• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ECLECTICA: Já teď, druhý měsíc. Přijde mi, že účinek jedné 18mg Concerty je prakticky shodný s jedním Ritalinem, jen má o hodně pozvolnější nástup a drží to přes půl dne.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Celkem zajímavé. Psychoterapeut a doktor Gabor Maté k ADHD.

World Leading Physician View On ADHD: Gabor Mate
    https://www.youtube.com/watch?v=itcD7f0H64A
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Bere tu někdo prosím concertu?
    Jakou máte zkušenost? (Je mi jasné, že se tím nelze řídit, protože lidi reagují různě, ale jsem zkrátka zvědavá).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dostala jsem na alergii clarinasu - je v tom 120 mg pseudoefedrinu.

Jak mi strattera nic nedělala, tak tohle fugnovalo a tedy asi budu muset přehodnotit postoj k lékům. (jsem relativně slušně kompenzovaná kofeinem a CBD, ale dře to a nejspíš to tak být nemusí)

Tak jsem se objednala k psychiatrovi. Na termín, kdy jsem celý týden pracovně pryč. no nic, alespoň mají behaviorální důkaz, že si nevymýšlím. Zprávu z diagnostického vyšetření před osmi či kolika lety samzřejmě nemám, nevyzvedla jsem si ji :-D
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Ritualy mi taky fungujou, vylozene jsem si drilem narvala do hlavy navyk na cviceni kvuli zadum. Zetonky by zase u me nemely sanci, to by me frustrovalo. Ale ty maly krucky - kdo tam psal s tim odpadem - tak odepisu na ten jeden email a pak uz teda zvladnu vsechny a nekdy zacinat od nejmensich - ponozky do kose na pradlo a je to a jindy od nejtezsich - priprava pro narocnou tridu, kde jsou deti na urovni aj od A1 po B1 a pak uz ostatni sfouknu raz dva.
    CNV
    CNV --- ---
    Na práci jsem si teď vymyslela jednoduchou vizuální pomůcku a lituju, že mě to nenapadlo dřív. Jedno zlaté kolečko = 5 stránek (pro případ potřeby mám i žetony třístránkové a jednostránkové). Za každých přeložených 5 stran jde kolečko do vedlejší přihrádky. Funguje to jako vizualizace, jak pěkně to ubývá, přendání kolečka je odměna, a když chci vidět, jak stíhám, zbývající kolečka vysypu a rozložím na kalendáři.
    Škrtat si stránky nebo kapitoly taky celkem fungovalo, ale tohle je nějaký lepší. Asi že se to třpytí :D

2BFREE
    2BFREE --- ---
    Mě na toto téma asi nejvíc pomáhají „rituály”. Stejně jako vždycky po ránu vstanu a vyčistím si zuby, tak se chvíli nutím, až si zažiju další rituál a pak už to jede na setrvačnost.

A taky mi pomohlo, když jsem si uvědomil, že je pro mě méně nepříjemné věci udělat hned, než na ně pořád myslet, že je mám udělat později, protože pak mě z toho chytne migréna a to nechci.

Ale někdy se pak sám sobě směju, jak jsem otrokem svého systému, že chci třeba jen jednu věc, ale musím rozdělat druhou, ta mě přinutí udělat třetí … a najednou je hodina pryč…
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    QUANTI: Ja taky a taky kategoricky odmitl a dneska jsem mu vdecna, protoze treba v praci mi to hodne pomohlo.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TILIO: Tak polka casu je oproti uplnemu chaosu furt uspech. :)
    TILIO
    TILIO --- ---
    Jinak tangencialne k tematu toho, min prokrastinovat. Experimentuju v praci s timerem. Mam posledni dobou dost stresu, a cim vic stresu, tim vetsi problem se soustredit dyl nez asi tak minutu, pak mam sklony zacit delat neco zcela nedulezityho kolem, odbihat a ruzne sasit.
    Tak jsem si nastavila timer na 24 minut a 6 min prestavku a snazim se tech 24 minut fakt pracovat a tech 6 minut fakt nepracovat.
    Zatim bych rekla, ze vysledek je dost stridavej, "dari se mi tak napul". A mozna to budu muset stahnout na 12+3 minuty nebo tak neco, protoze 24 minut je fakt dlouho. Ale zas 15 minut, to bude hrozne moc useku. No uvidime.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MART1NKA: Je pravda, že tyhle konverzace se odehrávaly několik let předtím, než nás napadlo, že bych mohla mít ADHD. Kupodivu to možná napadlo dřív i jeho, protože to byla první věc, která mu dávala smysl a nepřipadala mu jako výmluva 😂 Ale znova už to po něm nechci. Má toho sám hodně a nemůže mi dělat sekretářku. Snaží se mě naučit s nástroji typu Todoist, Notion, Trello... ale u ničeho nevydržím dlouhodobě.
    TILIO
    TILIO --- ---
    CNV: Tohle premejslim jak implementovat do prace. Doma mame rozdeleny prace a smeti vynasi manzel (kterej reaguje na "vynes trideny prosimte"!! Muck laska!), ale tyhle maly veci me strasne nicej v praci. Jakoze vim, ze je to tak na 2 min se zamyslet a 2 min psat email a je z 90% vyreseno, ale kdyz se nahromadi stres, tak dotlacit se ty 4 minuty takhle produktivne stravit...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    QUANTI: No chce to mat niekoho, kto aspon trochu chape ludsku neurodiverzitu. Moja matka si snad nikdy neprestane mysliet, ze som leniva.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MART1NKA: Já o to partnera prosila, ale odmítl, že mě nebude mikromenežovat. Tak nic.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    CNV: Na mě moc ne, ale díky za tip :)) jak se to říká s běháním, tak já si klidně nazuju ty běžecký boty... A zase vyzuju 🤭 potřebuju mít v hlavě, že to reálně dám, jinak to beru jako očuravadlo sama na sebe a na to prostě reaguju blbě. Taky mi nefungujou falešný deadliny, když znám ty pravý. Je to hrozný.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CYBERWOLF: No to ja samozrejme viem, ze ked to urobim, tak mi bude lepsie. Ale realita je ina.
    Mne hodne pomaha kamaratka, ktoru som poprosila, nech mi pripomina veci. Pise mi denne, ci uz som sa vybalila. Je to hrozne, ze niekto v 35ke potrebuje takyto servis, ale holt som sa s tym zmierila. Zijem sama, normalne mi toto robil po dohode partner.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MART1NKA: Odměň se tím, že až to tam nebude, nebudeš na to muset zírat a nebude ti do pláče. Ono někdy bývá lepší o tom nepřemýšlet a prostě do toho šlápnout (teda... obrazně)

Já tříděnej vždycky beru po troškách, když jdu kolem barevných popelnic. Tj. to tam narvu, i když je zrovna plná (...a tak dvakrát do roka pak jdu k druhým popelnicím, protože tady už se fakt nic nevejde), čímž tak zdvojnásobím dobu, než je potřeba vyčíhat prázdnou popelnici a haldu tam odnést. Ono vzít cestou ven tři zmačkaný petky a stoh letáků celkem nic neni a doma to přecijenom ubyde.
    CNV
    CNV --- ---
    QUANTI: Na tohle mi často funguje metoda nejmenšího kroku. V případě tříděnýho odpadu to znamená dojít k němu a vzít ty tašky do ruky. Nic víc. Někdy je teda zase znechuceně pustím a jdu pokračovat v prokrastinaci, ale většinou to nastartuje zbytek procesu (vlítnout do bot, vzít klíče, vynést odpad).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LWEEK: To je pravda, když je "malej bordel", tak zvládám poklízet průběžně, ale jak se to nahromadí, tak nevím odkud začít a zaseknu se.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    U mě to je jak kdy. Když se toho sejde moc nebo mám hodně stresu tak se vypnu a najednou všechno vázne. Jakmile jsem v pohodě tak to je všechno lepší. Taky mi to trvá třeba několik dní dojít s odpadem, ale jakmile se pustím do úklidu tak toho udělám obvykle víc. Vynesu odpad, vytřu, omeju nábytek a koupelnu apod. V tomhle směru bych řekl, že jsem "normální", ale problém je že když toho je na mě hodně tak se nedonutím i když vím že to je setsakra potřeba. To samé mám s prací nebo učením apod. Neumím fungovat v pravidelném rytmu. Jsou dny kdy udělám hodně a jsou dny kdy sotva pohnu prstem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam