• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: ale já neříkám, že člověk nemá držet dietu a věnovat se cvičení, když se mu to líbí. já jsem řekl, že to člověk nemá dělat kvůli prehypertenzi z tabulky. zvlášť, když prehypertenze začíná rozdílem jednoho bodu od equilibra. to je pro mě nonsens.
    znáš ten fór, jak se lékař kouká na výsledky a pak na pacienta: kouříte? pijete ? Ne, pane doktore. To je škoda, protože by ještě mohlo pomoct, kdybyste přestal.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: No mně to přijde i tak dost. Tak jsem ráda, že ti je líp!*

    PALEONTOLOG: S tím nemůžu souhlasit, protože člověk může přijít na to, že se mu lehčí dietka a cvičení líbí. Jako se to stalo mně. A to mě vychoval otec, který cvičení považoval za zhovadilost a dobíhání tramvaje za nedůstojné. Akorát se musí začínat polehoučku, aby to člověk ze začátku nepřehnal. A zatáhnout za zvonec můžeš vždycky, tak proč předtím nevyzkoušet pár věcí. Taky, vtipkovat o sebevraždě by se nemělo...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOLLUCHA: ehm, psycholog který tě testuje, aniž by sis toho všimla je špatný psycholog, i když si o osobě může myslet, že je reinkarnovaný Freud. Jako jo- z rozovoru, zejména anamnestického chytneš spoustu věcí, ale pokud z toho má být nějaký papír, tak je více než žádoucí to podpořit setem různých diagnostických nástrojů.

    Pro psychoterapii jako takovou není diagnostika nezbytná, spousta lidí to dělá tak, že nejdřív buduje základní důvěru a k diagnostice sahá, když teda tam je někde něco složitějšího, do čeho se jen skrz rozhovor nedostanou. Ale pokud by někdo měl vydávat nějaký posudek či zprávu, tak dělat to jen na základě rozhovoru je docela narcistní.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: jenom 2 tejdny. :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: no vždyť to je to samý
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Já bych spíš zvážila tu lehčí dietku a cvičení :-DDD
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: až k 139/89, o 1mmHg víc a máš hypertenzi a zasloužíš lék. přesně tyhle bodový rozdíly jsou hrozný peklo a jestli je někdo na sobě řeší, tak navrhuju zvážit sebevraždu
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Jj ale těch 130/70 tam spadá. Bych doporučila lehčí dietku a cvičení :-DDD
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    POZITRON: no tak já bych srovnávat výstupy z hospitace na psychiatrii a první návštěvu u odborníka rozhodně nemíchal dohromady.

    KOLLUCHA: prehypertenze je ale už od 121/81...
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Tyjo, z blázince! Jak dlouho jsi tam byla? :-o Psychouši mají triky v rukávu, oni jsou schopný tě otestovat, aniž by sis toho všimla :-))) Ale ono je těžký spoustu věci hodnotit, protože hodně věcí ve zdravotnictví vypadá hrozně hezky na papíře, než to narazí na realitu...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: aha, tak to jsem nevedela, ze se musi absolvovat sezeni s psychologem, myslela jsem, ze se s tim psychiatri neparou a rozdavaj recepty na potkani. beru zpet a jsem rada, ze jsem se spletla.

    (osobne jsem to mela jinak, lmd/adhd diagnostikovana uz v detstvi, strattera predepsana na prvni navsteve po propusteni z blazince prakticky bez jedinyho slova na zaklade propousteci zpravy, kde se psalo, ze mi ji ma napsat. tak jsem si myslela, ze to je sup sup i u ostatnich)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Tak 130/70 uz pre-hypertenze, takže jsi kandidát na prášky v budoucnu :-)))
    Jinak já si nemyslím, že se většina lidí najde v testu na ADHD. Jasně, že zapomíná občas každej, ale ne tak moc.

    Jako u jakéhokoli doktora, když řekneš "Já jsem si dal/a test na internetu a vyšlo mi...", tak to ten doktor nebude brát vážně. A udělá další testy. A testy na ADHD existujou. Jestli to někomu diagnostikujou na základě toho, že jim to řekne, tak jsou to špatní doktoři a držela bych se od nich dál. Jako fakt. Já jsem byla na čtyřech hodinových sezeních s klinickou psycholožkou, než mi tam přiklepli poruchu pozornosti.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: jenze s tim vysokym tlakem se to nestane. kdyz prijdes k praktikovi a reknes, ze mas vysokej tlak, on ti nameri 130/70, tak zadny prasky na vysokej tlak nedostanes. kdezto kdyz si na netu prectes priznaky adhd, najdes se v nich, pricemz v tech nejobecnejsich se imho najde vetsina lidi a pak je u psychiatra odpapouskujes, tak jak to chces overit? a ted si vem, ze ma za sebou nalejvarnu od eli lilly ohledne strattery. :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KOLLUCHA: Teď, když vidím, co napsal CYBERWOLF, tak si říkám, jestli to fakt nemyslela nakonec dobře. :-))
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: ajo! kazdopadne jeste v dobe, nez zacala psat na recept nezamenovat a z lekarny jsem odchazela s cipralexem nebo miraklidem misto itakemu, jsem za nej nic neplatila a to byly ruzny lekarny, ne jedna konkretni.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ANICASE: Souhlas. Spousta věcí v současném zdravotnictví je šíleně drahá, nejen léky. Ale máme kliku, že žijeme v dnešní době.

    POZITRON: Tak on je rozdíl mezí tím, když ti napíše escitalopramum od Lundbecku x od Actavisu a když ti napíše dejme tomu lék na vysoký tlak, když máš normální. Já z etického hlediska nevidím problém v tom, když ti napíše Itakem místo Citalopramu. To je furt ta samá věc. Lidsky je to svině, protože ty si stěžuješ, že s tím máš problém a ona ti to ještě ztíží. Zdravotně tě to ale neohrožuje. Když ti napíše lék na něco, co nemáš, tak tě ohrožuje na životě za a/ samotným lékem a za b/ možnými komplikacemi v budoucnu, které vyplynou z toho, že ten lék bereš. Existujou přece různé vedlejší účinky, lékové interakce a podobně.

    POZITRON: To jsou přesně ty nepřímé úplatky, které tvoje doktorka dostane za to, že se k tobě zachovala jako mrcha a napsala na recept NEZAMĚŇOVAT. Ale ona tě léčí furt stejně, tím samým.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: hej a ten itakem je levnější a bez doplatku. IMHO to doktorka dělá dobře a čistě:
    CIPRALEX, 10MG TBL FLM 28 I, Státní ústav pro kontrolu léčiv
    http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0020132&tab=prices
    ITAKEM, 10MG TBL FLM 28, Státní ústav pro kontrolu léčiv
    http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0164001&tab=prices
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: tak on má lékař v první řadě předepisovat to, co pacientovi pomůže, ne úplně co chce. Že předepisuje lék se stejnou účinnou látkou na druhou stranu nemusí znamenat, že to dělá proto, že dostal nějakej matroš do ordinace, ale třeba je tam ještě něco jinýho, co třeba snižuje vedlejší účinky a tak. U léku za 300 bych tipoval spíš na to.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: ok, ja mam teda informace jiny, mame v rodine lekaru x a treba jeden pribuzny je primar a ten jezdi na "konference" do karibiku snad kazdy rok. neni na tom nic spatnyho ani nelegalniho. v byvaly praci jsme taky napr. brali bedneni od firmy PERI, protoze nam mimo jine platili lyzovani v rakousku, chlapum jeste zavody jacht v chorvatsku atd., bylo to jakoze "skoleni". :) tak to proste je. jestli nekdo dostane propisku nebo kalendar na stul, tak to je samozrejme neco jinyho. o zlejch farmafirmach jsem nic nerekla, me zivej.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: jaky vazny obvineni, to je normani praxe. roky mi psala cipralex (na uzkosti), pak najednou z navstevy na navstevu zacala psat itakem a kdyz jsem si stezovala, ze ho ne vsude maj a ze mi kolikrat v lekarne daj misto nej stejne cipralex, tak zacala na recept psat "nezamenovat". lekar ma svaty pravo predepisovat, co chce a nechapu, proc by podle tebe mel prijit o karieru, imho nesmysl.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANICASE: uprimne, nez mi adiktolozka napsala leky, praskla diagnozu. Diagnoza pro me mela a ma stale vetsi hodnotu nez leky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam