• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    taky je dobré začít nějakou jednodušší částí...fakt pomáhá to, když si člověk může už něco odškrtnout jako hotové - pak to trochu sníží odpor k tomu zbytku :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    já zkoušel na ty pauzy pomodoro, ale moc se mi to nedařilo dodržovat

    docela mi ale pomáhá rozepsat si co potřebuju udělat - je snazší pustit se do malé věci, která je jasně definovaná, takže tu velkou věc nejdřív rozložím na menší... když k tomu mám nechuť, tak mi to nejde ani tak, ale určitě to pomůže
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: ok, uz mlcim. ja jsem z toho nepochopila, ze prace utika "Já mám totiž v poslední době docela dost práce, co mě nebaví. To v podstatě vede k tomu, že mi to jde jak psovi pastva, trvá mi to dýl, tím pádem se s tím musím víc srát, baví mě to o to míň a jde mi to hůř atd. "

    ale stejne bych zkusila ty pauzy i kdyby to bylo jen jit k oknu a zase zpatky, proste to nejak prerusit.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Což o to, mě to utíká, ale ta práce neubývá :) Zkusím s tím trochu zaexperimentovat, možná jde fakt jenom o to se na něco těšit.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: tak se jit kazdejch 30 minut projit na chodbu/nalit si vodu/udelat si kafe/jit na zachod? 30 minutovej casovej usek pak utece jako nic.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: převážně jsou to věci, na které se potřebuju soustředit, uvažovat v širších souvislostech a občas k tomu ještě být kreativní. Mluvené slovo k tomu nejde. Občas potřebuju vynechat i muziku. Kdyby to bylo něco, na co nemusím moc myslet, tak bych se zabavil bez problému :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: jakyho charakteru je ta prace, o ktere mluvis?
    musis se hodne soustredit, nebo mas nektery veci zautomatizovany? jestli zautomatizovany, co u toho poslouchat nejaky mluveny slovo?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: hry mi moc nefungujou, pauza se pak klidně protáhne na 4 hodiny a to taky není úplně hitparáda.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: zkousis prokladat praci pauzama, klidne i castejma pauzama? ja jsem v praci napr. hrala online hledani min. http://minesweeperonline.com/
    rekla jsem si treba, ze udelam 2 granty/1 studii a pak si zahraju a jak jsem se tesila na hru, tak to slo hned lip. proste odmena, svetlo na konci tunelu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Máte nějaký trik, jak si osladit nudnou práci? Já mám totiž v poslední době docela dost práce, co mě nebaví. To v podstatě vede k tomu, že mi to jde jak psovi pastva, trvá mi to dýl, tím pádem se s tím musím víc srát, baví mě to o to míň a jde mi to hůř atd.

    Jako já vim, že řešení je to udělat a mít to z krku. Ale tvl jak se k tomu dokopat?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: vsak ja se nedivim! :)
    umela bych hovno, i kdybych chodila. kdyz me to tema zas az tak extra nezajima, nedokazu se soustredit a po 15 minutach bych beztak vypla, tedy spis bych myslela na neco jinyho, koukala, kde co lita, kreslila si a podobne. dale jsem vzdycky dost trpela, ze musim nehnute sedet a nemuzu se hybat. po 45 minutach uz jsem se obycejne silene vrtela a houpala na zidli, abych to vydrzela. :)
    kdyz to byl predmet, kterej me zajimal, treba vsechny islamy u Kropacka a tech jsem odchodila asi 6, tak tam pro me melo vyznam chodit. sice jsem se nesoustredila 100% casu, ale vetsina casu to asi byla. ovsem drtiva vetsina predmetu me nezajimala - sedela bych tam zbytecne, tak jsem se na to vykaslala.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Njn, to se pak nediv ze z tech skol umis hovno :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    BETTER: pochopitelně na přednášky se nechodí, anebo jen když se pak jde do hospody. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOIRA: to uceni je presny, takhle jsem vystudovala 2 vejsky, ale umim z nich bohuzel hovno. dycky jsem se pri tom adrenalinu naucila na posledni chvili behem par hodin ohromny mnozstvi informaci, odrikala u zkousky/napsala do testu a pak zase zapomnela. cim min casu zbejvalo, tim lip to do ty hlavy lezlo. treba co jsem si precetla na chodbe pred zkouskou behem cekani, nez na me prijde rada, to jsem umela najednou skoro nazpamet. prubezny uceni nikdy nic a jinak znamky na zakladce a na stredni nic moc, trojky a stedni i ctyrky, protoze nahly necekany zkouseni nebo pisemky byly vzdycky za 5. :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    mě nejvíc pomáhalo chodit do studovny, nebo studovat v knihovně
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    UNREALONE: To je výborně řečeno, zabavit tu část hlavy, která těká.

    ANICASE: Mě na to funguje hudba, ale musím jí natolik znát, aby nerušila. V podstatě mám pocit, že hlasitou a známou hudbou přetluču nepředvídatelné rušivé zvuky.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    UNREALONE: nejhorší je ale, že se mi zdá, že i když třeba jednou něco z toho funguje, tak jindy zas ne...nebo je to tím, že člověk zrovna nemá morál...nevím :-D
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ANICASE: no tedy ehm ono člověk zkouší lecos - asi to znáš :-D

    Chvíli jsem o tom musel přemýšlet abych to dokázal popsat...tak to zkusím.
    Já to vidím tak, že když mám problém soustředit se na věc A (netriviální věc, co vyžaduje hodně soustředění) a zrovna hlava nespolupracuje, tak si najdu věc B (jednoduchou až triviální, takže poslouží účelu, že hlava přestane těkat a přivede pozornost zpátky do reality).

    Těžko se to popisuje, ale cítím, že to má docela potenciál.

    Jeden příklad je ta uklidňující hudba. Zrádné je, že nefunguje pokaždé ta samá tak dobře, abych se pak mohl soustředit. Někdy mi docela právě fungovalo pustit víc věcí přes sebe - nějakou hudbu - třeba "lofi hiphop" (moc mi to hiphop nepřipomíná), přes to zvuk bouřky - déšť a hřmění a přes to ještě mluvené slovo - docela mám rád přednášky Alana Wattse - hlasitost upravím tak, že bouřka je slyšet nejvíc a přes to je malinko slyšet to ostatní.
    Výsledek je ten, že mám šumící kulisu a ten zbytek je tak málo zřetelný, že neruší. Zároveň ale nějakou elementární pozornost vyžaduje, takže plní tu funkci "zabavení" čertů co se mnou šijou :-)

    Ještě mě napadlo takové mentální cvičení na "zabavení" - představovat si jednoduchou věc, která ale vyžaduje trochu pozornosti - např. bych si představoval rotující trojúhelník, nebo číslice od jedné do pěti, atp. - prostě nějakou trivialitu, která ale vyžaduje tu pozornost. Může to být něco jako když se člověk snaží soustředit na svůj dech, aby se uklidnil.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    ad ještě to memorování - u státic se taky stalo, že když se není zbytí, tak se 100 stran navrčim za pět dní, na tu krátkou chvíli zvládnu mobilizovat vsechno a naučit se. Jenom to může být na chvíli a ne pemanentní situace, kdy se co týden učim na nějakou písemku. Samozřejmě co nejblíž před deadlinem, průběžné učení neznám.

    K té hudbě a zklidnění - když toho mám ze stresu a naštvání a nesoustředění plný zuby, tak mě teda zklidní akorát tak metal. žádný šum vody.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    VALKYRA: no mě se právě osvědčilo nějak "zabavit" tu část hlavy, která těká sem tam a pak může zbytek fungovat skoro normálně :-)

    zajímalo by mě čím to je...jestli je to nějaká chemická nerovnováha v těle nebo co...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam