• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jinak já si věci, co mám někdam vzít, kladu mezi sebe a dveře. Prostě když si vzpomenu co ještě potřebuju, tak to přidám na hromadu a na odchodu to jenom čapnu. Třeba ty krámy co jsi psal bych do auta sázel od chvíle, co to auto není potřeba na nic jiného. Není to stoprocentní (třeba teď jsem byl na výletě, nevzal jsem si krém na opalování a mám spálenou půlku lýtek) ale je to o dost lepší.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    To máš těžký. Jakýkoliv odborník (aka psychiatr) má čekačky v řádech měsíců, pokud vůbec nové pacienty bere. Možná je to ještě horší, covid tomu dal dost za uši. Pak se taky zaměřují spíš na jiné věci a když ADHD, tak u dětí, takže jestli ti nějak pomoct dokáže je dost ruleta. No a když všechno tohle dáš bez ztráty kytčky, pořád je to o tom že se naučíš to zvládat lépe, což je ovšem záležitost tak jako na zbytek života, ne že si vezmeš pilulku nebo tě prostě nějak "spraví" a pak přestaneš zapomínat důležitý věci a dělat píčoviny. Tím tě od toho nechci odrazovat - naopak - jen se snažím vykreslit co to stojí a že je fakt těžký doporučit za kým máš zajít.

    Co jsem stačil postřehnout, tak se objevují i nějací mentoři, kouči, nebo jak se tomu říká co tvrdí že se na tohle zaměřují, ale přišli mi všichni velmi pochybní a držel bych se od nich dál.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SUK: však se pokus z nich vytřískat doporučení na nějakou poradnu, stejně budeš nejspíš časem řešit psychiatra a medikaci,
    SUK
    SUK --- ---
    PALEONTOLOG: No, par tisicovek na to dat dokazu, ale tady jich bude asi litat hodne a jelikoz moc prace nemam, tak si to asi nemuzu dovolit :) (psal jsem jim)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    tohle znáš? zkus jim napsat, grant jim skončil, ale třeba ještě jedou za keš
    Svépomocné
    http://www.nepozornidospeli.cz/2013-11-13-18-17-04/svepomocne
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SUK: jasně a protože neuvádíš lokalitu, tak předpokládám prahu :D
    SUK
    SUK --- ---
    PALEONTOLOG: kdybych mel odbornika v hledacku, neptal bych se na nej ;)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SUK: no to ti nezávidím, tak halt běž za odborníkem. máš nějakýho v hledáčku ?
    SUK
    SUK --- ---
    PALEONTOLOG: Asi jsem se nevyjadril dostatecne jasne - tentokrat bych rad vyzkousel pomoc odbornika.
    Zacit si vsechno psat je sice krasna myslenka, jenze casto narazi na to, ze si to neco zapomenu vubec napsat, ze si seznam nekde zapomenu, ze si v seznamu odskrtnu omylem neco jinyho a pak zapomenu obe ... Moznosti se vzdycky najdou, vsak koneckoncu, ja jsem ten checklist mel. Stejne tak si vedu kalendar a uz jsem zvladnul domluvit si na jeden den vic akci. Nebo si zapsal blbej datum, hodinu, misto.

    Proste to je porad neco. Jakmile vykompenzuju jeden problem, objevi se jinde nebo je rovnou problem s kompenzaci samotnou :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SUK: problém je, že triviálníma pičovinama ti klesá sebedůvěra, roste latentní stres a to ti na schopnostech jako vůbec nepřidá
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SUK: jako první frontovou linii zkus deníček a checkboxy. když máš klid, tak si rozepiš co je třeba a než vyrazíš na štaci, tak si odškrtej, co máš hotovo. to ti říkám jako letitej hulič, co si věci prostě musel začít psát :)
    SUK
    SUK --- ---
    Asi to chce prestat kecat a zacit neco delat - prerusta to unosnou miru a pravidelny prusery uz me fakt stvou. Muzu se snazit sebevic, ale at delam, co delam, vzdycky neco zdupu. Tentokrat jsem na akci, co dneska zvucim, zapomnel vzit repraky. Proste jsem je nechal ve skladu pripraveny na odvoz a odjel. Dodavkou, s prazdnou nadrzi. A jeste mi tu chybi drzaky na mikrofony. Bohuzel je to u me celkem normalni. V minulosti jsem nekolikrat odjel na zavody v orientaku bez bot a bez buzoly. Premyslet o vecech, co jsem nechal v hromadny doprave snad ani nebudu a to, ze jsem zapomnel kdysi prijit na rande je dikybohu jenom vtipna prihoda z minulosti, neb zadny dalsi si uz radeji nedomlouvam.

    Samozrejme, ma to i vyhody. Jednou jsem se hrozne opil a zhulil a sel si zaplavat - plavat sice neumim, ale vubec mi to v ten moment nedoslo a tak jsem se zapomnel i utopit.

    Kazdopadne, proste uz bych rad nebyl neustale za vola - sam pred sebou a precejen i pred ostatnima - a tak bych se rad zeptal, date mi nejaky doporuceni, kam konkretne vyrazit s problemem, ktery se zde neustale debatuje? Par tisicovek na to v soucasnosti asi dat dokazu, tak to asi zkusim investovat timhle smerem...
    Diky
    LUKK
    LUKK --- ---
    LUKK: mimochodem rychlé a zbrklé reakce jsou dost často trable s kterýma válčím nejčastěji...i když ty mechanismy mám prozkoumané/pojmenované...
    LUKK
    LUKK --- ---
    https://www.understood.org/articles/en/adhd-and-emotions-what-you-need-to-know část o tom jak reagovat na emoce mi hodně připomíná terapie které mám za sebou....docela ty mechanismy fungují (když si na ně vzpomenu)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: pak máš lidi s vysokou, dvěma, postgraduálem a nebo vědce, co nemůžeš do normálního provozu nikdy nasadit. a není to nutně chyba adhd
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    KOIRA: Ja jsem tu tvou odpoved moc nepobrala, ale je pravda, ze je velkej rozdil mit skupinu 28 a 10 deti. Alternativne to jde i na statni skole, ale ne bez podpory vedeni.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PAKOBYLKA_: Fakt? to je zajimavý a dobrý. Jednak podle zkušeností, druhak dle toho, co povídá kamarádka - angičtinářka, která se to snaží dělat alternativně i na státní škole, z toho hlavně v tom vyčerpání a rozpolcení se 28 mám pocit totální neuchopitelnosti. Když máš v té třídě těch dětí 10, tak je to určitě asi taky o něčem jiném. To věřim.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PAKOBYLKA_: zdravej člověk je jen nedostatečně vyšetřenej
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    KOIRA: Asi zalezi na tom, kde ucis. Ve statni skole se starou reditelkou a segregovanejma romskejma detma v socialne slabsi lokalite to bylo o poznani horsi nez na maly alternativni skole, kde je imho nejak “porouchanej” kazdej druhej. Kdyz jsem ucila dospely, byla jsem vycerpanejsi nez z deti. Detem muzes naferovku rict a priznat vicemene cokoliv. S detma muzu bejt autenticka, spontanni, trhla. Nesoudi. Spis se pridaji. Tam je zas problem uhlidat hranice u adhd deti a u provokateru - nez mne dojde, ze vysiraj! Achjo. :) Da se navic ucit tak, ze to obstaraji deti a ty se nevykecas a struktura hodiny me ukotvuje a dava mi klid. Ostatne, planovat jsem se naucila nejen praci, ale i beznej zivot (v ten den pradlo, zitra kino, nakoupit tehdy a tehdy atd.) a ted o prazdninach, kdy krome vyletu nic neplanuju, jsem z toho vic v prdeli nez behem roku v plnym provozu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    To jsou ty nyxáci, co si myslej že se svět točí jenom kolem nich :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam