• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    Nejtěžší je poznat, kde už konči ADHD a začíná normální lenost, vyčuranost a manipulace.:)
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    FAKE_DJ: Rodina si po precteni par clanku o ADHD uvedomila, ze urcity veci za ktery me odmala peskovali proste nedelam naschval, takze se nalada o neco zlepsila. Partnerka to nastesti chape a je rada, ze se s tim snazim neco delat. Kamaradi to vzdy brali jako soucast me osobnosti :)
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    Díky za rady, knížku seženu a přečtu. No já hlavně nevím, jak se k tomu postavit, je to totiž dobrá tragikomedie - právě přestoupil z gymplu na strojní průmyslovku a tam je dost podstatné, jestli něco měří 3 nebo 5mm. Vůbec nemám potřebu za něho zrovna v tomhle orodovat a zametat cestičky. Jestli spíš neměl zůstat na tom gymplu (průměr 2.0) a následně si najít obor, ve kterém se to dá nějak okecat.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PERSEEIDA: Ja si pletla 4 a 7. Pomohlo mi, kdyz mi nekdo rekl, ze si to co napisu mam jednou (nebo radsi vickrat) po sobe precist. Dys* mi nikdo nediagnostikoval.
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    PERSEEIDA: precist fast minds. deti podporovat. mit vlidnej pristup a pochopeni. vse samozrejme do urcitejch mezi. ale tohle je hodne dulezity. zaklad je v pristupu a ve fast minds se clovek dozvi jak na to.
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    inu, ja v prvni tride dostal velkou dvojku a taky navrh na zvlastni skolu, coz se nastesti vyresilo presunem na jinou skolu k ucitelce s chapavym pristupem. nasledovala i navsteva ppp a tam jsem byl diagnostikovanej jako dislektik a disgrafik. jenze krom mensich ulev pri psani diktatu se to uz nikdy vic neresilo, protoze jsem s odrenejma usima zakladku prosel a stredni s par prestupama a opakovanim taky. zamestnani jsem si taky vzdycky nejaky nasel... s matematikou jsem se ale i tak hooodne trapil :D
    chci rict.. dislexie si vsimnes jako prvni veci, jenze to je jen stary oznaceni mozkovy dysfunkce, kterych je vic a jsou soucasti adhd. kazdyho adhd postihuje jinak a v jinejch oblastech zivota. ja si myslim ze je k tomu treba tak pristupovat. musim doporucit tu knizku FAST MINDS, tam se o tom pise!

    jinak dik za odpovedi k predchozimu dotazu. za sebe jeste musim doplnit, a doufam ze tim nekoho nechtene neurazim :D ze jsem obklopenej vesnickejma ignorantama, ktery nemaj ani chut se takovejma volovinama zaobirat, velkej bic a malej dvur na tebe :D to mi moc energie nepridava. mezi vrstevnikama to je pohoda. jeste muj mudr, ten trochu vi, neco si nejspis precetl na wiki.... ale moc se boji abych leky nezneuzival, vzhledem k me historii s ganjou, takze z nej hodne citim neduveru :-)
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    CORDELL: Pro tak velký už zvláštní školy nejsou!;)
    Tohle dítě je ještě v pohodě, jde jenom o srážku představ s realitou (představuje si že to umí na jedničku a přitom to je reálně kvůli blbým chybám na 2-3). Ale mám v domácím portfoliu komplikovanější kousek a tam je to fakt problém, vůbec vybrat školu kterou ještě zvládne, něco se naučí... budem rádi že normálně projde základku a najdem učňák.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    Mám dotaz. Mám pubertálního syna, který má poslední dobou problém v matematice s tím, že když počítá, tak se mu občas nepovede přepis, z čísla "3" je najednou "5" a už mu to vyjde blbě. Nebo se rovnou splete v opisu zadání. Má novou učitelku, kterou vůbec nezajímá postup, ale výsledek, takže i když matematice rozumí, dostane špatnou známku. Pochopitelně si za to může sám, jeho hobby je odhalovat chyby paní učitelky a před celou třídou je rozpitvávat - já jsem mu říkala, že nedělá dobře.
    Adhd nemá, max je tam dyslexie. Co s tím?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    FAKE_DJ: se mnou se to tahne snad od skolky, co se mnou rodice zacali vymetat pedagogicko-psychologicky poradny, protoze jsem byla nezvladatelnej spratek a kdyz jsem jim ted oznamila, ze to byl duvod moji hospitalizace v blazinci, tak se nad tim nijak nepozastavovali. :) a manzel nevim, ten si asi trochu mysli, ze to je pseudodiagnoza a vymluva, ale je mi to jedno, jsem rada, ze jsem ve 32 letech zjistila, ze se s tim da neco delat. :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    CORDELL: šum větráku mě bohužel nebaví :-)
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    zajimalo by mne, co rikaji vasi rodinni prislusnici na vasi diagnozu adhd? myslim maminky, babicky, partnery, kamarady, kolegy,... rozumi tomu? jsou schopni se vcitit a pomoct vam svym pristupem nebo si naopak mysli, ze se jedna jen o vymysl moderni doby a vec nechapou/nechteji chapat?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CORDELL: co furt mas s tema vedlejsima ucinkama? dyt ja se jen prvni dny motala, ale ted uz nepocituju zadny! jo, mam mensi chut k jidlu, jenze to neni negativni ucinek, aspon u me ne, neporadam ted aspon vecerni nalety na lednicku. :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    DRAKY: Mně zas pomáhá naopak nechat otevřené okno do ulice (žádná moc rušná), ty noční zvuky mě uklidňují. Ale možná je to podobné, jako píšeš s tím zaměstnáním mozku nějakými známými uklidňujícími zvuky. Naprosté ticho mi na usínání vadí. Nejradši mám nějaký šum, ideálně v létě cvrčci, nebo moře (ale toho se mi nedostává zas tolik :D).
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    BUBBLE: jak rikas, levny to uplne neni, ale kdyby bylo, tak bych do toho osobne sel znova i kdyz ted na ritalinu moc vedlejsich ucinku nepozoruju, ty dostatecne potlacuju zelim :) takze normalne jim i normalne spim

    a kdyz jsem u toho spani, tak se musim pridat k ostatnim - z tech pozitivnich ucinku strattery bylo od zacatku dobry usinani a prijemny probouzeni bez obtizi. zavrate jsem nemel ani z pocatecnich 40ti a naslednejch 60mg. za to problemy s mocenim jsem mel furt... jen kdyz jsem si experimentalne rozdelil obsah tobolky na vic casti, to jsem citil vic pozitiv a skoro zadny negativa. takze i pres svejch 100kg vahy jsem na stratteru asi moc citlivej :) joa ja osobne po ni mel vetsi chut k jidlu a zaroven na nikotin ))
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    POZITRON: tohle instantni usinani se mi povedlo ziskat v uplynulem roce bez leku, po 32 letech velkejch problemu s usinanim, kdy jsem se musela mozek "zamestnat" poslouchanim nejakejch mashu nebo cervenejch trpasliku, proste neceho, co uz znal, v naprostym tichu jsem byla nahrana. Presnou pricinu neznam, ale podle rad z toho adhd "kocentracniho krouzku" jsem prestala pit kafe navecer, zatemnila a odhlucnila prostredi + asi i ty relaxace/meditace delaj hodne. Dneska s par vyjimkama do roka spim jako mimino. Neuveritelna parada :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CORDELL: a jestli je to tim ketileptem, tak ho fakt musim doporucit. vecer lehnes do postele, myslenky zadny, takze nepremejsis hodinu o kravinach, usnes a rano vstanes. taky takova blbost, ale dost potesi. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    DEETOMMY: zmenu vnimani (presne jak pises - takovej klid v hlave a ten nepretrzitej tok myslenek neni zdaleka tak obtezujici a silnej) jsem zacala cejtit treti den, ale rikam si, ze to je blbost, protoze nastup ucinku se uvadi v tejdnech, ne-li mesicich. a takova blbost, treba vcera jsem si rekla, ze umeju nadobi, sla jsem a umyla nadobi. pak jsem si rekla, ze vyperu a? vyprala jsem. pritom obycejne me v tom jit a udelat to, co jsem se rozhodla jit udelat, zdrzi tisic jinejch zbytecnejch veci a cinnosti vcetne totalniho mrhani casem, ze se k jednoduchy cinnosti nedokopu nakonec treba vubec. i kdyz je mozny, ze v tom maj prsty i ty antipsychotika, ktery beru 10 dnu a udajne prave presne na zmirneni toho toku myslenek hlavne pred spanim.
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    POZITRON: prvni davky mely okamzity efekt. klid v hlave a pozitivni nalada. clovek citi jak ucinek postupne mizi a vecer je na tom samem jako kdyz nic neuziva. zmena stavu muze vest k lehci panice z neznameho. jinak vnimas okoli a to mozek ze zacatku nezvlada. muze se projevit i jako zavrate buseni srdce uzkost. je dulezity byt v dusevni pohode a nicim se moc nestresovat. telo si zvykne a davka se da zvysit. mam spatne dny a pak si vezmu misto 40mg 80mg a je to lepsi mam 186cm na 69kg. dobry je taky nebrat ji na lacno to je ucinek rychlejsi a hur se s tim clovek srovnava.
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    POZITRON: zatim to uplne nevymizelo, ale taky citim nepatrny zlepseni. Jinak mam mensi chut k jidlu, jsem zvedavy na tu kontrolu a jak se to bude vyvijet dal.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZDN58: a ty zavrate prejdou? prvni den jsem se byla projit a musela jsem si na chvili sednout na lavicku. vcera jsem byla dopoledne na bruslich a taky nic moc teda, nekolikrat jsem myslela, ze se tam natahnu, nicmene prijde mi, ze se to nepatrne zlepsuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam