• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    ANICASE: To není dotaz mimo.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANICASE: ani mi to nerikaji, pokrytci, ale mam to tak.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    vlastně mě asi nejvíc nevadí ta roztěkanost, i když je to občas otrava...

    pitomá je ta kombinace "nepozornost / roztěkanost - deprese - demotivace"

    mám tisíc plánů, nápadů a projektů a hodně z nich zůstává teoretických ne proto, že by na to nebyl čas, ale protože mám často náladu "všechno je nahovno, potřeboval bych vyměnit hlavu, seru na všechno"
    jindy je to zas "teď budu dělat 5 věcí zároveň, všechno je to super" :-) což je sice o něco lepší, ale ne o moc :-)

    ono možná ve výsledku stihnu jen o trochu míň než normální aktivní člověk, který se nesnaží dělat všechno najednou, ale stejně mě štve, že spoustu věcí zůstává nerealizovaných...

    no, člověk holt musí někdy taky odpočívat...jen občas prostě odpočívám, protože se vyčerpám jen tím, že bojuju sám se sebou...

    // konec výlevu :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KOIRA: jistě - teorie a praxe :-)

    není těžké začít tyhle zásady dodržovat, ale celkem snadno to člověku ujede a než si to uvědomí, tak to chvíli trvá... je to boj
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    ZUZKAOU: a painstation, abych si pamatovala věci, který mám vyřídit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOIRA: tak v tom případě potřebuješ korektora...
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PALEONTOLOG: utahuju si trochuz tech odmitacu leku, kteri vykrikuji ze do sebe nechteji cpat zadnou chemii .)) ale je fakt, ze na ruzny vitaminy a homeopatika moc neverim, mozna je cas to prehodnotit. ja nevim, na jednu stranu asi jo, na druhou mam obavu, ze mi tu praci oreze tak, ze mi zustane jenom to nejzakladnejsi, coz me nebavi a tak to odbyvam, abych to teda zvladala, z cehoz mi casem stresem jebne, protoz to jsou ty veci ve kterych nesmi byt preklepy, musi se to stihnout hned a tak dal. Ale asi jo, nemam co ztratit.

    ZUZKAOU: bohuzel i sebemensi preklep vidi skutecne tisice lidi, takze to nejde uplne prehlizet. Ja ho v podstate chapu, pro nej to musi byt nepochopitelny.

    Odbourat se neco asi da, budu v tom muset zabrat. Trochu zneuzivam toho, ze s tou stratterou muzu na nektery veci trochu kaslat, pretahnout se a stejne jsem daleko pouzitelnejsi a vic pri smyslech nez vyspana bez prasku. ze na muj drivejsi standard je to ted neskutecna jizda.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: omega3 mastný kyseliny si můžeš sehnat klidně syntetizovaný z ropy, ale budou mít stejný vzorce jako ty z rybího tuku. prý to fakt pomáhá.
    nicméně, nebylo by špatný šéfovi vysvětlit, co se s tebou děje. říct, mám tuhle nemoc, ale pracuju na tom a léčím se lékem za 35tisíc ročně (á 40mg/denně). :) a pokud se mu v tu chvíli nestane nějaká příhoda, nebo zástava srdce, tak by měl být pak už v pohodě :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOIRA: stres budeš mít vždycky - ale dá se kompenzovat. Pohyb, relaxace meditace, orgasmus, rozumné jídlo, důsledně plánovaný a dodržovaný odpočinek a tak no.

    Ale teda při vyžadování dokonalosti, když si chytrá, máš nápady, makáš a jsi zaučená - pořád ještě je akutní nedostatek pracovníků a když tě vyhodí, tak než za tebe někoho najdou, a kolik bude chtít peněz a než ho zaučí...

    chvíli bych to ještě hrála na tuhle notu a slibovala postupné zlepšování jednotlivých problematických aspektů. Dokonalý nebude nikdo nikdy.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PALEONTOLOG: Ne, proboha jedině chemii, jsem fakt případ. Zapisni atd, vsechno existuje, ale proti preklepum, kterych si v rychlosti nevsimnu, to stejne nepomuze. pres jednu vec se vali druha. Bohuzel mam v popisu prace se soustredit a nesoustredit zaroven, jako idealni prace pro adhd to fakt neni,no.

    UNREALONE: ano, byt vyspany a nemit stres, teoreticky to vim, ale praxe? Ne vždy to jde a pak nastupuje problém.

    ZUZKAOU: Spíš mi to zatím nějak procházelo ve stylu " ale je chytrá, má nápady a maká". tahle vyžadovaná dokonalost za kazdych okolnosti me stoji vyrazne hodne energie navic. Skupina a terapeut v řešení, na to se čeká měsíce.

    Každopádně děkuju.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Z alernativ, neberte to moc vazne, je asi jen omega3 olej, rybi tuk. Nejaky dvojity testovani zavislost prokazalo, ale moc jsem se v tom nestoural, tak me nezerte, kdyby to byla blamaz. Udelejte si svuj nazor/pokus.

    KOIRA: k praskum je potreba zavezt i nejakej system. Zapisnik, planovac, kalendar, i dennicek je dobrej. Cokoliv pravidelnyho razu, co pomaha soustredeni.
    Mmj. Adhd se pro rutinni ukony fakt nehodi a ma smysl prehodnotit job. Me po problemech s mladsim klukem, pk borelioze a chronicky unave, po rocd a pul beze spanku, pro trech letech krizi a napnelismu vseho druhu definitivne jeblo a jsem rad, ze po me nikdo nechce resitelskou praci a vykony nadsamce. Je mi tak lip.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    takové ty jednoduché a banální věci sice problémy nevyřeší, ale dají člověku potřebný prostor pro manévrování

    - být vyspaný (nejde to třeba hned, ale zvyknout si chodit spát bez výmluv tak, aby byl člověk ráno dostatečně vyspaný), neškodí ani vstávat brzo, takže člověk víc věcí stihne, může dřív z práce a tím pádem má lepší pocit, tj. nepálí energii tím, že si vyčítá, že nic nestíhá :-D

    - dostatečně pít

    - necpat do sebe zbytečně cukry, zvlášť když cítíš, že máš horší období (já jsem třeba někdy úplně v pohodě a jindy se furt ošívám a na nic se nemůžu soustředit)

    - nepodceňovat odpočinek - když přijdu domů, tak na chvíli úplně vypnout a nic nedělat... občas mám takové celé víkendy, kdy cíleně nic nedělám a vyprazdňuju hlavu

    - endorfiny - sport je super - třeba běhání
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: po pár měsících, až si člověk najde rytmus a mechanismy co fungujou, tak se dá zkusit povolovat, ale na začátku to prostě chce testovat co zabírá a pak se toho držet.

    A lepší než "od zítřka žiju jen modrým životem" je lepší takový ten systém krůček po krůčku - udělat si seznam změn, které chceš zavést a začít tím nejjednoduším. Až se ti to podaří držet týden v kuse, tak v tom pokračovat a přidat druhý nejjednodušší. Třetí přidat po té, co oba předchozí zvyky zvládenš dodržovat týden v kuse. A tak dále.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOIRA: držet režim - být vyspaný, jíst tak, aby ti nelítal cukr, trénovat mindfulness, nechlastat a jinak si neměnit mozek, najíst si systém timemanagementu, který ti bude vyhovovat.

    Případně si k nastavení těch změn přibrat někoho na pomoc - ideálně nějaká ADHD podpůrná skupina, pokud by čirou náhodou byla po ruce a hlavně terapeuta.

    Pokud si celý život jel bez režimu a kompenzaci zatím zvládal jen tím, že jsi dostatečně schopný a nějak to procházelo, tak léky to samy od sebe nezachrání.

    Zvyšování dávky u strattery nemá smysl.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    BETTER: Jj, mam stratteru, necelý půlrok, terapie ještě žádný, chystám se na KBT. Leccos se odbouralo, hyperfocus není tak brutální, uvědomuju si co říkám, vzpomenu si, na co jsem zapomněla, větší klid rozhodně cítím, ale spása to není a v jobu, kde mám FOMO a digitalni roztekanost v popisu prace to ani nemůžu čekat. Zvyšovat dávky už nemůžu
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Co s jobem, kterej miluju, ale šéf me chce vyhodit za to, co je podstatou adhd? zapometlivost, roztrzitost nedotahovani veci, preklepy. Odejit? Souhlasit se snizenim zateze vymenou za bezchybnost, ktera stejne vim, ze nenastane? Asistentku mi nikdo nezaplati :D
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    četl jsem pár článků na netu a zas jsem měl takové to "probuzení z noční můry" s následující úlevou...

    články hír for jór inspirejšon
    https://medium.com/...-with-chronic-depression-and-generalized-anxiety-i-am-not-ashamed-8f693f9c0af1
    ADHD and Depression: How ADD & MDD Symptoms Overlap
    https://www.additudemag.com/adhd-and-depression-symptoms-treatment/
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    výzva všem: stojí za to si čas od času osvěžit jednu ne-vždycky-úplně-zjevnou skutečnost - nejsem lůzr a nemá smysl si kvůli tomu dělat ze života peklo

    když jsem se dozvěděl o adhd, tak to pro mě bylo velké prozření......ale evidentně člověk "zapomíná", takže není na škodu sebou čas od času zatřást a připomenout si to žeano :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: mozna sme uz takovy paka ze potrebujem jeden denne a vic neresit ,)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Ne, ano. :)

    Myslim ze s ritalinem neni tolik potizi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam