• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    STEINFELT
    STEINFELT --- ---
    DIVA: Jo,do oblasti vlastního zájmu se to taky promítá;právě ty knihy a filmy na něž se nedokážu dýl soustředit,takže to třeba po deseti-dvaceti minutách přerušim a třeba chvíli surfuju na internetu,tim pádem se občas stane že se k dřívější činnosti ani nevrátim,díky čemuž mám rozečtených třeba 10 knih najednou,ale dočtu z nich tak dvě.Co se týče konverzací s kámošema,tak většinou sem celkem roztěkanej a občas mi něco unikne,ale v zásadě to neni žádnej vážnej problém.Pokud se bavíme o něčem co mě opravdu zajímá tak s udržením pozornosti nemám potíže.

    Jinak s tou trávou to problém trochu je,já teda sice zhulenej pociťuju větší nadšení a zájem o jistý aktivity,ale poté co účinky odezní a příde "dojezd",tak většinou moje problémy se soustředěním zmohutněj.Takže bych asi musel bejt zhulenej pořád a to nechci.



    DIVA
    DIVA --- ---
    WHO: mám podobnou zkušenost. bývám naopak zhulená soustředěná až moc. a na cokoli .)
    DIVA
    DIVA --- ---
    STEINFELT: s tím že neudržíš pozornost, zvážila bych jestli to není tím že tě předmět snahy o soustředění uplně jednoduše "nebaví" ;) add nevydrží vnímat ani delší konverzaci s kámošema, která by ho teoreticky zajímat měla. čili neschopnost soustředění i v oblastech vlastního zájmu

    (někdo mě opravte esi se pletu)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    STEINFELT: Dalsi navyky jako treba stravu... spanek...
    STEINFELT
    STEINFELT --- ---
    MORPHLER: Celkem dost,ale ne každý den.Navíc vím,že je to problém a tak omezuju.Přečetl sis prostřední odstavec v předchozí odpovědi?

    Každopádně,zatim doktora navštěvovat nechci.Někdy v budoucnu to možná udělám,ale zatim si nejsem ani jistý,zda k tomu je pádný důvod.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    STEINFELT: Marihuana ma na soustredeni dost podstatny vliv. Psal jsi "Vykouřim celkem hodně marihuany" tedy logicky prvni krok je experimentovat s jinym mnozstvim/jinymi casy konzumace ci uplnym vysazenim travy. nemam nic proti trave, ale taky vim, co dela :)
    jestli je pro tebe lepsi prvni krok navstivit doktora a nechat si dat diagnozy, tvuj boj...
    STEINFELT
    STEINFELT --- ---
    MORPHLER: To jsem napsal jen proto,že si nejsem jistý.A mimojiné jsem se dočetl,že zneuživání návykových látek je taky typický příznak,i když tohle je dost obecné takže bych to bral spíš na lehkou váhu.

    Já jsem minimálně některé z těch problémů měl i když jsem nehulil delší dobu,teď akorát lituju že sem to psal,protože tvoje odpověď na mě působí,že za tím vidíš jen marihuanu.Potom tvoje rada není moc konstruktivní a ani mi příliš nepomůže.Nesoustředěnost mi vadí,ale nezmizí jakmile nehulím.Jaké další návyky?

    Puberta-ani to se snad nedá vyloučit,ale mám za to že ta se projevuje trochu jinak a v dřívějším věku.Jiank samozřejmě výborný vtípek. :-)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    STEINFELT: nebude to puberta? :)
    ale vazne- vzhledem ke konzumaci marihuany nema moc smysl k psychologovi chodit (teda jestli mermomoci nechces diagnozu ADHD a zenuzivani navykovych latek v lekarskych zaznamech k tomu)
    takze otazka je jina- vadi ti to (ta nesoustredenost) a pokud ano, jsi ochoten zmenit sve navyky (treba hulit mene)?
    STEINFELT
    STEINFELT --- ---
    Zdravím.Dneska jsem narazil na toto fórum,přečetl si pár článků a nabyl podezření,že mám ADHD nebo podobný problém.Kam si mám zajít,abych si byl jistý?K psychologovi?

    Možná,že zdejší členové by mohli aspoň okrajově zhodnotit pravděpodobnost ADHD pokud popíšu některé symptomy(vlastně stejné jako v článcích,na které jsem tady narazil)
    :
    Špatná soustředěnost(Nedokážu se na film dodívat do konce bez přestávky,často odbíhám od čtení,špatná soustředěnost ve škole a tim pádem horší výsledky neodpovídající inteligenci)

    roztěkanost(při čtení textu na pc neustále označuju zrovna čtený text myší,často si s něčím hraju při jiné činnosti,třeba neustálý cvakání propiskou)

    neschopnost dokončit nějakou aktivitu,neschopnost zapamtovat si úkoly a povinnosti,častá změna nálad,často měním své plány(někdy i z minuty na minutu),neorganizovanost,někdy přílišná impulzivnost ale to mám celkem pod kontrolou.Vykouřim celkem hodně marihuany takže některý z výše popsaných problémů tim můžou bejt způsobený.Ještě bych dodal,že jsem někdy mírně paranoidní a nespolečenský.

    Myslíte,že tady otravuju zbytečně?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: siroke spektrum... nejvice se mi libi otrava olovem .)
    ne vazne, zajimalo by me (v ceskych/EU diagnozach!) co by mohla takova porucha pozornosti dostat za nalepku na lebku (predpokladejme bez vyskytu dalsich psychiatrickych symptomu, bez intoxikacea a bez dalsi medikace,)

    (druhy clanek je za loginem)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: celé široké spektrum neurologických problémů, následku intoxikace, s depresema (i larvovanejma) jsou spojené problémy s pozorností. A pak jako projevy u problémů z úzkostma, ale to není ani tak o udrženíá pozornosti, jako o zaplněnosti pozornosti.

    http://www.fpnotebook.com/Peds/Neuro/AdhdDfrntlDgns.htm
    http://www.medscape.com/viewarticle/544948
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: tedy, jak rikas i zde ZUZKAOU, pokud jedinec jiz neni ve vyvoji dle mediciny/psychologie (cca 25+), nelze se o vyvojove poruse bavit. to byl presne muj point. prave proto ze se bavime o tom terminu tak, jak ho pouziva medicina.

    ZUZKAOU: jake jsou tedy dalsi moznosti diagozy pri poruse pozornosti (zde nemedicinsky mysleno)?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: A v případě že někdo začal mít problémy s pozorností až v dospělosti (nikoliv že mu zůstali nepříliš vykomenzované z dětství, kdy se to ale neřešilo), tak máš pravdu v tom, že nejde o ADD či ADHD, ale o nějakou jinou poruchu. Od toho je diferenciální diagnóza.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: Vývojová porucha znamená, že se dotyčný nejdřív vyvíjí normálně a pak jde někde něco šejdrem. A může se to vrátit do hranic normy a nebo to zůstat porouchaný.

    Respektive tedy bavíme se o termínu vývojová porucha tak jako ho používá medicína, pedagogika a psychologie. Pokud máš potřebu vlastního termínu budiž, ale je dobré to předem uvést.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: co když vyvojova porucha znamena, ze to behem vyvoje ma prejit, ze je to docasne? docasna nerovnovaha ve vyvoji. neco zaostava a az se vyvoj dokonci, nebude to zaostavat. :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: odpovedela sis sama ZUZKAOU a rekl bych ze diagnosticke kriterium B (v anamnéze ADHD v dětství) vlastne rika totez (takze podle manualu tu diagnozu nemuze v dospelosti dostat nikdo, kdo uz ji nedostal drive :)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ZUZKAOU: Supr! Díky za spoustu informací! (teď nemyslím tyhle nebo jen tyhle stránky...)

    S tím ritalinem je to často těžké... už jsem viděla děti, ze kterých udělal v podstatě mimozemšťany. Ale nepovažuju to za chybu ritalinu, ale doktora, který ho předepsal a nestaral se, jestli tomu dítěti sedne a co to s ním udělá... Což je problém i jakýchkoliv jiných léků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A tady jsem našla souhrn léků, co se zvažují pro použití v ČR. Pořád z toho stimulanty vychází nejlíp. Ale je nesmysl nasazovat léky jako první volbu, pokud není upravný režim (denní i jídelní) a není ozkoušeno, jestli to nejde zvládnout s nácvikem zklidňování a především pokud člověk nemá v ruce neurologické vyšetření.

    http://www.solen.cz/pdfs/psy/2006/01/09.pdf
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MORPHLER: No už podle množství v češtině dostupných informací jsem usoudil, že to s informovaností laické i odborné veřejnosti nebude nic moc - tím neříkám, že bych to věděl líp, ale dítě nejsem a příznaky pociťuju dost výrazně.
    Do diskuse o tom jestli ten který lék zabírá nebo nezabírá nebo jestli je to blbost se pouštět nechci a ani nemůžu, protože to neznám, ale z toho co jsem přečetl bych to vůbec nezatracoval ani pro děti ani pro dospělé.
    Všude se píše a zdůrazňuje logická věc: přesnou diagnózu by měl stanovit odborník, který je navíc seznámený s problematikou ADD a případné léky by měl dát nebo nedát každému individuálně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam