• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    SUK
    SUK --- ---
    CYBERWOLF: Si myslim, ze to asi vsichni tady :) I kdyz hadam, ze kazdy bude mit trosku jiny projevy. Ja jsem obecne hlavne zapominajici a zmatenej, uz se mi i stalo, ze jsem se na zachode zapomnel vymocit a jenom jsem si umyl ruce a zase odesel a nebo jsem uprostred prednasky zapomnel, co tam delam a o cem mluvim a kde jsem skoncil :D A samozrejme, naprosta neschopnost se dostatecne soustredit a ponorit se do nejakeho tematu do hloubky - takze aktualne umim milion veci, ale zadnou poradne.

    PALEONTOLOG: Caje vychlastam docela veliky mnozstvi, ale kofein na me nema nijak pozitivni ucinek pokud jde o pozornost, spis naopak mam tendenci bejt jeste vic rozlitanej, neustale nekam vstavat, chodit a "neco" delat, mam nepohodlny nohy. A proti ilegalnim latkam rozhodne nic nemam :D jen myslim, ze by mi asi moc nepomohly a trosku se bojim ty zavislosti, zaboha se treba nemuzu zbavit zavislosti na cukru. Pomucky typu papir atd zkusim vyzkouset, ale kdyz si vezmu, ze obcas domluvim i 3 veci zaroven na jedinej den a to si uz par let docela poctive vedu kalendar ... :)

    AXTHEB: Kdybych dokazal proste sedet a koukat do nikam, pravdepodobne sem vubec nepisu :D

    KOLLUCHA: S tim alkoholismem a zavislostma je to vlastne docela zajimavy - jako hodne mladej jsem dostal napad zacit kourit (jo, debilni napad). Kourit jsem zakratko prestal. Alkoholu jsem za poslednich 15 let zkonzumoval neskutecny mnozstvi, presto na tom nejsem nijak zavislej - obcas s pritelkyni dame nejaky IPA na chut, ale vubec nepocituju nejaky bazeni po chlastu, nemam problem 14 dni abstinovat nebo pit nealko zatimco ostatni pijou. Naopak mam trosku problem s cukrem, na tom jsem naprosto realne zavislej, myslenky na sladkosti, sladky piti, cokoladu a dalsi veci jsou normalka. Bohuzel.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    AXTHEB: Máš k tomu nějaké konkrétní studie, prosím? Zkoušela jsem cca před dvěma lety hledat něco průkazného a nepodařilo se mi to.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SUK: Klasická buddhistická meditace nebo mindfulness mají vědecky prokázaný pozitivní účinek. Technicky na tom nic ezo není, prostě sedíš, koukáš do nikam (Buddha) nebo nekoukáš (mindfulness) a pozoruješ svoje myšlenky.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SUK: tak z těch léků je u nás úzkej výběr, ale k tý výživě mozku se dají přidat stimulanty jako káva nebo čaj, i ty energy drinky dávají smysl. i ta shizandra. to jsou stále účinný látky. dál už jsou jen ilegální návykové látky a pak se vracíme zas k těm lékům, kde by ritalin návykovej být neměl.
    samozřejmě nějaká terapie má taky smysl, protože jde především o návyky. pozornost třeba uteče, ale člověk by se měl dokázat vrátit k nějaký osnově, páteři svý činnosti. to už narážíme na strukturu komplexní činnosti. já si teda složitější věci napíšu na papír, jaký body potřebuju a pak jen odškrtávám. když mi uteče mozek na nějakou minut, tak se prostě vrátím tam kde jsem skončil. z té kognitivní stránky je to takovej boj s větrným mlýnem, nikdy neskončí, ale není důvod se někdy vzdát.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Mimochodem jsem právě postoupila na 100. level v Habitice. Ale jak mám zárověň toho Aspergera a jsem asociální, tak jsem se nějak nedostala k tomu, abych vstoupila taky do nějakého klanu lol.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    SUK: Pokud vím, tak ne. Podle testů se nejvíc osvědčila kombinace terapie a léků. Možná samotná terapie zaměřená na zvládání projevů a možná na sebepřijetí (aby si člověk přestal vyčítat, že mu nejde se soustředit). Jinak pomáhá pravidelné cvičení nebo prostě pohyb, dostatek spánku, zdravá strava. Prostě dobrá životospráva.

    VERONIKA22: Podle mě u Ritalinu zajížděcí období neexistuje. Ten je právě dobrý v tom, že naopak funguje hned a odejde do večera. Tlak zvedá, ale nikde není psané, že bude zvedat tlak zrovna tobě.

    SUK: Jj bacha na to abys po lékách nezačal chodit po vodě, když jsou tak ezo :-))
    Hele já nechci tvrdit, že ty léky nemají vedlejší účinky. Ale nemusí se projevit. A i kdyby se projevily, tak ti nemusí tolik vadit. Ale kdyby to bylo tak jednoduché jako si šňupnout trochu gingka, tak přece není potřeba vymýšlet různé Strattery a podobné věci...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SUK: ten pocit znám
    SUK
    SUK --- ---
    LWEEK: B6, jestli wiki nekeca, musim mit dost. Omega 3, jestli wiki nekeca, me obchazi obloukem. Zkusim nekde doplnit, pridam ginko, jestli to pomuze. Meditace a audioterapie jsou moc na me uz moc ezo :) Kazdopadne, problem je tak velky, ze jsem se odvazil sem napsat a moji zasadni asi zasadni ambici je treba zacit pracovat, dodelat aspon cast projektu, co mi nekde visi a idealne neposrat vicemene vsecko, na co sahnu (popr. se u toho nezranit). Takze asi tak :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VERONIKA22: no a stratteru jsi teda uživala, ne ? ak ti ji někdo předepsal, tak mu řekni o ritalinu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VERONIKA22: existuje třeba lecitin nebo ginko, jeden čas mi docela píchnul i B-komplex, teď zobu rybí tuk s vitamíny A D a E a taky mi to celkem zapaluje. Mozek dostane lepší výživu (lecitin v podstatě je přímo výživa, omega-3 potřebujou nervy obecně, ginko zlepší prokrvení, takže i zásobováním vším co je a ty vitamíny prostě doplní ty co jich máš zrovna málo a metabolismus s nima pak nemusí šetřit), takže tak jako funguje obecně líp, ale neslibuj si od toho zázraky a nepřekračuj doporučené dávkování (tím si můžeš u těch v tucích rozpustných vitamínů dost rozesrat zdraví a i tím ginkem se dá otrávit).
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    PALEONTOLOG: já jsem ještě nikoho nežádala, že chci léky. Šla jsem jen do lékárny a ptala se co je bez receptu volné a teď jsem doufala, že existuje něco na mozek co vůbec není určené pro ADHD. A ritalin přece taky zvyšuje krevní tlak a taky je tam zajížděcí období kdy mi může být ještě hůře ne?
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    SUK: Vitamín B6, omega-3, ginko. Záleží jak velký ten problém je a jaké máš ambice. Dá se meditovat, popíjet různé čajíky meduňka, maté apod. A na učení se dá zkusit audioterapie.
    SUK
    SUK --- ---
    Tyjo, koukal jsem na tu Stratteru, papirove to vypada jako poradny svinstvo :) Ac cast vedlejsich ucinku by se mi docela libila (predevsim pak ztrata chuti k jidlu), zbyle potencialni vedlejsi ucinku pusobi docela desive. Ale to stejne bez predpisu nesezenu (stejne jako vetsinu dalsich zde popisovanych svinstev) a protoze na variantu V 35 to prestane si jeste nekolik let budu muset pockat, tak bych se zeptal - existuje vlastne na tohle neco slabsiho, snadneji sehnatelnyho?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    K4N3C: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16623645/
    Vypadá to nadějně. Vzhledem k tomu, že je "epidemie" ADHD, tak se třeba dočkáme i nějakých dalších studií :-))
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    Už tu byl zmíněnej piracetam, teď Modafinil, tak se zeptám - zkoušel někdo Noopept nebo další nootropika ve spojení s ADHD?
    TROLLFACE
    TROLLFACE --- ---
    MODAFINIL
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: tak spousta symptomů se mi tímhle vysvětlila, ale když se člověk dlouho pozoruje, najde si kde-co, ať je nebo není nemocnej. přizpůsobit život svým možnostem a nehrotit tu hlavologii se mi vyplatilo. nejde ani tak o peaky uvažování, když ten výkon nevydrží, jako respekt k propadům a těm se přizpůsobit.
    jak říkám, viděl jsem tu hyperaktivkyni, a ta byla fakt mazec. ptal jsem se jí, co bere, ale ani strattera ani ritalin to nebyli, zkusím ji ještě oslovit.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PALEONTOLOG: Aha, tak to může hrát roli, užívej si to a netrap se lékama :). Já mám ten mozek fakt bláznivej.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: já po pěti týdnech málem umřel :D v takovým zombie stavu (VERONIKA22 ti ta hlava stejně nemůže fungovat, takže efekt jsem pociťoval jen na začátku, třeba prvních 14 dní.
    já myslím, že až tak hyperaktivní nejsem, že nepatřím do indikační skupiny. přecejen o doporučila adiktoložka, která se celoprofesně zabývá lidmi s adhd, on pro každého kováře taky vypadá každý problém jako hřebík. ale zase jsou lidi, co co fakt add splňují a stratteru nemůžou, tak ještě nevím jak na tom jsem. imho ne tak zle, možná jsem jen líznutej
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: já po pěti týdnech málem umřel :D v takovým zombie stavu (VERONIKA22 ti ta hlava stejně nemůže fungovat, takže efekt jsem pociťoval jen na začátku, třeba prvních 14 dní.
    já myslím, že až tak hyperaktivní nejsem, že nepatřím do indikační skupiny
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PALEONTOLOG: To je zajímavý, ale lidi říkaj, že jim to zabere za pět týdnů a já měla efekt prakticky okamžitě a dodneška beru "startovací dávku" páč, z tý vyšší už mi teda bylo blbě fest (což by se shodovalo s tvým pozorováním) tak jsem řekla, že to radši zkombinuju s Ritalinem a na tom jsem už skoro tři roky a chrochtam si. Zjevně to každýmu nesedí, jestli ti to třeba vyřeší kafe, asi je to v pohodě, mě se z jednoho hrnečku týden točí hlava a nemůžu vlízt do autobusu, takže zlatá Strattera :D
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    AXTHEB: twe, to by mě asi zabilo :D ale když mám čtvrtku hrníčku, tak to funguje líp než Ritalin :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam