• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    KOLLUCHA: A co za medikaci mas? Ja se tomu porad hrozne branim, protoze mi je obecne dost nesympativky cokoliv brat pravidelne :) Na druhou stranu uz je to obcas dost hrozny a nejaky externi uklidneni by bodlo - da se vubec neco brat nepravidelne?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    LWEEK: Já překonávám ADHD úplně perfektně, stačí jednou denně lupnout pilulku. Obávám se, že kdyby bylo možné za pomoci (jakýchkoli) technik ADHD překonat, už by se to dávno používalo.

    CYBERWOLF: Ten Lozanov byl Bulhar, ne Sovět. Už jsem o něm někde slyšela, ale nemůžu si vzpomenout, kde. Ty jeho techniky asi fungují, ale těžko říct, jak s tím chtějí autoři Superlearningu 2000 léčit ADHD.

    LWEEK: Tak nacistický výzkum (například lékařský), se používá dodnes. Problém spíš je, že tihle okrajoví vědci si dost často nelámou hlavu objektivitou, peer reviews a podobně.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    To bych spis doporucila knizky a videa Gabora Mateho.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    CYBERWOLF: Superlearning to pojmenovali američani. :) Superlearning 2000 je revize metody. Původní metoda vznikala někde v šedesátých nebo sedmdesátých letech. V devadesátých letech se to "vylepšilo" a pojmenovalo Superlearning 2000. Musíš uznat že to je dokonale devadesátkový. V tý době bylo všechno "super", "mega" apod. :D

    Superlearning – Wikipédia
    https://sk.wikipedia.org/wiki/Superlearning

    Bohužel český překlad není a na EN wikipedii používají vědečtější název sugestologie. Jinak sugestologie vznikla na Ukrajině, tam si toho všimli soudruzi z Kremlu a hned z toho udělali armádní záležitost. A jak to tak v té době bylo, informace unikali na západ, stejně jako ze západu na východ. Později Lozanov emigroval někam do Rakouska a na to do Ameriky. Je po třeba se na to dívat jako na výzkum, ne na sovětský výzkum. Myslím, že většině vědců je tak trochu jedno jakou nálepku to dostane. Raketové motory taky sestavoval pro američany nacistický vědec Braun. dalo by se tedy říct, že to je nacistická technologie.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    LWEEK: nj, jenže to neznamená, že by to ten člověk bez toho výcviku nedal. Dost možná jo.

    Tím teda nechci říct, že to máš zahodit, jenom že bych neměl příliš vysoká očekávání. Teda, já mám averzi k sovětským vědcům a věcem co mají v názvu "super" nebo 2000, takže bych od toho nečekal vůbec nic dobrého, ale to už je můj problém :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    CYBERWOLF: Asi jsem to napsal trochu zkratovitě. Pointa je, tenhle člověk v opilosti o tomto výcviku mluvil. Spíš jsem chtěl říct, že mám z první ruky potvrzení, že ten výcvik existoval a minimálně u jednoho člověka vedli k dokonalé paměti. Tedy potvrzuji to, že kniha minimálně v tomhle nelže. Některé techniky, které se používali byli později v západním světě docela dobře zpropagované Tony Buzanem. On ale zřejmě nebyl jejich autorem, jak se tvrdí. Skutečným vynálezcem mindmap, rychločtení a dalších metod byl právě Georgi Lozanov.

    Tony Buzan - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Buzan
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    LWEEK: nechci říkat jestli to pohádky jsou nebo ne, ale to zdůvodnění, proč to určitě úplné pohádky nejsou, vlastně vůbec nic neznamená.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Teď čtu knihu "Superlearning 2000", kde tvrdí, že jde ADD a potažmo ADHD překonat. Víc k tomu zatím nenapíšu protože jsem teprve asi v první šestině knihy. Jestli se něco zajímavého dovím tak to sem zkusím nějak přetlumočit.

    Superlearning je založený na sugestologii, autorem je tento pán:
    Georgi Lozanov - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Georgi_Lozanov

    Jeho výzkum používali sověti k výcviku agentů a kosmonoutů. Můj otec se jako geolog s jedním ruským kosmonautem znal. Měl fotografickou paměť. Za jeden večer přečtl několik knih a znal je nazpaměť. Takže určitě to nejsou úplné pohádky.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Spánek, cvičení, trpělivost. Vím, že jsem ti asi moc nepomohla (zvlášť s tím spánkem, hádám). I když to cvičení můžu doporučit. Stačí procházky na čerstvém vzduchu. Ale se Stratterou třeba se to fakt nedá srovnat, no.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    nevite o necem na soustredeni, co se muze pri kojeni? se soustredenim je to ted opravdu spatny, taky i vubec se schopnosti se k necemu dokopat. hyperfokus se nejak nedostavuje. :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MAJKA: já na czechitas chodím a taky chodím na extra drahé školení kde 8hod stojí 5tis. A hlásím, že oboje je stejné. Jak czechitas za 590kč tak odborné profi školení. Náááádhera
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    MAJKA: Já si spešl zacházení klidně nechám líbit ;-)

    POZITRON: Magda zní taky jako pěkná husťačka ;-)) Co jsem tak z kontextu pochopila, tak ono ani tak nejde o to, jak moc má člověk nastudováno, ale jak moc je ochotný se učit a spolupracovat. A mnohdy firmy vezmou začátečníka, kterého si vymodelují podle svých specifických potřeb.
    Já bych třeba na ten Python chtěla hlavně kvůli tomu, abych zvýšila svou kvalifikaci coby testerky. Psát nic nechci, to už jsem zkoušela a to nedávám. To je moc nuda, moc pomalé, moc piplavé. Já potřebuju akci. Asi by mě lákala ta datová analýza, i mně by se to hodilo. SQL jsem sice v lásce zrovna neměla, bohužel mi to ale dost šlo :-)

    MAJKA: Víš jistě, že to nebyly obecně nutné vlastnosti pro učitele? Protože co jsem tak pozorovala na tom mém smíšeném kurzu, tak občas bylo nutné pomalu, trpělivě a srozumitelně vysvětlovat i mužům, nejen ženám. Jinak ten gender se rozlišuje (zvlášť v Czechitas) kvůli tomu, že v IT jsou ženy výrazně málo zastoupené a je to problém.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: aha, s czechitas nemam zadnou zkusenost, nemuzu posoudit. pyladies byly hlavne o tom, ze ti v rychlosti projedou latku a ty pak pracujes hlavne doma. fakt bylo treba 15 nebo myslim ze i 20 domacich ukolu a bez nich ti ujede vlak, takze vysrat se na ne uplne nemuzes. ja si kolikrat pripadala uz uplne retardovala, kdyz jsem odevzdavala nejaky ukol treba potreti s vedomim, ze mi to stale nefunguje. treba namatkou jsem nezvladla piskvorky. :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    POZITRON: Hele já jsem asi trochu ovlivněna tím, jak muži přišel do práce leták jestli jako nechtěj učit Czechitas a požadavky byly: schopnost opakovaně , pomalu a srozumitelně vysvětlovat, trpělivost ...atd, celkové tam mezi řádky bylo psané jako by to bylo pro fakt jiný živočišný druh. Prostě mi není jasné, proč při učení se technologie je nutné rozlišovat gender žáka..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Obecně smyslem kurzu je tak jako... nastavit kurz. Že si vyzkoušíš o čem to je, víš jak na to a máš na čem stavět dál. V zásadě stovky hodin pokusů a omylů redukuje na desítky. Takže jako jo, pokud někdo čeká, že si vychodí kurz a má o kariéru postaráno, tak to tak opravdu nefunguje. To samé se dá říct o škole, nebo jakékoliv jiné kvalifikaci (teda, kromě institucí, kde si kariéru vysedíš dostatečným počtem let, ale kdo tohle chce?).

    Je potřeba se tomu věnovat dál, ale pokud kurz není vysloveně tragický (že by přímo nastavoval špatný kurz), tak je to určitě lepší než nic. I kdyby nic jiného, člověka to nutí se tématu pravidelně věnovat. Asi vám nemusím sáhodlouze vykládat, že to může být jinak trochu problém.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: musim rict, ze mi nekterejma tvejma predsudkama docela nastavujes zrcadlo a abych rekla pravdu, neni to prijemny pohled. taky jsem takova totiz byla a neni to az tak davno.

    ano, kurzu pro zeny jsem se bala taky, co to bude, ale byly to jenom predsudky. jako s idiotama tam s nama nikdo nejednal a ostatni zensky byly vesmes fajn, aspon ty, se kterymi jsem se bavila. mne osobne tam od zacatku sraly 2, takovy desne arogantni, ambiciozni, pohrdavy, ale obe odpadly nastesti brzo, tak po mesici, kurz nezvladaly, takze pak uz byl klid. :)

    jedna z tehle krav tam po prvni hodine v hospode vykrikovala, jak je naivni si myslet, ze by si nekdo mohl po jednom takovem kurzu restartovat karieru. taky se v podstate vysmivala matkam s detmi nebo tehotnym, ktere tam chodi. no for je v tom, ze jednu z tech, ktera toto na prvni hodine pri predstavovani rekla (ze chce zcela zmenit smer, navic byla v tu chvili asi mesic pred porodem 4. ditete) a ktere se tahle slepice tedy vlastne vysmivala, jeste pred koncem kurzu oslovili a nabidli ji praci. a fakt od te doby programuje, je to vic nez rok. husty taky je, ze my jsme chodily na kurz ve stredu, tahle Magda byla ve stredu na kurzu, ve ctvrtek porodila a dalsi stredu zase normalne prisla, jako kdyby se nechumelilo a kurz v pohode dochodila. ze vsech nejlepe. manzel ji vozil dceru na kojeni.
    kdezto ta arogantni, jak rikam, to ponekud nedavala a odpadla. :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    POZITRON: hele ja si tak nak porad rikam, ze kdyz mi neklapne stavajici kariera, vratim se ke kodění. Jen ono se to za tech asi 15 let dooost posunulo. Tak nevim, jestli na to už nejsem moc blond / prostě blbá. Těžko říct :) dřív to byla dost růčo práce, teď sou na všechno nejvíc frejmworky, dělá se všechno na klientovi a je to prostě úplně jinde. Nicméně tady je to asi OT. Pro tu srandu jít se dvěma buchticema do něčehotakového bych si to klidně dala, zejména datovou analytiku možná. Ta je i relevantní k mý práci. Jen teda jsem vždycky měla trochu odpor k takovejm těm kurzům pro holky a k myšlence, že jako potřebujem spešl zacházení, protože nemáme mezi nohama johnnyho. Ale možná bych to kousla, nevím :D
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: No, jsem teď trochu švorc, tak s tím bychom musely počítat :-)) Ale určitě bych šla do něčeho dalšího, když bude čas a prachy :-) Ještě přibereme Majku do party, kdyby chtěla ;-) Ale teda já mám ambice se tím živit, v tuhle chvíli si dokonce aktivně hledám práci v IT. Teď jsem absolvovala kurz ve společnosti Acamar na testing, SQL a web services. To online bylo a ani mi to nepřišlo, ale programování bude asi online trochu složitější.
    Jinak teda ten můj kurz byl super, můžu jen doporučit. Stálo to nějaké peníze, ale ne příliš:
    Nauč se pracovat jako tester od A do Z — Acamar
    https://www.acamar.cz/cs/kurzy/kompletni-priprava-pro-testery/
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: jo, urcite kladnou. fakt doporucuju. chodilo tam vic holek z nyxu, tedy ne zaroven se mnou. tyhle kurzy pro zeny mi doporucila mimo jine Kotence tady z nyxu. :)
    ted maji bohuzel kurzy pouze online, tak doporucuju pockat, az budou zase prezencne. mivaj pak i ruzne jednorazove sobotni celodenni akce, ruzna temata, treba testovani sw, to bylo fajn, tam se urcite jeste nekdy chystam. na ty zakladni kurzy je docela natlak, berou tak 1/4 prihlasenych, ma cenu to zkouset opakovane.
    na python maj jeste od 2020 nove navazujici kurz datova analyza, tam jsem se ani nehlasila, zacinal mesic po druhem porodu, to bych opravdu nezvladla a navic kvuli covidu ho stejne po mesici udelali online a to uz se pry nedalo. obcas vidam jednu holku, teda pani, je ji pres 40 a ma 3 deti a ta rikala, ze online to bylo fakt narocny, ani ho nedokoncila.
    nechces jit nekdy na neco k czechitas? to jsou sice kurzy placene, ale na vyber je toho mnohem vic a maj i ruzne vikendove. o tom taky uvazuju, spis neco takhle jen k necemu pricichnout, nemam ambice se tim zivit. jestli to mas podobne, mohly bysme nekam spolu, kdyby ti to nevadilo. :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: To je super, gratuluju k absolvování kurzu! Přemýšlela jsem už dřív, že bych si ten kurz taky výhledově udělala, takže hádám, že ty dáváš kladnou referenci? ;-)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    POZITRON: nebyla to ironie, myslim to vážně.

    Hele já naštěstí nejsem perfekcionista, naopak, spokojim se s lame urovni :) a v oblasti odreagovávaček bych už fakt mohla vést nějaké kurzy. Vyzkoušela jsem si dělání papírových soch, mýdel, domácích krémů, háčkování, pletení, sprejování, akvarely, vycpavany zvířátka, lettering, několik hudebních nástrojů, i could go on.. :) ale ve všem jsem na úrovni "lejm". Jako zahanbila bych kdejakou bydlenku tvořilku :D

    A to pletení je o tom, že uložím dítě, mám 3h času a nemám už energii na nějaké vzdělávání se, takže prostě na něco čumim a u toho pletu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam