• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    PECA
    PECA --- ---
    PAKOBYLKA_: Znám (endless scrolling). Je dobré, jakmile si to uvědomíš, ten mobil odložit. Brutálně to vysává energii - oslabuje volní mechanismy. Prý "levný" dopamin.
    Zvykám si, jde to ztuha. No, večer to je horší, držím se toho, že v posteli jen spánek, sex a knihu, nikdy nic jiného. Telefon do letadla, spustit monitor spánku a dobrou noc.

Nejhorší je, že nemám problém si dát mobil stranou. Ale potom potřebuji (chci) něco rychle ověřit (kalendář, napsat zprávu někomu...), ale jak ten telefon vezmu, kouknu na displej, něco mě vykolejí a jsem v hajzlu. Za chvíli to zjistím, a už nevím, co jsem vlastně původně chtěl. Takže odložím telefon, snažím se pracovat, vzpomenu si, vezmu telefon... Fokinlaif.
    Většinou to napodruhé či napotřetí zvládnu vyřešit správně. Je potřeba si to opakovat a soustředit se na to. :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    KOIRA: Taky to mivam, kdyz je veci vic najednou a citim se zahlcene. Misto cteni si pustim nejakej film, kterej znam zpameti a scroluju a hraju na telefonu. A spat jdu nesmyslne pozde, ac jsem unavena a sotva drzim oci.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    MART1NKA: hele, to mám taky. Měsíc v nový práci, zavalena věcmi, ale dneska jsem odcházela na sraz o půl hodiny později. Normálně si večer čtu, teď jen koukám do mobilu. A chodím spát v jednu. Myslela jsem si, že tohle už mám za sebou.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Mne teda stačí, že mám teraz novú prácu, ktorá ma fakt baví a som vlastne v hyperaktívnom stave 10 hodín v kuse. Nútim sa jesť, keď som na home office, ale moc mi to nejde. Zhubla som 5kg za posledných pár mesiacov. Má to následok, že mimo tieto hodiny som totálne mimo, strácam veci, zasa sa mi vracajú problémy s nedochvíľnosťou. Nie som schopná sa za hodinu vychystať, keby ma niekto normálny videl, jak zmatene behám po byte… snáď si to sadne, je to fakt hrozné, nebaví ma to.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    LWEEK: Nevyspani bylo peklo pekel a kdyz mlade marodi a ja s nim bdim, jsem pak velmi marna. Velmi. Klad je naopak v tom, ze jsem se naucila seberegulovat a poznavat trigger situace a veci a rikat si o cas o samote na dobiti.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Je vidět, že ho fakt potřebuje .)
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    TRISSIE: Já jsem si myslela, že to je tak napsané celé schválně:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: je... takřka poetické, že v názvu programu na opravy překlepů máš překlep :-)
    (ale odkaz ukládám, samozřejmě)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Opravdilo je fakt šikonvější než automatické opravy v chrome či MS office.

5ze 4 dysgrafiků doporučuje!

Opravidlo
    https://opravidlo.cz/
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    U nás to bylo po porodu dost šílené. Ale to protože manželka měla nějakou psychózu a dva měsíce nefungovala vůbec. Vlastně to trvalo skoro ty dva měsíce než jsme se dočkali pomoci a cca čtyři měsíce než začala fungovat nějak normálně. Nicméně ani potom to nebylo úplně jednoduché a pořád se učíme jak zvládat nové a nové výzvy, a musíme jít hodně do sebe.

Mám pocit, že se mi zmenšuje kapacita řešit problémy a paradoxně zlepšuje soustředění. Teoreticky se dovedu celé hodiny probírat nějakým textem, ale jakmile je něco trochu komplikovanější a vyžaduje to ode mne se rozhodnout nebo se v něčem zorientovat, tak se děsně snadno přetížím a cítím se zoufale, jsem nervní a nepříjemný. Občas se u mě objevuje tak nějak náhodně úzkost, což je něco co jsem neměl. Navzdory tomu, že se učím být tolerantnější k tříletému synovi, který nás nevědomě šikanuje, tak k ostatním lidem jsem mnohem méně tolerantnější než jsem býval. Když mě třeba něco naštve v práci, tak kosa padne a kámen asi tak 10x rychleji. Ale to může být tím, že kapacitu tolerance si bere syn. Také mnohem víc zapomínám než dřív. Jsem schopný něco za den 10x zapomenou a 10x si vzpomenout abych zase zapomněl.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    LWEEK: Po porodu jsem myslela, že se zabiju. Jak píše Majka, nevyspání je strašný. Pak si člověk zvykne. Nekdy jsem se chovala jako blázen, ale jinak si myslím, že pod tlakem jsem megaschopná, rychlá a výkonná. Umím dobře plánovat blízkou budoucnost (plán dne a jeho realizace na minuty přesně), s dlouhodobou to je mnohem horší.
    Moje dítě je ale supervnímavé a inteligentní, takže spoustu věcí chápe, tudíž jdu cestou upřímnosti, že holt taková jsem a on zas ví, že se s maminkou málokdy nudí, že ho mám ráda, ale že věci prostě neprobíhají často úplně standardně.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LWEEK: Je toho víc, takže mám větší stavy úzkosti, že "nezvládám život", než předtím. Jinak mám pocit že v zásadě stejné.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    LWEEK: stejné. Teda takhle, ze začátku než se zkalibruje spaní (oba ekzempláře prvních pár měsíců spaly dost šíleně, ale pak se to srovnalo), tak je to megahell. Ale já odpozorovala, že pro mě je nedostatek spánku obrovskej rizikovej faktor - nevyspalá jsem prostě nepoužitelná a nepozornost v tu chvíli jede na plno.
    Když se spaní dětí srovnalo, tak klasický hell - neustále zapomínám doma lahvičku, nebo krmení, nebo jednu z těch miliard věcí co musíš mít pro dítě :D. Je to daný dost tím, že nemáš tak silnou rutinu jako když chodíš do práce - ty děti halt rutiny nabourávaj, takže nemáš záchytný body.
    Takže ano, ADD se mi projevuje o něco víc, ale z výše uvedených příčin. Nové příznaky ani zlepšení nepozoruju.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Mám dotaz do pléna pro ty kdo mají malé děti. Změnil se nějak stav vašich ADHD příznaků? Jsou horší, lepší, přibyli nové nebo se naopak něco zlepšilo?
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    AXTHEB: Nemůžeš platit lidi podle velocity, k tomu to opravdu neslouží. Bylo by to krajně nefér. Velocita tu není k hodnocení lidí, ale jako vhled do týmu a do projektu. Aby člověk měl hrubý odhad toho kolik práce zvládne tým odbavit v nějakém časovém horizontu a podle toho agilně plánovat. Trackování času ti taky nedá úplně dokonalý vhled do efektivity konkrétních lidí. Teda pokud nejde o repetitivní činnost. Tam se potom dá objektivně posoudit něco jako výkon. Ale to co potřebuješ vědět je jestli má někdo dlouhodobě podprůměrný výkon a pak můžeš posoudit jestli je pro tebe ziskový nebo ztrátový a jak moc by jsi získal tím, když by si ho nahradil někým výkonějším. Na druhou stranu jako personalista bych se nejprve ptal proč má nízký výkon. Ale to možná jen proto, že osobně lidi nevnímám jako nějaké stroje na peníze.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LWEEK: Ne, nefunguje to skvěle, nefunguje to vůbec. Je opakovaně ověřený, že když začneš lidi platit podle velocity, začne ti růst velocity v podstatě bez jakékoliv korelace s reálným výstupem nebo čímkoliv jiným.
    Stačí, aby si jeden člen týmu uvědomil, že jediná věc, která rozhoduje o odměnách je to, jestli tomuhle tasku dá trojku nebo pětku.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    AXTHEB: A to je právě to co na tom funguje tak skvěle. Je to autonomní a odráží to realitu která je subjektivní vůči týmu. A tu metriku si potom navážeš na své businessové potřeby. Sledování času jde aplikovat jen na jednodušší úkoly, které jsou jasně uchopitelné. Když budu péct rohlíky, tak mi bude jedno jestli bude někdo sledovat jak rychle je uválím i když mi to přijde taky trochu úsměvné. Ale když tvořím tak nechci aby mě někdo měřil protože mě to bude stresovat a místo dobré práce budu odvádět rychlou, ale nahovno práci. Za svých víc jak 20 let praxe v oboru se mi to už mnohokrát potvrdilo. Obecně vzato nejstupidněji odvedenou práci jsem obvykle viděl ve firmách, kde se jede nějaký kanban waterfall s trackingem času. To byla většinou tragédie.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Tak mi ta Concerta asi nesedne. Výraznější pozitivní efekt nevnímám, od pěti odpoledne jsem nepoužitelná a mám mizernou náladu :/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PECA: Mám to stejný, dneska úplně tupej neproduktivní den, akorát mně ještě navíc k počasí začíná menstruace, tak jsem dvakrát mrtvá 😂
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LWEEK: Velocity není nástroj na měření efektivity práce. Velocity je vnitřní metrika a její použití na cokoliv jiného, než odhad na kolik sprintů máš práci, případě kdy nejdřív bude hotový nějaký ticket je silná chyba, před kterou varují snad všechny metodiky, které velocity používají.
    Je to metrika, která je plně v ruce teamu a pokud se vyplatí nafouknout ceny, tak se prostě nafouknou. Nemá to žádný kontrolní mechanismus, tak nějak z principu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam