• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    A co audioknihy? Zalezi ale co delas u toho...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SRNECEK: cteni je celozivotni problem. odhadem tak 70% knizek, ktere rozectu, vubec nedoctu. uz nikdy. to se tedy tyka beletrie. kdyz me nejaka knizka chytne a musi se to stat tak do 10 stran maximalne, tak pak funguju v modu, co popisuje nize SUK - ctu bleskovou rychlosti, vety prejizdim ocima jako celek, az jsem sama v soku, jak to krasne jde. bohuzel se to stava v naprostem minimu pripadu. kdyz me knizka naopak nezaujme, tak to nejde, nedokazu se na cteni soustredit, myslim na neco uplne jineho a vratit myslenky ke cteni uz potom nejde.

    u odborne literatury toto musim resit tak, ze si delam poznamky, protoze prectu stranku a kolikrat take vubec nevim, co jsem prave cetla, kdyz se jedna o neco nezazivneho, co ctu z povinnosti a musim se stale vracet a vracet. ted zrovna toho musim v kratkem case opravdu hodne precist a je to tragedie. horsi, nez jsem predem predpokladala. zvlast kdyz najit cas, kdy mi neskacou deti po hlave, je tezke a kdyz uz se takovy cas najde, tak samozrejme jdu radsi nekam pryc, nebo treba sjizdim internet, dokonce radeji i uklizim a podobne. :) nastesti je tady nase zachrana a tou je hyperfocus, kterej vetsinou nenecha cloveka ve stychu, takze kdyz uz se zda, ze je to v hajzlu a ze uz se to neda stihnout, tak mozek naskoci a funguje na nekolikanasobek sve obvykle kapacity. to jsou ty chvile, kdy si clovek noc pred zkouskou zacal neco cist v jednu rano a vsechno si to zapamatoval. nebo pred zkouskou na chodbe, to se pak do pameti vrylo vsechno snad do posledni nejnudnejsi myslenky. :) samozrejme docasne, po zkousce vetsinu zase okamzite zapomenu.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    CYBERWOLF: No, ale pak nevim, o cem ctu. Casto ta jedna myslenka je proste aspon odstavec.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SRNECEK: zkus se tolik nesnažit soustředit se jenom na čtení. Nech pozornost lítat, jenom se vracej k tomu čtení. Sice tak nedáš knížku jedním dechem, ale třeba to bude alespoň 10 minut bez bolehlavu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SUK: toz vitej
    SUK
    SUK --- ---
    SRNECEK: diagnozu nemam, ale teda: ctu rychleji, nez ostatni; vzasade vnimam cely vety misto slov a obsah si prakticky domyslim. Kdyz text obsahuje neocekavany slova, musim vetu nebo odstavec precist klidne nekolikrat, nez si vsimnu detailu a pochopim obsah. Pokud text neni prudce zabavny (tezsi knihy ci odborny text, skripta, uceni), tak casto po par minutach prichazi neco na zpusob toho, co popisujes, unava, chut jit delat neco jinyho nebo se najist, projit ci tak neco. A jeste jedna vec: casto mam tendenci preskakovat pasaze, koukat na cisla stranek kolik zbejva a tak
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, prosim Vas, mohli byste mi popsat nekdo s diagnozou AD(H)D, jake je pro VAs cteni. Popsat detailne ten proces? Napr. ja rozumim textu, ale kdyz sednu k nejakemu textu, tak mi neustale lita pozornost. Jakykoliv maly zvuk mne rozrusi a odvede pozornost. Nemam vubec "flow", o kterem jsem pouze cetl, ze lide maji, naproste soustredeni na praci, text, jakoby vse kolem nich zmizi. Ja vse stale dobre vnimam. Vydrzim max. 8 minut u textu a pak uz mam doslova fyzickou bolest v hlave a nema smysl se dale snazit, jelikoz bych jich nechapal, co se snazim cist. Presto tech 8 minut je porad pozornostni odklon od kazde vety.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tady jsem docela nasmál, protože tohle je moje úterý (akorát nenacházím náhodné čokolády) :)
    Why I Get Nothing Done
    https://www.youtube.com/watch?v=2IjR8ybH0rg
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SUK: Tak je to těžký, dokáže to i fyzicky bolet a na začátku to zvládneš třeba tři sekundy, ale už to že se o to pokoušíš docela pomáhá.
    SUK
    SUK --- ---
    CYBERWOLF: Si myslim, ze to asi vsichni tady :) I kdyz hadam, ze kazdy bude mit trosku jiny projevy. Ja jsem obecne hlavne zapominajici a zmatenej, uz se mi i stalo, ze jsem se na zachode zapomnel vymocit a jenom jsem si umyl ruce a zase odesel a nebo jsem uprostred prednasky zapomnel, co tam delam a o cem mluvim a kde jsem skoncil :D A samozrejme, naprosta neschopnost se dostatecne soustredit a ponorit se do nejakeho tematu do hloubky - takze aktualne umim milion veci, ale zadnou poradne.

    PALEONTOLOG: Caje vychlastam docela veliky mnozstvi, ale kofein na me nema nijak pozitivni ucinek pokud jde o pozornost, spis naopak mam tendenci bejt jeste vic rozlitanej, neustale nekam vstavat, chodit a "neco" delat, mam nepohodlny nohy. A proti ilegalnim latkam rozhodne nic nemam :D jen myslim, ze by mi asi moc nepomohly a trosku se bojim ty zavislosti, zaboha se treba nemuzu zbavit zavislosti na cukru. Pomucky typu papir atd zkusim vyzkouset, ale kdyz si vezmu, ze obcas domluvim i 3 veci zaroven na jedinej den a to si uz par let docela poctive vedu kalendar ... :)

    AXTHEB: Kdybych dokazal proste sedet a koukat do nikam, pravdepodobne sem vubec nepisu :D

    KOLLUCHA: S tim alkoholismem a zavislostma je to vlastne docela zajimavy - jako hodne mladej jsem dostal napad zacit kourit (jo, debilni napad). Kourit jsem zakratko prestal. Alkoholu jsem za poslednich 15 let zkonzumoval neskutecny mnozstvi, presto na tom nejsem nijak zavislej - obcas s pritelkyni dame nejaky IPA na chut, ale vubec nepocituju nejaky bazeni po chlastu, nemam problem 14 dni abstinovat nebo pit nealko zatimco ostatni pijou. Naopak mam trosku problem s cukrem, na tom jsem naprosto realne zavislej, myslenky na sladkosti, sladky piti, cokoladu a dalsi veci jsou normalka. Bohuzel.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Ano. Částečně je to samozřejmě způsobené jinými věcmi, ale spousta lidí s ADHD si vybíjí nedostatek dopaminu rychlou jízdou a všeobecně riskantnějším chováním. Třeba pro lidi s Aspergerem alkohol dělá jiné věci. Na druhou stranu se alkohol dá jen těžko srovnávat s dopravní nehodou :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: já bych řekl že alkohol něco dělá, ale ne nutně "pro nás". Pokud se nepletu, tak lidi s ADHD mají oproti neurotypické populaci taky častěji problémy se zákonem a dopravní nehody. Tyhle věci pro nás taky něco dělaj?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Ok tak reálně. Je tam korelace a to poměrně výrazná. A na alkoholismus nemá "chuť" nikdo. To povídání, co jsem ti poslala, je o tom, že lidi s ADHD mají vyšší míru alkoholismu a je pro těžší přestat. V angličtině mají termín self medication. Samozřejmě, že to nikomu nepomůže se líp soustředit, narozdíl třeba od cigaret. Ale o tom Koira ani nemluví. Ty léky kompenzují nedostatek v metabolismu dopaminu. Co dělá alkohol, si netroufám odhadovat, ale očividně pro nás taky něco dělá.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: to ale ještě neznamená, že to nějak pomáhá. Zábava může být i velmi (sebe)destruktivní
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Tak ono by je to bavilo z nějakého důvodu neasi :-))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: to je argument kruhem. Třeba je to jenom o tom že věci co tě bavěj děláš víc :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: já na mysli tabák a alkohol neměl..
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Že víc chlastaj. Ale ono jim to něco přináší, žejo. Jinak by si to do hlavy nelili.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: abych to nemusel číst celý - píšou tam něco o tom že alkohol pomáhá, nebo prostě že lidi s ADHD víc chlastaj?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam