• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ECLECTICA: zasadni roli. ve stresu je vsechno horsi, zaroven cim vic jsem ve stresu, tim jsem nafrcenejsi, takze musim pusobit jak na perniku.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ECLECTICA: docela dost. Což je blbý, protože to k obnovení rovnáváhy moc nepomáhá. Ale na druhou stranu je to normální, takže se není moc co divit.
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    ECLECTICA: Dost. Zvladam fungovat v ramci moznosti elementarne, ale je to dost vycerpavajici. Terapie me prekvapive pomaha vratit se do normalu "driv", ale ta doba, nez udelam "krok zpet" a uvedomim si nejakej problem v sirsich souvislostech tak, aby me z toho neprepadavaly panicky ataky, je na muj vkus dost dlouha.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jak velkou roli u vás hraje psychická pohoda? Jakmile mě něco vykolejí (což se díky dobře zvolené a dlouhodobé medikaci naštěstí stává zřídka), úplně mi to vyřadí exekutivní funkce z provozu, ani léky nepomáhají.

    KOIRA
    KOIRA --- ---
    UNREALONE: !!!! presne,
    PALEONTOLOG: jo mam dvacet uzlu na kapesniku,jen nevim k cemu. zkousim si delat poznamky na zapesti, funguje tak z 50%, napsat na dvere?
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    KOLLUCHA: co myslis, ze se stalo dneska? :D pripraveny, u dveri a zas nic, ofc.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    MAJKA: Jsi stastna zena. zvladnu si vzit veci co nosim pokazdy - klice, destnik, ale mimoradny veci jsou svizel. ja vim ze pripravovat dopredu a tohle vsechno,ale v tu chvili, jak kdybych vypla okolí.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAJKA: a nestane se ti někdy, že ti do toho "okamžitě" něco vleze? Mě se to stává pořád
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    UNREALONE: Tak ja uz o sobě iluze typu: "bezva, tohle určitě nezapomenu" fakt nemám :) vím, že to musím udělat okamžitě :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    UNREALONE:
    UNREALONE: mam to stejne
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    standardní situace, když si přečtu upomínku na mobilu nebo zahlédnu takovou fyzickou připomínku
    "jé super, teď na to určitě nezapomenu (pašák!)" a za 5 minut odcházím z bytu s tím, že jsem to samozřejmě obratem vypustil z hlavy :-D
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MAJKA: jo to dělám občas taky

    zrovna nedávno jsem si něco takhle nastražil na věšák u vchodových dveří a pak to úspěšně "neviděl"
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    to je jak s těmi uzly, mám na kapensíku uzel, vím že nemám na něco zapomenout, ale na co ?
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    KOIRA: Tyjo hrozne dobře, dřív jsem si jak retard psala velký cedulky. Teď jsem to polevlila a když potřebuju něco připomenout před odchodem z bytu třeba, tak stačí dát na dveře něco divnýho, co mě trkne. Jako třeba ponožku na kliku. Nebo mašli :D Ale chápu, že to není pro všechny, halt si každej musí najít, co mu funguje, no :/
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KOIRA: Já takhle standardně nechávám v předsíni odpadky ;-D
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    MAJKA: jestli ti to funguje, tak super, ja si vedle dveri muzu postavit tasku co potrebuju vzit a s klidem ji tam pri odchodu necham....:D
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MAJKA: fyzické upomínky jsou fajn - já si některé věci dávám tam, kde o ně zakopnu (více či méně obrazně), ale někdy ani to nestačí :-D
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    DRAKY: Ja treba hodne ucila (a ucim) ditko samostatnosti. Z vice duvodu. Ale je fajn, ze kdyz zapomenu, tak se pripomene. Dneska uz se obslouzi i sam v plno vecech. Coz pomaha. A taky vi, ze mi ma pripominat vetsinu veci. Ze mama zapomina a nedela to naschval. (Zatim nezneuziva.)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    DRAKY: mně hrozně pomáhaj nějaké fyzické upomínky v reálném světě. Např. pokud dáváš třeba po každém jídle prcka nádobí do myčky, nebo (příklad, fakt nevim) používáš dětskou lžičku na krmení, tak na tu lžičku / myčku / předmět, kterej víš, že po krmení určitě uvidíš / dát cedulku "nočník" nebo obrázek, nebo tak neco. proste vizuální upomínku. To samy s tim spanim, třeba dát obrázek svačinky na postýlku, nebo nevim..?

    Jinak teda taky je dobré po sobě nevyžadovat dokonalost. Že občas něco zapomeneš nebo nezvládneš je přece naprosto normální, nehledě na ADHD
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    POZITRON: taky mam dojem, ze jsou ted vsechny priznaky horsi, přikládám to vlivu nakyho podprahovyho stresu z aktualni situace - ktera mi jinak v podstate vyhovuje a hraje do karet. Treba kdyz jsme u tech potomku, tak zapamatovat si takovou jednoduchou blbost, ze ho mam po kazdym jidle posadit na nocnik... Nejmíň ve třetině pripadu to nedam - a nevim, jak si na to nastavit upozorneni, pac to neni casove stabilni. Nebo ze po odpolednim spani ma dostat svacinu... Holt obcas nedostane a dojde mi to pulhodky pred veceri. Pritom jedeme docela slusnej rezim. Nemluve teda o meltdownu, kdyz jsme se presouvali na chatu a po celodennim baleni s deckem u nohy jsem mela v neznámým prostredi totalne zahlcena sama vyresit vecerni sekvenci rutin, přičemž se mi povedlo kdyz ne zpusobit, tak nezabranit ublížení jinymu decku... Pak stacila jedna rozbitá, vcas neodklizena miska a sesypano. A tohle fakt nebyl standard ani v tom poslednim pomerne nevyspalym roce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam