• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    AXTHEB: Nojono ani strattera není všemocná :-)))
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    AXTHEB: Máš k tomu nějaké konkrétní studie, prosím? Zkoušela jsem cca před dvěma lety hledat něco průkazného a nepodařilo se mi to.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CYBERWOLF: wow díky ok. omegu3 jím každý den, Bkomplex když si vzpomenu....tak to zkusím taky jíst každý den. ADE nejím a seženu a lecitin neznám a koupím. díky moc
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KOLLUCHA: mediTace :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SUK: Klasická buddhistická meditace nebo mindfulness mají vědecky prokázaný pozitivní účinek. Technicky na tom nic ezo není, prostě sedíš, koukáš do nikam (Buddha) nebo nekoukáš (mindfulness) a pozoruješ svoje myšlenky.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SUK: tak z těch léků je u nás úzkej výběr, ale k tý výživě mozku se dají přidat stimulanty jako káva nebo čaj, i ty energy drinky dávají smysl. i ta shizandra. to jsou stále účinný látky. dál už jsou jen ilegální návykové látky a pak se vracíme zas k těm lékům, kde by ritalin návykovej být neměl.
    samozřejmě nějaká terapie má taky smysl, protože jde především o návyky. pozornost třeba uteče, ale člověk by se měl dokázat vrátit k nějaký osnově, páteři svý činnosti. to už narážíme na strukturu komplexní činnosti. já si teda složitější věci napíšu na papír, jaký body potřebuju a pak jen odškrtávám. když mi uteče mozek na nějakou minut, tak se prostě vrátím tam kde jsem skončil. z té kognitivní stránky je to takovej boj s větrným mlýnem, nikdy neskončí, ale není důvod se někdy vzdát.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Mimochodem jsem právě postoupila na 100. level v Habitice. Ale jak mám zárověň toho Aspergera a jsem asociální, tak jsem se nějak nedostala k tomu, abych vstoupila taky do nějakého klanu lol.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    SUK: Pokud vím, tak ne. Podle testů se nejvíc osvědčila kombinace terapie a léků. Možná samotná terapie zaměřená na zvládání projevů a možná na sebepřijetí (aby si člověk přestal vyčítat, že mu nejde se soustředit). Jinak pomáhá pravidelné cvičení nebo prostě pohyb, dostatek spánku, zdravá strava. Prostě dobrá životospráva.

    VERONIKA22: Podle mě u Ritalinu zajížděcí období neexistuje. Ten je právě dobrý v tom, že naopak funguje hned a odejde do večera. Tlak zvedá, ale nikde není psané, že bude zvedat tlak zrovna tobě.

    SUK: Jj bacha na to abys po lékách nezačal chodit po vodě, když jsou tak ezo :-))
    Hele já nechci tvrdit, že ty léky nemají vedlejší účinky. Ale nemusí se projevit. A i kdyby se projevily, tak ti nemusí tolik vadit. Ale kdyby to bylo tak jednoduché jako si šňupnout trochu gingka, tak přece není potřeba vymýšlet různé Strattery a podobné věci...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SUK: ten pocit znám
    SUK
    SUK --- ---
    LWEEK: B6, jestli wiki nekeca, musim mit dost. Omega 3, jestli wiki nekeca, me obchazi obloukem. Zkusim nekde doplnit, pridam ginko, jestli to pomuze. Meditace a audioterapie jsou moc na me uz moc ezo :) Kazdopadne, problem je tak velky, ze jsem se odvazil sem napsat a moji zasadni asi zasadni ambici je treba zacit pracovat, dodelat aspon cast projektu, co mi nekde visi a idealne neposrat vicemene vsecko, na co sahnu (popr. se u toho nezranit). Takze asi tak :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VERONIKA22: no a stratteru jsi teda uživala, ne ? ak ti ji někdo předepsal, tak mu řekni o ritalinu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VERONIKA22: existuje třeba lecitin nebo ginko, jeden čas mi docela píchnul i B-komplex, teď zobu rybí tuk s vitamíny A D a E a taky mi to celkem zapaluje. Mozek dostane lepší výživu (lecitin v podstatě je přímo výživa, omega-3 potřebujou nervy obecně, ginko zlepší prokrvení, takže i zásobováním vším co je a ty vitamíny prostě doplní ty co jich máš zrovna málo a metabolismus s nima pak nemusí šetřit), takže tak jako funguje obecně líp, ale neslibuj si od toho zázraky a nepřekračuj doporučené dávkování (tím si můžeš u těch v tucích rozpustných vitamínů dost rozesrat zdraví a i tím ginkem se dá otrávit).
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    PALEONTOLOG: já jsem ještě nikoho nežádala, že chci léky. Šla jsem jen do lékárny a ptala se co je bez receptu volné a teď jsem doufala, že existuje něco na mozek co vůbec není určené pro ADHD. A ritalin přece taky zvyšuje krevní tlak a taky je tam zajížděcí období kdy mi může být ještě hůře ne?
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    SUK: Vitamín B6, omega-3, ginko. Záleží jak velký ten problém je a jaké máš ambice. Dá se meditovat, popíjet různé čajíky meduňka, maté apod. A na učení se dá zkusit audioterapie.
    SUK
    SUK --- ---
    Tyjo, koukal jsem na tu Stratteru, papirove to vypada jako poradny svinstvo :) Ac cast vedlejsich ucinku by se mi docela libila (predevsim pak ztrata chuti k jidlu), zbyle potencialni vedlejsi ucinku pusobi docela desive. Ale to stejne bez predpisu nesezenu (stejne jako vetsinu dalsich zde popisovanych svinstev) a protoze na variantu V 35 to prestane si jeste nekolik let budu muset pockat, tak bych se zeptal - existuje vlastne na tohle neco slabsiho, snadneji sehnatelnyho?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    K4N3C: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16623645/
    Vypadá to nadějně. Vzhledem k tomu, že je "epidemie" ADHD, tak se třeba dočkáme i nějakých dalších studií :-))
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    Už tu byl zmíněnej piracetam, teď Modafinil, tak se zeptám - zkoušel někdo Noopept nebo další nootropika ve spojení s ADHD?
    TROLLFACE
    TROLLFACE --- ---
    MODAFINIL
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: tak spousta symptomů se mi tímhle vysvětlila, ale když se člověk dlouho pozoruje, najde si kde-co, ať je nebo není nemocnej. přizpůsobit život svým možnostem a nehrotit tu hlavologii se mi vyplatilo. nejde ani tak o peaky uvažování, když ten výkon nevydrží, jako respekt k propadům a těm se přizpůsobit.
    jak říkám, viděl jsem tu hyperaktivkyni, a ta byla fakt mazec. ptal jsem se jí, co bere, ale ani strattera ani ritalin to nebyli, zkusím ji ještě oslovit.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PALEONTOLOG: Aha, tak to může hrát roli, užívej si to a netrap se lékama :). Já mám ten mozek fakt bláznivej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam