• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BETTER: s dennim branim amfetaminu jsem prestal. jsou super, ale delaj z lidi trochu debily.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kdo máte děti a AD(H)D, pozorovali jste u nich něco neobvyklého už v kojeneckém věku?
    Naše nejmladší má vysokou pravděpodobnost budoucího rozvoje ADHD (genetika + netriviálně hypoxické poškození mozku, víceméně by byl zázrak, kdyby tam něco nebylo), projevy starších dětí v tomhle věku už si moc nepamatuju, ale tahle se prostě nezastaví... s hračkou si dokáže hrát docela dlouho, to při tom občas dokonce zapomene i kopat, ale jinak je furt v pohybu.
    PETRWEB
    PETRWEB --- ---
    Ad alkolhol a stimulants. V tomto ohledu urcite dle me pro adhd clovekaa (alespon ja to tak citim) je efekt pozitivni, ze se vice spolecensky kontroluje a mene toho vypije (nehleda uspokojeni a klid v tom alkoholu a vseobecne ja osobne furt neco musim popijet, i nealko, pojidat) a samozrejme at uz ma adhd, nebo ne, tak amfetaminy proste premlacuji alkohol jako u zdravych lidi. Ale jakmile odezni, tak efekt alkoholu pociti clovek naplno a adhd clovek se zacne chovat jeste vice jak "debil" nez jen opily. :) Nevyhodou muze byt, ze osobne pak nedosahnu stavu objimani ze vsema, melancholie atp. Tak si vysvetluji ,,crazy stav", jak tady nekdo popisoval. Ale dve 10mg Ritalinu nebo 2x 5mg Amfexa a clovek neni hlucne, neurazi neumyslne tolik, ale i o neco mene temperamentni mozna.
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    možná to tu už bylo, sorry... na ten kanál jsem narazila přes tedx talk o adhd a přijde mi boží, spoustu věcí jsem z něj pochopila líp (třeba že je v mým případě potřeba si vytvářet malej průběžnej stres a úzkost, páč můj mozek je "zatím" naučenej, že to potřebuje k dokončení úkolů) a holčina je mi sympatická, někdy zvládnu i tři videa za sebou, aniž bych u toho dělala něco dalšího :) primárně mi to přijde určený pro "školní" děcka, ale ty rady fungujou univerzálně

    Videos | How To ADHD
    https://howtoadhd.com/videos/
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ZUZKAOU: zatím není nic na 100 % rozhodnuté, ale jestli je to takhle, tak to hraje do not Německu, žejo. Je poslední rok ve školce, teoreticky se můžem rozhodnout za ten rok..nebo za pět.. uvidíme.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EUCHENIE: hele jestli v tom německu zůstanete delší dobu, tak to pro syna bude nejspíš lepší, bo systém péče a školství je tam v tomto ohledu mnohem dál.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ZUZKAOU: jeee, no luxusní vyčerpávající odpověď! Bezva, díky moc, budu postupovat dle taháku. Jsme teď teda v Německu, tak musíme vyřešit jazykovou bariéru, nebo pak nějak spojit s návštěvama Čech, no prozkoumám co a jak. Jinak kamarádka etopedka taky říkala, že bude ADHD, ale to jsme si jen tak povídali u nás u kafe.

    Ten přístroj s těma vlnama - mám hledat biofeedback, jo? jo už to vidim. Hele mě onehdá měřil můj doktor a říkal, že nemám vůbec žádný ruchy při měření EEG, připsal to tomu, že cvičím jogu, byla jsem jednou :)))

    Knížky si nadělím k Vánocům. Jinak je teď dva dny ve školce v Německu, maj tam asi 15 dětí? Ale moc teda zatím nerozumí, ale aspoň se nenudí, žejo.

    No díky moc, díky! Máme co dělat.
    ECLECTICA: takže za to nemůžu! To je fajn :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo, kdybyste někdo dělal rešerše na ty EEG gadgety, co jsou aktálně na trhu, tak sem s ní, bejvával web, který se tomu věnoval, ale vzaly ho vody širého oceánu nul a jedniček...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ECLECTICA: hele u těch dětí, pokud dítě léky dobře snáší fakt dost pomáhají tomu, aby mozek dozrával rovnoměrněji.

    Nám už nic dozrát nemůže, takže léky jen tlumí případné příliš výrazné příznaky, ale u závažnějších trablí u dětí mohou vyloženě pomoci v primární příčině - tedy v tom, že nervová soustava vypadá jinak, než ta standradní.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    EUCHENIE: ahoj, popravdě, zrovna jsem si na tebe, resp. v souvislosti s ADHD a tvými uklízecími skills vzpomněla nedávno. Pokud je u Teodorka podezření na ADHD, zvaž, jestli tu diagnostiku neabsolvovat taky - není nijak neobvyklé, že rodiče zjistí, že mají ADHD, až poté, co se s tím setkají u svých potomků. Míra dědičnosti je vysoká, někde se uvádí snad až 80 procent.

    ZUZKAOU podala poměrně vyčerpávající informace, takže ode mě jen malé doplnění: co se týče vyšetření, doporučuju nechat si napsat nějaké vyjádření od MŠ a zkusit se objednat do INEPu (sídlí nedaleko Florence). Léky se nasazují jen tam, kde ADHD výrazně ztěžuje život jedince a okolí, a úprava režimu není dostačujcí.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUZKAOU: já jsem nikdy nepila v době, kdy ritalin účinkoval. Nicméně i po odeznění účinku trvá, než se methylfenidát úplně odbourá - a mám ověřeno, že od té doby, co ritalin beru, na mě v těchto situacích alkohol vůbec nemá nijak omamující vliv.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EUCHENIE: nejčatěji je to dědičné a u žen vypadá porucha pozornosti jinak, než u kluků.

    Na vyšetření zajděte, potřebuješ dětského psychiatra a nebo slušného klinického psychologa, případně tedy PPP. A neurologa.

    Léky nejsou nezbytné, mohou pomoci, ale to musí posoudit dětský psychiatr.

    Primárně začni studovat a zjistit jaké případné zdroje podpory máš v okolí - tedy organizace co s poruchama pozornosti pracují.

    0. jestli se tvje podezření potvrdí, tak to znamená, že tvůj syn (a nejspíš i ty) máte prostě jinak fungující mozek. Není to nemoc a nejde to vyléčit. Jde se naučit to kompeznovat - tedy najít jiné cesty, jak mozek donutit fungovat adekvátně, když jaksi společnost okolo není nastavená úplně na to jak takový mozek funguje a naopak chce detaily, pečlivost, klid a soustředění na zadané úkoly.

    1. to klíčové co je potřeba je najít takový režim, který bude vyhovovat v tom, že bude moci adekvátně vybít svou energii ale nebude mu lítat únava sem a tam - obecně lidi s poruchou pozornosti mají i větší sklony k únavě a jakmile jsou unavení, tak se symptomy zvýrazní. S tím souvisí i to jídlo, pokud mu lítá krevní cukr nahoru a dolu, tak se zhoršují symptomy - klíčový termín co potřebuješ pochopit je glykemická zátěž. Obecně prostě potřebuje jíst pravidelně a tak, aby v tom bylo dostatek vlákniny, tuku a bílkovin - ne sladké prázdné kalorie. Pro jistotu zajdi na alergologii, různé potravinové intolerance mohou situaci zhoršovat. V žádném případě ale nevěř tomu, že nějaká dieta může vyléčit poruchy pozornosti.

    2. je potřeba najít nějaký systém řádu a pravidel, aby se měl čeho držet a zároveń umět být důsledná a dát bezpečí hranic. Což pokud sama budeš podobná svému synovy nebude úplně jednoduché. Pokud by to hodně nešlo, tak tomu umí dost pomoci videotréning interakcí http://www.spin-vti.cz/o-metode-vti

    3. určitě je více než žádoucí, aby se tvůj syn naučil aktivně relaxovat - tedy přeladit mozek na tzv. alfa rytmus. Pomáhá to zvýšit šanci, že nakonec jeho mozek dozraje do podoby běžné populace a v dospělosti už jeho pozornost nebude vyžadovat systém kompenzací odlišnosti. Může tomu pomoci biofeedback - ale je lepší pořídit si nějakou ten gadget domů a nechat ho ráno a večer hrát 10-15 minut hru ovládanou mozkovými vlnami, než chodit do nějakého centra, protože tady je potřeba to aby se to naučil bez centra a praktikoval to denně. Ale stejně tak funguje jakékoliv relaxační cvičení a nebo vhodně vedená jóga pro děti. Pro případné gadgety si udělej rešerši na amerických webech, pokud se něco prodává v ČR, tak to bývá zastaralé a předražené.

    4. léky nejsou zlo a naopak vhodně zvolené léky pomůžou aby mozek dozrál tak jak má.

    5. pokud je v okolí organizace, která nabízí různé skupinové aktivity pro děti a svépomocnou skupinu pro rodiče, tak to rozhodně chceš, zejména tu skupinu pro rodiče, kde najdeš lidi řešící stejné problémy jako ty - je potřeba pečovat především o sebe - tedy pečovatele, abyssi na tom nevyhořela.

    6. jestli máš možnost poslat ho do nějaké školy, kde bude ve třídě co nejméně dětí, tak to udělej.

    dobré knihy
    http://obchod.portal.cz/pedagogika/nesoustredene-a-neklidne-dite/
    http://obchod.portal.cz/pedagogika/dite-s-adhd-a-add-doma-i-ve-skole/
    http://obchod.portal.cz/kompletni-nabidka-ostatni/jak-se-zije-s-adhd/
    http://obchod.portal.cz/kompletni-nabidka-ostatni/mame-dite-s-adhd/

    http://obchod.portal.cz/kompletni-nabidka-ostatni/relaxacni-metody/
    http://obchod.portal.cz/kompletni-nabidka-ostatni/jak-se-kroti-tygr/
    http://obchod.portal.cz/kompletni-nabidka-ostatni/tygr-dela-uaa-uaa/
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Ahoj, vitam se v klubu :) Asi mam synka s adhd, neposedi, leze po zidlich, lavicich, hlavou dolu, pusu nezavre, porad se na neco pta a chce interagovat - hlavne se mnou, do svych 4 let byl se mnou sam. Hodne chodi na spickach, ma tedy napjata lytka, casto "dela xichty" jen tak.
    Mne to nijak neprislo, proste jsem si rekla, ze je zivejsi, az pak ve skolce mi rikali, ze ho treba volaj a nereaguje - rikala jsem si, ze to je normalni, ze kdyz je clovek do neceho zabranej, nereaguje. Ted mi to rika cim dal tim vic lidi, ze ma nejspis totok. Ted je mu sest, je jeste ve skolce. Chvili sedet vydrzi - kdyz si cte, kdyz neco lusti, kdyz neco vyrabi, u pohadek - ctene i koukane.
    No a proc tu jsem - jednak esi je to vicemene dedicne, mam to taky? delam vetsinou veci najednou, nedodelam neco a necham si to na pak, proste me to neba. Ale zabrat dovedu taky.
    Spis ted premejslim, co s mladym. Na nejaky vysetreni? A co pak? nejsem uplne priznivce leku, i kdyz na druhou stranu se v tom zatim moc neorientuju. nekde jsem cetla, ze ani cukr nedela pri tom dobre, nemate nejake tipy, co k jidlu, aby se "vlk nazral a koza zustala cela?" aby to bylo jedle, dobre, bez cukru?
    Diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ECLECTICA: no nedávala bych si ten alkohol na lačno a začala ciderem, nebo pivem a postupně bych hledala novou hladinu optimálního opití, protože by to s těma stimulantama mělo jít rychleji a důkladněji...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BETTER: já se nepotřebuju opíjet, ale prostě kombinace trocha alkoholu + headbanging je pro mě ten nejlepší způsob relaxace ;)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MUI: druhý extrém fakt nepotřebuju ;)

    Mimochodem, jak je to s ritalinem a alkoholem? Ne že bych pila denně, ale když jdu třeba na koncert, ráda bych si dala víno nebo cider. K tomu, abych vůbec někam mohla, v sobě musím mít ritalin (protože ten ritalinový crash s sebou nese nepřekonatelnou únavu a nespolečenskost). Možností je být celý ten den bez medikace, aby se ty stavy po vyprchání účinku vůbec nemohly dostavit, ale to mi taky nepřipadá jako ideální řešení.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MUI: nakonec jsme to navýšili, teď beru 10-10-10-5, a naprosto bez problémů. Vadí mi jen ta nechuť k jídlu.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BETTER: asi za 20 minut :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORDELL: špatný auditko. a navíc u šarlatánů už to bylo.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MUI: beru teď těch 5-5-5.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam