• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAJKA: jinak pokud ti nejde o pozici jako řídící letového provozu, nebo tak něco, tak ADHD není na překážku a nemusíš se toho bát.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAJKA: Všechno, co sdělíš doktorovi, je důvěrné. I když je to podnikový doktor. Ten dává akorát vyjádření, jestli tu práci můžeš vykonávat, nebo ne. Lékařské tajemství.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    No já právě byla nedávno na podnikové prohlídce a lékař se mě tam přímo zeptal na drogy, psychicky poruchy... - což mě trošku zaskočilo - tak jsem si uvědomila, jestli to pak tam prostě nebude někde napsaný v mý dokumentaci..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAJKA: zaměstnavatel nemá přístup ke tvé zdravotní kartě a ani se tě na zdravotní stav nesmí zeptat při pohovoru. Maximálně tě může poslat k podnikovému lékaři na vstupní prohlídku, aby potvrdil, jestli jsi pro dané povolání dostatečně fit. V tomhle směru můžeš být v klidu.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Díky za tip s bullet journal - zkouším to a funguje. První "systém" ever, co mi fakt funguje. Zatím. Je to hodně daný tím, že je to zábavný. Navíc jsem zjistila, že existujou stickerky, washi pásky speciálně na bullet journal atd a moje infantilní retardovaný já je nadšený, takže mi to asi nějakou chvíli vydrží :)

    Taky procházím ofiko diagnostickým procesem na ADD a musím říct, že je to docela poučný :) ale zajímá mě jedna věc, na kterou jsem se zapomnela zeptat - kdyz mi to ofiko diagnostikujou, tak to pak budu muset mít ve zdravotní kartě? A dozví se to tak každej můj potenciální zaměstnavatel?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    To me kurva srre ze maji termin az v breznu
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER:furt jeste mluvis o predstaveni :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: to jste se tedy sesli. Tys to tak nemyslel a jeho se to dotklo prilis. Ale jaki hadeckari byste meli bejt na tyhle situace uz zvykli ;D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    staraarena | PLAVAT V JEZEŘE
    https://www.staraarena.cz/plavat-v-jezere
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: o tom jsem slysel, ale zatim jsem tam nebyl. Taky jsem se doslechl o Plout v jezere, coz je o autismu, aspergrovi a podobne.
    NEXEN
    NEXEN --- ---
    CEPAL: máš pravdu, prošel jsem si euforii že zjištění bývalých souvislostí a teď se začínám probouzet. Začínám cítit to vše o čem píšeš...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CEPAL: já jsem poměrně velký samotář odmala, s ADHD to nemá nic společného, snad spíš s tím, že mám tak trochu autistické rysy. Každopádn čím méně jsem mezi lidma, tím menší potřebu mám mezi n chodit. Nemám problém jít na nákup, někam s dcerou apod. - tam, kde je to pro mě anonymnější.
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    POZITRON: V Londyne anebo ve Fleetu (Hampshire) te rad uvidim, v CR budu asi az na Velikonoce.
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    ECLECTICA: Tak to myslim ani nesouvisí s ADHD. Proste mas podkritické mnozstvi IRL (in-real-life - jakoze nazivo a ne ońine) socialni interakce, a tomproste psychice neprospívá u žádného cloveka. V extrému si vem vsechny ty lovce a podobne, kdyz se z divočiny dostali do mesta, tak he ihned neli vsichni za podobnou, kdyz ne kvuli vzezření, tak kvuli neobvykle socialni interakci, ti lidi proste nebyli zvykli byt v ‘lidske smecce’, ktera ma oproti smečce vlku jina specifika.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: ne, co pracuju z domova, tak jsem ještě víc plachá než dřív :/
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    NEXEN: Ahoj Vítku, máme to dost podobně, ale já z toho radost nemám. Radši bych se obešel bez problém se soustředěním, bez utíkání myšlenek, bez nedokončených projektů, miniaturních i velkých, taky bez úzkostných až panických stavů, bez sebenenávisti, a bez sebemrskačství. Takže se postupně snažím tyhle neduhy zpracovat.
    NEXEN
    NEXEN --- ---
    Ahoj, jmenuji se Vítek a jsem...
    Svou diagnózu jsem se dozvěděl před několika dny, je mi 36 a díky kolísání nálad, což souvisí s jinou veselou diagnózou, ale podle některých příspěvků to souvisí vše se vším kruh je uzavřen , ale abych se vrátil, krom kolísání nálad na svém životě neshledávám nic záporného. Uvědomil jsem si, že žiju, zkouším, říkám si kecal a radil a sběratel pocitu a zážitků. Dlouho jen říkal, teď to již pár let dělám, protože můžu a proč NE?
    Nevim, jestli se to děje všem, neumím se soustředit potichu, když poslouchám a třeba jsem se učil, vnímal jsem obojí a lezlo mi to do hlavy obstojně.
    Krom Mirtazapinu na Panickou úzkostnou poruchu, neužívám žádné léčivo.
    Jak omezuje váš život nebo naopak rozšiřuje? Vím o sobě, že si všímám detailů, pamatuji si situace, dost dopodrobna, dávám si vnitřně dost úkolů, aby veci, co dělám opakovaně měly efektivní postup, ujíždím si na pravidlech
    Jsem z toho nadšen správně nebo je to špatně, že to máme?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: stres rozhodně nepomáhá. Když máš pak kolegy nebo nadřízené, co si myslí, že když děláš chyby, musí na tebe zatlačit, ať se víc snažíš, je to problém. Když pak vidí, že to nezabírá a tak to stupňují, je to docela v prdeli.

    Je jasný, že permanentní pohoda jazzík není nikde, ale je to tak nějak o nastavení firemní kultury. Když je to na hranici šikany, je to blbý. Což je trochu loterie, protože se ti těžko povede zařídit, aby se k sobě lidi v práci chovali líp.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Hele já vůbec nemám problémy se o tom bavit, ale nejsem odvázaná z toho, že si to tu o mě bude moct vyfiltrovat celej nyx. Takže jsem založila privatni diskuz: [ Já si myslím, že.. - jéé tamhle letí motýll! ] - kde mi nějak přihlašte vy, co se stejně jako já zdráháte vytrubovat své zkušenosti do světa, ale jste je ochotni sdílet privátně užšímu kruhu lidí :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ja bych docela chtela vratit to tema zamestnani, co tady probehlo pred nedavnem, protoze to docela resim. chapu, ze nikdo nechce zachazet do detailu, ale aspon okrajove. ja mam treba problem, ze kdyz jsem ve stresu, priznaky adhd se zhorsujou, neklid, prekotna mluva, nepretrzitej tok myslenek, casto se to rozjede az do uzkosti. kdyz jsem pred 2 rokama skoncila v blazinci, tak to bylo pote, co jsem se vratila z dovoleny do kanclu a tam na me cekaly hromady papiru a mailu, protoze kolegyne nehly prstem navic, i kdyz jsme na tom byly domluveny. kdyz jsem ve stresu, tak jsem jak na perniku, treba typicky statnice, tam jsem vzdy mluvila tak prekotne, ze me museli po kazdy druhy vete zastavovat. a tohle je velikej limit, co se tyce prace, protoze pozic, kde neni stres, moc neni. ja jsem si nasla praci v kanclu, kde je nuda, klid, pohoda, coz je na psychiku naprosto bozi, jenze zase je to takova prace trochu pro cvicenou opici, kde se zahazuju.
    tak by me zajimalo, jak to maji ostatni lide s adhd.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já s muzikou vařím :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CEPAL: jj, ja taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam