• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    VALENTINA: 1. Dodnes se mi kamaradka směje jak jim naše mamka volala snad každý den co bylo za dneska ve škole za úkol. Legrační je, že když jsem doma zminila, ze jsem ADD, tak se mi mati vysmala ze si vymejslim blbosti. :D ale zpět k radě: najít si někoho zpřáteleného. Jinou mamku, učitelku, někoho, komu můžeš zavolat a to zadání od něj získat.

    2. Zkusit nějak u malého ten zvyk / rutinu vybudovat. Nedokážu říct jak, třeba ho naučit at se po každé hodině někoho zeptá, nebo poprosit učitelku at zopakuje zadání, nebo ... nevim :)

    3. na ty zápisky atd mi strasne pomahalo např. v historii či biologii kdyz jsem si tam z toho dělala příběh. do zápisků z historie jsem si tu vykládanou látku kreslila vlastní ilustrace jak si to představuju, třeba husity, atd. Ty kresbičky mi dost pomáhaly si pak pamatovat i ten obsah, protože jsem si tu informaci musela procesit přes představivost. Pokud nezvládá kreslit, co třeba mu koupit naky stickerky? aby se prostě jakkoliv samoangažoval a gamifikoval si to.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    CYBERWOLF: Ve většině českého školství takový důvod nedostaneš, tak nějak bych řekl, že z principu neexistuje.
    Poslední větu bych podepsal :)

    VALENTINA: Napadají mě dvě možnosti - buď opravdu dobrý důvod (pro dítě), jak píše CYBERWOLF, nebo natolik zábavná forma, že udrží pozornost. Stojí to neuvěřitené množství času a energie, výsledky jsou nejisté a nepravidelné. Myslím že každý kus, který tomu věnuješ pomůže, i když to tak nevypadá :) A ne, moji rodiče to nedělali.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALENTINA:
    CYBERWOLF: tak když odbočíme, škola se do žáků snaží nacpat všechno. K tomu se mi líbil rozhovor Martina Romana na Cro plus.
    Na mě to zjevně nefungovalo, ale se zájmem i přírodní vědy odmalička jsem měl něco, na co jsem se mohl specializovat. Zpětné bych byl nejšťastnější někde v truhlárně na praxi, ani dnes přemýšlení v práci moc nedám, všechno je o postřehu a rychlym úsudku.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VALENTINA: to ti připadá docela dobře. Bohužel ti řešení nabídnou nedokážu. Problém, jak zaměřit pozornost kam je zrovna potřeba se snažím vyřešit posledních cca 25 let a pořád nic moc.

    Jinak DRZEEF neber moc vážně. Vystupuje tu pod řadou různých identit, hlásá různá pochybná moudra a třeba zachraňuje děti ze spárů nenasytných farmakorporací, nebo dělá (zase další) revoluci v kryptoměnách. A právě teď mi vyhrožuje v poště.
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    VALENTINA: googlit, hledat, ptat se na terapeuticke programy spec. pedagogiky, do toho investovat, pak se to zlepsi, a bude fungovat v zivote jako jeho otec.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    CYBERWOLF: no jo, ale jak chceš tohle vysvětlit, když skutečně dost věcí, co se učí, mu bude v životě k ničemu...
    mi přijde, že on má něco jako tunelové vidění a na konci je právě jen to, co ho v tu chvíli zajímá, v současnosti Rubikova kostka...dokonce si kreslí algoritmy, jak na to.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    DRZEEF: futrování farmaky mi ani nepřišlo na mysl, spíš jak to přežít a nezbláznit se/rodič i dítě/ od 1.třídy chodíme do PPP, má 1.stupen podpory, ale teď jak je v 6., tak vidím, jak to totálně nezvládá. Je toho moc najednou, víc učitelů, víc čtení/čtení s porozuměním je katastrofa/.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DRZEEF: nebyl jsi tu ty, nebo některý z tvých alternativních účtů, už v minulosti banován?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VALENTINA: tohle je dost těžká otázka a myslím si, že se to bude u konkrétních lidí dost lišit. Já měl problém hlavně s věcmi, u kterých mi nebylo jasné, proč se mám tohle vlastně učit a k čemu to bude dobré (tj. tak 90 % látky). Důvody "abys měl dobrý známky", "jinak budeš zametat ulice", nebo "protože se to musíš naučit" nepomáhají. Stejně tak pseudodůvody jako "přeci nemůžeš vědět, jestli jednou nebudeš chtít vyrobit žárovku".

    Myslím si, že pokud by mi někdo dokázal vysvětlit, proč to či ono potřebuju vědět (a proč mě to má zajímat právě teď a tady) tak, abych uznal že to fakt potřebuju, že by výsledky byly o dost lepší. Ale nevím, protože to se podařilo fakt jenom párkrát. Protože věci, co jsem se učit nemusel (a zpravidla byly úplně k ničemu, jenom to bylo něco co mě baví), jsem si zapamatoval raz dva (a pak poslouchal "kdyby ti takhle šlo učení do školy" - taky úplně nepomáhá).

    Zda se rodičům podařilo nezešílet si občas nejsem úplně jistý :)
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    VALENTINA: urcite mu nepomuze futrovani psychofarmaky, naopak.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALENTINA: zapojit se do regulérní terapie a pak nebudeš mít pocit, že jsi na to sama. Dokonce by bylo fajn se o tom s klukem pobavit otevřeně, aby získal náhled.
    Další rady jistě přijdou.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    PALEONTOLOG: já teorii znám, můj exmanžel je ADHD jak vyšitý, takže syn to má zřejmě poděděné, spíš, jak to řešili vaši rodiče a nezešíleli z toho:) ano, já už jsem si zvykla, že jeho školní výsledky nikdy nebudou odpovídat jeho IQ, ale prostě někdy fakt klesám na mysli z toho, že cokoli dělám, je zbytečné a bezvýsledné...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALENTINA: tak první špatná zpráva je, že ADHD neléčí v pravým slova smyslu, ale tzv. zvládá, ta druhá špatná zpráva je, že při zvládání je nutný mozek zabavit, aby s ním šlo pracovat a to bude z tvojí strany vyžadovat především čas a trpělivost.
    ADHD, hyperaktivita, porucha pozornosti
    http://www.hyperka.eu/adhd
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    můžu se vás tu vespolek zeptat, jak jste to dělali ve škole? mám syna na zš a kromě dyslexie a dysgrafie má poruchu pozornosti, čili úkoly dohledáváme po spolužácích, z vyučování si téměř nic nepamatuje, jeho zápisky po sobě nepřečte ani on sám. Nepozornost způsobuje samozřejmě i to, že si špatně přečte zadání, nepochopí, co má dělat atd..Přijde mi, že bych s ním musela denně projet vše, co se učili a na to fakt nemám čas ani sílu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: já bych to nepodceňoval. Ale výstup bych teda vidět chtěl taky, to zas jo.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    POZITRON: jo takhle.. ja myslel, ze to je projekt na zpusob nepozorni-dospeli:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALKYRA: Oba, amfetamin i methylfenidát, a spousta dalších drog, jsou derivaty fenyletylaminu :-) mmj i Mezkalin, 2-cb, Mdma a adrenalin :-)
    Ale jo, napsal jsem to blbe. Zase mi to umožnilo se dovzdelat.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    VALKYRA: doporučila bys nějaké? Odnesla sis něco, co ti nějak pomohlo?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MIGUEL: jsou to jenom dotatniky.
    ja bych to nesrovnavala s grantama, jaky mate vy na katedre, to je preci uplne neco jinyho. narocnost i uroven. vyhodnotit dotaznicek sebranej od neklinicky populace, takze asi nekde temer na ulici? a nejak ho vyhodnotit, to je narocnost jak kdyz neni. taky by me zajimalo, proc to teda bylo 1.lf uk a vfn, kdyz ty lidi brali kdovi kde. jsem zvedava, jestli z toho bude nejakej vystup.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    POZITRON: hele 5 micu je fakt malej grant. vem si kolik stoji na superhruby mzde jeden clovek za rok... cca. 800.000Kc. takze to mas tak jeden celej uvazek na projekt rozpustenej mezi nekolik parttimu, plus navsteva nejakych kongresu, plus rezie (dava se 20%, tzn. ze si jeho pracoviste vzalo z celyho projektu mega, ktery rozpustilo treba na uctech za teplo), takze kolik pacientu na tomhle projektu muze zvladnout...(?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam