• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    KOLLUCHA: No, plus ja mam casto narocna obdobi, ze napr. monzost ADD odsunu, protoze resim tak velke veci v tech emocich, ze toto ej druhorade, ale posledni tydny mam na me pomery klidne, a tak venuji volny cas studiu a vidim, ze ten problem tu je... A vlastne dnes mi doslo, ze tu byl vzdy, akorat jsem to tehdy bral vice jako svou lenost. Ale kvuli tomuto jsem i malem neodmaturoval, hodiny sedel na otazkama a na VS to bylo stejne peklo, neco precist bylo nemozne a sedet u uceni...
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    IOM_NUKSO: Podle mě nepoznáš. Upřímně, já vlastně nepotřebuju dobrého psychiatra, mně by stačil obyčejný. Podle mě je hlavní trik v tom, aby nebyl špatný ;-)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    SRNECEK:
    SRNECEK: No, on ten Neurol by měl být spíš krátkodobá léčba, je to dost návykové. Co se týče toho, zda tě soudí nebo ne. Pokud ti to neřekne, tak to nepoznáš. Nevím nějak, co si pod tím představit. On tě"soudí" v tom smyslu, že se pro tebe snaží najít vhodnou léčbu (i kdyby třeba podle tebe byl úplně mimo). Ale zdá se mi, že ty myslíš spíš, že tě neodsuzuje na základě něčeho. Co máš za problém, že tolik řešíš, jestli tě někdo soudí? Je to něco objektivního?

    Jinak chyba je u něj (což neznamená, že není chyba i u tebe). Dobrý doktor nezávisle na specializaci musí neustále hodnotit, jak na tebe působí léky, které bereš. A pokud ti nevyhovují, tak upravit dávkování nebo změna léků. Případně vysazení. Rozhodně to nejde tak, že ignoruje půl roku vedlejší účinky. Moje rada zní: Změň psychiatra.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    KOLLUCHA: No, s tim ADHD mi asi nedoslo nikdy, ze je tak proti, nikdy to nerekl otevrene, ze se mu to nejevi a ja tedy z toho jednani to nepochopil.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    KOLLUCHA: On by vse resil neurolem. Na jakykoliv neklid a stres radi Neurol a rikal jsem mu, ze ten mi to nevyresi, viz nyni vnimam, ze proste s tou pozornosti neco je a to s nim resim od zacatku, takze tak 4-5 let zpet. Ale asi to chce zmenu, on i s nim resit leky neni snadne, treba mi chtel davat Cipralex a nic moc jineho, az kdyz jsem prestal jej brat a jasne rekl, ze ho nechci, tak byly nove moznosti od nej. Ale zase mne fakt nesoudi, coz moc neznam, ale ja take nevim, jestli chyba u mne nebo u nej, ale mam pocit, ze se uplne kvuli mne neposere. Ale to ADD prehlizi uz roky, dle mne to priklada depresi a fakt nechape, jak moc mne to invalidizuje.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KOLLUCHA: jak poznas toho lepsiho psychiatra? Jak jsem minule psala, tak mam dojem, ze to trva snad i 5+ let nez je neco obou stranam jasnejsi.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    SRNECEK: To není o průbojnosti. Ten doktor se tě snaží setřást a/nebo na ADHD nevěří. Já jsem kvůli tomuhle změnila doktora. Ten mi pro změnu řekl, že dětské nemoci nedělá. Jedna jiná doktorka řekla mojí kamarádce, že ADHD nemá, protože vystudovala vysokou školu. A to, prosím, chtěla jen test, protože ADHD má její dcera.

    Jak dlouho už do tebe sype ten Neurol? Změnila bych doktora a/nebo bych šla k nějakému klinickému psychologovi na nějaké komplexní testy, pokud už něco takového za sebou nemáš. Pokud jsi si skálopevně jist, že ADHD máš a v minulosti ti i psycholog řekl, že nemáš, můžeš chtít druhý názor. Ale se sebediagnozou pozor, je to dost tenký led. Zevnitř věci vypadají jinak než zvenčí.

    SRNECEK: Psychiatr ti nikdy nebude vyprávět podrobnosti o tom, k čemu došel. Tenhle doktor ti řekl naprosto jasně, že z jeho hlediska u tebe diagnoza ADHD nepřipadá v úvahu, protože pro to nejsou dostatečné důkazy z dětství. Na tom není co k nechápání. Jinak doktoři jsou taky lidi a mnohdy jsou velmi hrdí a až namyšlení, protože mají za sebou dlouhé a náročné studium. Zpravidla jsou taky chytřejší než jejich pacient. A nikdo nerad uzná vlastní chybu. Z tohohle důvodu mám raději ženské doktorky, protože bývají pokornější. Z mé pestré zkušenosti s lékaři nejrůznějších specializací mám pro tebe jenom jednu radu - pokud ti doktor nevyhovuje, okamžitě ho vyměň. Tvoje zdraví je především tvoje odpovědnost, až ve druhé řadě těch doktorů.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ad SRAZ - jelikož se pátek od 18h u Diega ukázal být nejlepší návrh co máme, pojďme ještě dořešit který pátek to bude. Navrhuji následující termíny:

    - 22. 11. (můj favorit - zapamatovatelné číslo)
    - 29. 11.
    - 6. 12. (po Mikuláši - to bude trochu dobrodružnější)

    Jestli vám vyhovuje některý z těchto termínů, napište který, jestli všechny, dejte paleček nahoru, jestli ani jeden a chcete přijít, nahoďte kdy by to šlo. Jestli chcete zůstat v anonymitě, napište mi do pošty.

    Pokud se na termínu nějak výrazně neshodneme, vyhlásím jiné termíny. Definitivně platný termín bude vyhlášen, až bude rezervačka. Zamluvím nějaká místa navíc, ale i tak bych chtěl mít představu, kolik nás tak bude - abysme nebyli 4 u stolu pro 10, nebo 10 u stolu pro 4.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    CYBERWOLF: No, cekam, ze budou delat jejich praci, ale jasne, zjednodusene. Tak cekam, ze vyslechnou pacienta a vyargumentuji tak, aby on chapal, proc oni nesouhlasi a neni to pro nej vhodne, coz se ale skoro nikdy nedeje. Chci, aby jen na zaklade sveho postaveni nebrali sve nazory jako neomylne a nesoudili atd. Popr. priznali sve chyby a nedostatecnost a klidne odkazali na jine osoby, ktere mohou pomoci, ja vim, ze ta profese je narocna, tak se nezlobim, ze nevedi, ale at mne roky netahaji cestou, ktera pro mne treba je zranitelna, ale zdali lekar neni magor, tak chapu, ze tak asi cini v mem zajmu a nevidi napatricnost jeho
    volby.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    KOLLUCHA: No, ja mu zkusil napsat e-mail, ze toto musime resit - nepisu mu jen krom dohadovani terminu setkani. A prvne reakce byla, ze mam vice odpocivat a brat Neurol. Tak pisu, ze toto neni unavou, akcentuji, ze mam pomerne klidne obdobi bez stresu atd., a tak vnimam, ze toto je opet jiny problem, ze ctu stranku knihy hodinu. Po par dnech odepsal, ze ADHD v dospelosti a medikace se poda jen na zaklade pozitivnich nalezu z detstvi, napr. psychologicka vysetreni, neurologie.

    On se tomu ADHD vyhyba snad roky, ja to vzdy otevru a on to smete. A ja proste nejsem tak prubojny.

    Tak fakt nevim.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    DRAKY: no některý deskovky taky slušně nakládaj :-)
    A co teprve go :-D
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    TRISSIE: hele tady jsme v klubu, kde i věci, co sem nepatří, sem patří, protože máme poruchu pozornosti a zajímá nás všechno :) dík, že ses rozepsala
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DRAKY: blbě! u mimina příznaky jako "nemluví, nechodí a neudrží nic v jedné ruce" nikoho nezarazí, že!

    u části dětí se projeví neurologické patologie hned po narození nebo v šestinedělí (vysoká dráždivost, apatie, ztráta reflexů, poruchy vědomí, epileptické záchvaty v rozsahu od petit mal až po grand mal), a pokud tohle doktor odchytí, je to indikace k další diagnostice - EEG (to vyjde vždycky patologické), sono (tam se po několika dnech začne objevovat stín v místě poškozené nervové tkáně), a nejpřesnější je magnetická rezonance.

    U dětí, u kterých se to neodchytí na začátku, se pak projeví patologie v psychomotorickém vývoji - budou preferovat zdravou stranu, na postižené mívají křečovitě sevřené ruce/nohy, neberou věci do postižené ruky, no a pak v závislosti na laxnosti pediatra a/nebo zkušenosti rodiče to jde dál, do fixace patologických pohybových vzorců. Ale v tu chvíli, i když dítě skončí u neurologa, se už neřeší příčina, ale projevy, a i kdyby se někdy v budoucnosti z nějakého důvodu MRI dělala, tak přesná datace už není možná (jen se přijde na to, že pacient CMP v minulosti prodělal).
    neonatální CMP je ve skutečnosti docela častá - něco jako 1: 4.000 živě narozených dětí (některé zdroje uvádějí až 1: 2.000), a je to nejčastější příčina dětské mozkové obrny. Ale časný záchyt je velmi raritní, v řádech jednotek případů ročně v rámci celé ČR (k nám při kontrolním sonu mozku v Motole volal šéflékař všechny sloužící sonografisty, aby se podívali, jak to v reálu vypadá - prý sám už to párkrát viděl, ale nikdo z ostatních ne).

    Dcera měla štěstí, vyfikla ukázkový grandmal ještě v porodnici, takže se okamžitě dostala do diagnostického kolečka, léková terapie a intenzivní rehabilitace included. Ono totiž s Vojtovkou se musí začít nejpozději ve třech měsících, aby byla opravdu účinná, pak jednak všechno daleko víc trvá (zafixované patologie se vždycky řeší hůř, než když to člověk susměrňuje v průběhu fixace) a druhak alternativní nervové dráhy už nejde tak dobře nebo vůbec aktivovat.
    Bylo na tom strašně moc práce, padlo na to docela dost peněz (platili jsme soukromou fyzioterapii, kde se jí věnovali víc a častěji, než na pojišťovnu), ale ve dvou a půl je ve stavu, kdy už ani neurolog nic nevidí. Samozřejmě ale pořád je ve hře ta ADHD (což ale vzhledem k rodinné zátěži může být úplně normální dědičnost a měla by ji tak jako tak), pocit deja-vu proti synovi ve stejném věku je velmi silný. Ale zas s tím už víme, co dělat :-) No a ještě může mít poruchy učení a výhledově migrény, ale i kdyby se splnily všechny tři tyhle věci, tak je to daleko za tím, co doktoři považovali za nejlepší možnou prognózu (nejhorší byla "mentálně retardovaný ležák").

    jsem se zase rozepsala... ale ono to sem patří, protože samozřejmě ADHD je u lidí po CMP vcelku častá, a třeba se někdo v těch příznacích pozná (mojí kamarádce zjistili lehkou formu dětské mozkové obrny až ve třiceti v lázních po úraze - do té doby prostě myslela, že je holt levá na sporty a že to, že při únavě hůř koordinuje levou stranu, je normální).
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    DRAKY: To je úplně přesné! Občas se úplně ztrácím v těch možnostech, pak začnu být nervózní, páč druhá strana začne dávat najevo netrpělivost. Nakonec si udělám nějaký jakýs takýs plán, který vzápětí zapomenu :-))) Ale deskovky mám taky moc ráda. Ne všechny, ale dost z nich mě baví. I když v nich nejsem nijak extra dobrá a mnohdy mě poráží i šestiletý synovec ;-))
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    KOLLUCHA: šachy jsou přesně to, kde totálně selhává moje schopnost soustředění a pracovní paměť, nedokážu udržet v hlavě svou strategii a nejsem schopná se dost soustředit, abych odhalila všechny možnosti protivníka. Deskovky miluju, ale šachy dávaj prostě příliš mnoho proměnných.


    TRISSIE: promiň jestli je to příliš osobní otázka, ale jak se pozná taková prenatální cévní mozková příhoda?
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    CYBERWOLF: já pátky bejvám špatná, snažíme se vypadnout mimo prahu vetsinou. Ale tak uvidíme.


    CYBERWOLF: sklep to docela je, tripatrovej neni. Naopak je to maly :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: v klidu, nemívám čas, nebývám v praze, bývám v práci a tak. u mě je to bez výčitek, na pohodu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: "Pátek nešťastný to den, nechoď paleontologu na pivo ven" - K. J. Erben, Závodník
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: to je ideální den!! Si nebudu muset vyčítat, že jsem nedorazil.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Za mě pátky ok.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: já nejsem proti a kouzelníka klidně vezmu i k Diegovi. Dávat na stůl sombrero by nebylo dobrý, už by se tam nikdo nevešel. Jen doufám, že to není nějakej třípatrovej sklep.

    Jinak jsou teda nějaká zvláštní přání ohledně času? Já bych to dal třeba v pátek (ale ne tento pátek!) od šesti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam