez (takze podle manualu tu diagnozu nemuze v dospelosti dostat nikdo, kdo uz ji nedostal drive :)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ZUZKAOU: Supr! Díky za spoustu informací! (teď nemyslím tyhle nebo jen tyhle stránky...)

    S tím ritalinem je to často těžké... už jsem viděla děti, ze kterých udělal v podstatě mimozemšťany. Ale nepovažuju to za chybu ritalinu, ale doktora, který ho předepsal a nestaral se, jestli tomu dítěti sedne a co to s ním udělá... Což je problém i jakýchkoliv jiných léků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A tady jsem našla souhrn léků, co se zvažují pro použití v ČR. Pořád z toho stimulanty vychází nejlíp. Ale je nesmysl nasazovat léky jako první volbu, pokud není upravný režim (denní i jídelní) a není ozkoušeno, jestli to nejde zvládnout s nácvikem zklidňování a především pokud člověk nemá v ruce neurologické vyšetření.

    http://www.solen.cz/pdfs/psy/2006/01/09.pdf
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MORPHLER: No už podle množství v češtině dostupných informací jsem usoudil, že to s informovaností laické i odborné veřejnosti nebude nic moc - tím neříkám, že bych to věděl líp, ale dítě nejsem a příznaky pociťuju dost výrazně.
    Do diskuse o tom jestli ten který lék zabírá nebo nezabírá nebo jestli je to blbost se pouštět nechci a ani nemůžu, protože to neznám, ale z toho co jsem přečetl bych to vůbec nezatracoval ani pro děti ani pro dospělé.
    Všude se píše a zdůrazňuje logická věc: přesnou diagnózu by měl stanovit odborník, který je navíc seznámený s problematikou ADD a případné léky by měl dát nebo nedát každému individuálně...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak vývojová porucha znamená, že problém nastal někdy během vývoje dítěte, nikoliv že to nemůže přetrvávat do dospělosti
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A ještě je otázka jak potom ritalin funguje u dospělých, a jestli má význam. ALe rozumím tomu, že běžný obvoďák ho nenapíše a je to tak dobře. Proto jsem odkazovala na neurologii a tak velkou, aby tam fungoval i psycholog, který má větší šance, že provede příčetnou diferenciálku, než běžný neurolog pro dospělé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: Ehm - a tyhle metodiky na diagnostiku ADHD v dospělosti jsou jako co?
    http://www.solen.cz/pdfs/psy/2002/03/05.pdf

    A dovoluji si upozornit na rozdíl, mezi plošným předepisování ritalinu každému druhému americkému děcku (bez toho, aby se udělala pořádná diferenciálka, zahrnující i ne-vychovanost) a mezi jeho používáním pokud skutečně plynulý přenost na synapsích nefunguje. Při závažných problémech často ritalin pomůže tomu, aby cns dozrála tak jak má. A děti nejsou zdrogované (pokud mají správné dávkování a sktuečně ADHD), ale zlepšený metabolismus na CNS pak umožňuje, aby se nervová soustava chovala jako u dětí běžných.

    A obejdu se bez milionu alternativních odkazů, které ritalin považují za nevětší zlo a nástroj čipové totality, alespoň půlku z nich jsem četla a stále si trvám na výše napsaném.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    povazoval bych za dost vyznamene podotknout ze ADHD je diagnostikovana jako vyvojova porucha, neco co se casem upravi a zlepsi a jako takova neni (dle manualu, realita je imho trochu jina) diagnostikovana a vlastne ani diagnostikovatelna u dospelych.



    ZUZKAOU: ua pomoc.. narvete do nich ritalin.. do vsech.. ale stejne bych chtel videt rakci toho doktora kdyz za nim pride 25+ clovek ze ho chce. imho je rikalin berlicka pro rodice, jak se hyperaktivniho decka zbavit- nadrogovat ho. ale na druhou stranu jsem se setkal i s tim ze to dite bylo s prasky velmi spokojene...
    ...ale se zbytkem Tveho postu souhlasim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    UNREALONE: njn, na fakultě nám o tom řekly prd, takže jsem se to pak musela učit sama, po nástupu do práce, tak holt alespoň posbírané informace můžu předat :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ZUZKAOU: sakra to je informací :-)
    žonglování pěstuju taky - teď se učím se 4 míčky...a vůbec mám rád věci na co se musím soustředit...dobrej trénink :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A pak ještě má oblíbená teorie o původu poruch pozornosti a to teorie evoluční.

    Drtivou většinu své existence rod Homo strávil v době kamenné, v malých tlupách lovců a sběračů. Díky dělbě práce pak měli lepší výsledky ti lovci, kteří se buď dokázali nehnutě soustředit a číhat na kořist a nebo ti, kteří zvládli pozorovat velké množství věcí zaráz. Hlídači, kteří zabraňují napadení číhačů, první si všimnou nepřátelské tlupy a nebo blížíciho se stáda. No a jejich potomci dnes těžko zvládají svět, který je přeplněný podněty, ale zároveň se vyžaduje usilovné číhání.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak se taky doporučují omega mastné kyseliny,těma se nic nezkazí a fungování mozku rozhodně ovlivní pozitivně. Pak se taky doporučuje gingko, ale tam jsou výsledky mizerně prokazatelné.
    Taky velké dávky lecitinu (klidně do 10- 20 gramů denně, takovouhle koncetraci bych ale nebrala víc jak měsíc, pak bych to snížila na cca 5 gramů denně. Je potřeba ale koupit sušenej v potřebách pro kulturisty, ty v tabletách mají příliš nízký obsah. Jí se to pak lžičkou a nebo se přidává do jídla. Když už nepomůže, tak sníží hladinu toho špatného cholesterolu a zregeneruje játra.

    Co taky pomáhá soustředění a zajímavě ovlivňuje mozek je žonglování. Fakt!
    Zde slečna, co se tomu věnuje vědecky.
    http://www.muni.cz/people/53989/publications

    A diplomka na téma ADHD v dospělosti, ovšem spíš jen základní přehled faktů, je to taková průměrná diplomka na peďáku, s výzkumem se slečna ani nenamáhala.
    https://is.muni.cz/th/146309/pedf_m/Hrabalova_DP.pdf?zpet=%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3Dadhd%26start%3D2
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam