• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    CNV
    CNV --- ---
    Taky vám komplikuje život "nechce se mi"? Já pořád plánuju, kam se půjdu podívat, za kým zajdu, co udělám, a vždycky se mi nakonec strašně nechce. Příští týden jedu na jednu zajímavou akci, těším se na to, ale zároveň se mi už teď fakt NECHCE. To přemýšlení nad tím a dokopávání se je protivně únavný.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    VITEX: A je potreba si uvedomit, ze to za tebe nikdo neudela. Nic neni samospasny a potize nezmizi mavnutim kouzelnyho proutku. Naopak. Zodpovednost ale musi kazdej prevzit sam, protoze kamosi, rodina ani psychiatri to delat nemuzou a nebudou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MARWIN: a o obojí se dá řešit appkkou, která se sama připomene.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    VITEX: kamarád je vůl. Pokud se bojíš léků tak za mně pomohly 2 věci (a začni hned ať máš srovnání před a po) 1) meditace - vytrénovat pozorování toho co se ti děje v hlavě. A pak 2) deníček, pozorování zapisovat, dostaneš tak nějaký obraz před a po, a můžeš se sám rozhodnout jestli to má cenu. Ještě se hodí naverbovat osobu blízkou ,poprosit aby si všímala jestli/jaké máš změny v chování (a zapsat to do deníčku)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VITEX: pokud kamarad vychazi ze sve zkusenosti, ze ho medikace zombifikuje, tak to je jeho issue a s tebou to nemusi mit nic spolecneho. znam par lidi, kteri jsou hodne spokojeni, ze se konecne rozhoupali

protoze to neni nevratna lobotomie, prijde mi bez problemu par mesicu to vyzkouset a pokud nebude vyhovovat, tak to zase zabalit. co konkretne muzes ztratit

co se tyce "zatnout zuby" versus "ulehcovat si to". podle me ten pomocnik na exekutivu uz tu SKORO je, v podobe tech AI asistentu. jako by levny kouč, ktery by s tebou kazdy den probiral, jake jsou aktualni priority a kontroloval te. nebo muzes kazde rano ctvrt hodiny telefonovat o tom s kamoskou, ktere za to delas hodinoveho manzela

analogie, kdybys byl slepy nebo bez nohy, taky bys asi vyuzival vsechno mozne cim se to da kompenzovat. ale u adhd lidi casto je "kdybych pripustil ze mam handicap, znamenalo by to ze jsem debil, takze budu maskovat a zatinat zuby"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a čím více sebemedikace, zejména omamnných látek do sebe člověk cpe, tím víc zvyšuje riziko, že neuronetypický mozek zareaguje netypicky a někde se to rozsype.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    vVITEX: ne, prášky z tebe neudělají zombíka, zejména pokud jde o něco na deprese, úzkosti a nebo léky, které se snaží srovnat neurochemické projevy případné poruchy pozornosti. Ani ti to nesežere emoce, nezmění duši a podobně. SIlné vedlejší účinky mají zejména léky pro lidi s psychotickými stavy, ale tam máš na výběr buď úplně rozpadlé myšlení díky psychoze a to rozpadlé do utrpení a nebo toto smáznout a žít s vedlejšími účinky.

Zároveň léky jen pomůžou srovna neurochemii v mozku, nenaučí tě lépe rozumět emocím, najít si lepší mechanismy jak s nimi pracovat, nenaučí tě co používat aby si vykompenzoval to, co tvůj mozek moc neumí, ale život který žiješ to požaduje, aby si neselhával. Prášky nezařídí lepší vztah k sobě samému, nenatrénují ti lepší komunikační strategie, jak fungovat uspokojivěji mezi lidmi.

Část toho se dá řešit svépomocí a postupnou úprvou denního rytmu a přistupu k věcem, na část je ideální psychoterapie.

Neexistuje žádné zázračné řešení, které tě změní a bude všechno skvělé a když se to neděje, tak to neznamená že vlastní úsilí, léky a terapie nefungují. Existuje pomalá cesta, kdy se učíme hrát s kartama co máme tak, aby to bylo v rámci možností k žití a moc to neubližovalo.

Na stručné texty je fajn tenhle web
    ADDitude - ADD & ADHD Symptom Tests, Signs, Treatment, Support
    https://www.additudemag.com/

Prokazatelně pomáhá co nejpravidelnější relaxace/meditace/mindfullnes - nejjednoduší je absolvovat někde klasický osmitýdenní MBSR základní kurz, klidně on-line a pak si to upravit na vlastní praxi, ideálně každý den, ale když ne, tak se z toho nestřílí.

Potřebuješ najít takový denní režim a týdenní režm, aby si měl dostatek zdrojů kde energii doplńuješ a regeneruješ. I kdyby to znamenalo srovnat nejdřív spánek léky (exisutjí funknčí a nenávykové). Může to někdy znamenat i změnu práce či kariéry. Což ovšem chce dělat promyšleně ne na základě impulzivního rozhodnutí. Což ted lidi s poruchou pozrnosti ne vždy umí. Proto se sakra hodí alepsoň psychoterapie.

No a v pschoterapii ošetřovat ty rány, které vznikly cestou, protože porucha pozornosti sebou nese i prožívání, které bývá v rámci toho jak fungujeme často zraňováno a neumíme s tím pracovat, natož aby to někdo učil chlapce a muže.

Tady je nějaká obecný příručka z prvního většího projektu zaměřeného na dospělé s poruchami pozornosti, lepší jsou americké materiály, no.

http://nepozornidospeli.cz/images/ADHD_prowebFIN.pdf

tady jsou stručně popsané klaiscké dobré knihy v angličtině

The 10 Best Books for ADHD
    https://www.healthline.com/health/mental-health/adhd-books#our-picks

na libgenu najdeš třeba https://libgen.is/book/index.php?md5=1A4AFB16E9CD8CD7799697AD09C4D08A

a přepracované Driven to distraction https://libgen.is/book/index.php?md5=78340A2C474F18C2D491D3EDDD874AB2

ADHD advantage se taky dost hodí, pomáhá s případným sebemrskačstvím, že je člověk rozbitej

Library Genesis: Dale Archer MD - The ADHD Advantage: What You Thought Was a Diagnosis May Be Your Greatest Strength
    https://libgen.is/book/index.php?md5=08F54DE24A772C9A5CBB92211D172643

výše uvedené platí pro vrozenou, neurologicky podmíněnou situci s pozorností - ne třeba pro situaci, kdy důsledky traumtu, včetně vývojového vypadají velmi podobně jako poruha pozornosti. Tam nebudou zabírat ani léky se stimulujícím efektem, ani většina kompenzačních mechanismů a psychoterapii je taky potřeba vést jinak.

Proto je důležitá dobrá diagnostika od člověka co zvládá chytat vývoj v posledních 10 letech, rozhodně neřekne že to on nediagnostikuje a stačí mu se vyptat na to co a jak se dělo ve škole a nevyžaduje papír z poradny, což fakt neznamená že je pečlivej, ale že diagnostikuje podle vodítek ze začátku tisíciletí, což jsou vodítka která vedla právě k tomu, že sposuta lidí v dětství byla spíš patologizovaná, než aby dospělí kolem nich pochopili co se děje a našli dobrou cestu k růstu.
    VITEX
    VITEX --- ---
    Mám se teda řešit ? Nebo bude lepší, když přestanu blbnout a půjdu dělat něco rozumnýho ? K psychiatričce jsem objednaný na sklonku roku. Všichni říkají že je to to super, že jsem se rozhodl sám se sebou něco dělat, ale jsem pesimistický ohledně toho co mi ta dobrá žena řekne.
    Ano, když jsem tam byl u ní prvně, tak si ode mě nechala hodinu vyprávět veselé historky z natáčení mého života a nakonec mi řekla že nejsem blázen. To bylo velmi úlevné slyšet to od odbornice, protože už sem začínal mít nějaké tlaky a divnější stavy, které po tomto jejím konstatování přestaly.
    Nejlepší by bylo pokud bych dostal do hlavy pomocný řídící čip, který by mě řídil během denních povinností abych na nic nezapoměl a na ničem se nezaseknul. Ale taková věc zatím není dostupná. Kámoš říkal že pokud mi předepíše prášky, tak je nemám brát, že bych sice lépe zapadal do společenského soukolí ale s výrazem zombíka.
    Pořád si říkám, že mé problémy nejsou takové, aby se z toho musela dělat velká věc. Do práce většinou chodím a dělám co se ode mě žádá. Nestačí tedy jenom zatnout zub a vydržet a vše se v dobré obrátí ?
    TILIO
    TILIO --- ---
    TILIO: Tim chci rict ze kazdej ma jinou zkusenost a ne kazdej ma cas / energii / vyridilku / moznost dojizdet / whatever, a tim padem ne kazdej muze nejak hledat, uderit na doktory, menit je etc.
    TILIO
    TILIO --- ---
    Mezi nama, "zmen psychiatra" je taky takova panska rada... ne kazdej ma tu moznost a muze to mit milion pet duvodu. Takze samozrejme v idealnim svete, zejo, ale mne zrovna onehda nekdo rekl, ze na diagnozu adhd se zjistuje, jestli clovek "udelal nejakej velkej pruser" - napr. z nepozornosti naboural a prisel o papiry. Bylo mi naznaceno, ze jak je dneska ve floru rikat, ze kazdej je ADHD, tak nic mensiho nez obdobnej velkej pruser mi stacit asi nebude. (A to je mezi nama taky pravda, ze kazdej nedisciplinovanej kokot hnedka rekne, ze ma adhd, asi jako kazdej druhej rika ze ma asi ocd jenom proto, ze ma vidlicky v supliku vsechny jednim smerem, nebo kazdej kdo ma nejakej splin hned rekne ze ma depku. Kravina proste. A lidem co tyhle veci fakt maj to samozrejme nijak nepomaha!)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    omlouvam se za zavadejici nepochopeni vytek,

me vypraveni o adhd psychiatr zkusenosti melo slouzit jako neco co se muze stat, popisuju to po cca 4 letech, popsal sem to blbe a navic jsem si myslel ze to je obecnejsi praxe, v tom sem se hrube mylil.

omlouvam se vsem co to tu museli cist
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VON_GILOTINE: jinak právě si prohlásil že kdokoliv kdo nebyl diagnostikován v dětství a byl diagnostikován až v dospělosti, tak je podvodník a nebo špatně diagnostikovaný.

To si si nechtěl, říct, že?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VON_GILOTINE: nejdřív klikej a studuj, pak mudruj.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ocenuji tvuj claim, ale je to stejny jako rict ze jinak vypada adhd u podprumerne inteligentnich a jinak u nadprumerne inteligentnich.

ano spravny postup je cekat pet let na poradniku nez me vysetri, ha ha.

pokud svemu prsychiatroivi verim ze je mnohem duslednejsi a poctivejsi nez vsech tech deset co sem mel predtim, tak prosim klidne se mu vysmivej stejne jako ze me delas debila.

ja sem prispel tim co se stat muze a co jsem zazil, ze te to triggeruje a musis me ukopat nakym smerem abys rekla ze sem nesvepravnej curak co chodi k retardovanymu psychiatrovi, prosim. zkus si lip vybrat terc treba nekoho kdo lze a nesouhlasi s tebou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VON_GILOTINE: protože poruchy pozornsti u žen vypadají jinak než u mužů a jsou ještě masivněji nerozpoznané, zejména v dětství.

Proč taky nezlobíš, holčičko? Diagnóza ADHD má také gender gap | Heroine.cz
    https://www.heroine.cz/rodina-a-vychova/7198-proc-taky-nezlobis-holcicko-diagnoza-adhd-ma-take-gender-gap

Miss. Diagnosis: A Systematic Review of ADHD in Adult Women - PMC
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10173330/

Pokud tvůj psychitr po tobě vyžadoval obíhat kdoví co, aby si mu přinesl papír a ty jsi s ním spokojen, tak OK. Není to běžný, natož správný postup.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    myslim ze si nerozumime. ale chapu jak to stavis.

ja vypravel co mi nabidl jako rozumne reseni mych tvrzeni a stavu muj psychiatr po dukladne rozvaze, jakozto snahu zachytit aspon neco z minulosti, co by podporilo moje claimy.

a ne nemam cas hledat jednoho psychiatra z deseti co bude ochoten to diagnostikovat

nevim proc by to u dospelych zen melo byt absurdnejsi nez u dospelych muzu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VON_GILOTINE: ne, na diagnostiku perzistentní poruchy pozornosti je zcela legitimní nástroj anamnestický rozhovor a případně pozorování. Slyš třeba ZUZKAOU:

Podmiňovat diagnozu papírem z dětství, zejména třeba u dospělých žen je úplná absurdita.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ZUZKAOU: ano sou psychiatri co ti predepisou cokoliv si reknes a nijak to nezkoumaji
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: bavíme se o dospělých psychiatrech. Dětští nejsou. Lidi nad 16 bývají ochotní vzít někteří dospělí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam